• Turkhane Logo

İsrail teyakkuza geçti: Somali ve Türk pasaportları bulunan boş göçmen botu kıyıya vurdu

15:25 02 Ekim 2023 Pazartesi
İsrail teyakkuza geçti: Somali ve Türk pasaportları bulunan boş göçmen botu kıyıya vurdu





İsrail’de bir göçmen botunun boş bir şekilde kıyıya vurması, ülkede tartışmalara neden oldu. Botun içinde Somali ve Türk pasaportları çıktı. Yetkilere göre bottakilerin cesetleri kıyılara vurabilir; ancak İsrail botun hiç fark edilmeden kıyıya gelmiş olmasından endişeli.



İsrail’de boş bir göçmen botunun kıyıya vurması, tartışmaları beraberinde getirdi. Yetkililere göre boş botun içinde Türk ve Somali pasaportları bulundu ve botun denizde alabora olmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Yetkililer, kıyılara cesetlerin vurabileceğini belirtiyor.



LASTİK BOTTA TÜRK PASAPORTLARI DA BULUNDU



Akdeniz kıyısındaki Netanya kenti sahiline lastik bir göçmen botu vurdu. İsrail polisi kıyıya vuran botun fotoğrafını yayımladı ve botta kişisel eşyalar, yiyecek, su ve 3’ü Somali vatandaşlarına ait olmak üzere bazı seyahat belgeleri bulunduğu aktarıldı. Times of Israel’in haberine göre botta bulunan 8 seyahat belgesi içinde Türkiye vatandaşlarına ait belgeler de olduğu öne sürüldü.



Göçmen botundaki yolcuların kıyıya ulaşıp ulaşmadıkları bilinmezken polisin bölgede inceleme başlattığı belirtildi. Ancak botun kıyıya fark edilmeden gelmiş olması, İsrail’de güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi. Netanya şehri sahillerinde bulunan bir şişme bot yüzünden teyakkuza geçti.



Kaçak mültecilerin İsrail karasularına nasıl girdiğine dair yetkililer soruşturma başlatırken, şişme bottaki mültecilerin ölme ihtimali üzerinde duruluyor. Bot içinde su ve gıda da bulunduğu açıklanırken teknenin alabora olmuş olabileceği kaydedildi. Yetkililer, “Mülteciler İsrail’in plajlarına vurabilir” açıklamasını yaptı.



GÜVENLİK ZAAFİYETİ TARTIŞMALARI ÇIKTI



İsrail’in Channel 12 isimli televizyon kanalına konuşan kıdemli bir polis kaynağı, “Bu çok ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğunu gösteriyor. Kötü amaçları olan insanların kolayca ülkeye girebileceğini gözler önüne serdi bu durum. Donanma nerede? Donanmanın onları fark etmesi gerekirdi” dedi.



Soruşturma devam ederken bir diğer olası senaryo ise mültecilerin bot karaya yaklaşınca karadan ülkeye giriş yaptıkları üzerine yoğunlaşıyor. Yetkililer bu konuda da incelemelerin sürdüğünü açıkladı.



Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, bu yıl şu ana kadar 187 binden fazla kişi Akdeniz’den teknelerle geçerek göç etti. Örgüt Orta Akdeniz rotasında 2 bin 93 kişinin yaşamını yitirdiğini tespit etti.



Tags: göçmen boyuisraimülteci botumülteci teknesiNetanyaTürk pasaportu

Son güncelleme: 15:25 02.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı