• Turkhane Logo

İsrail ile normalleşme hukuku: İsrailli uyuşturucu kaçakçısı serbest bırakılıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen,

14:13 18 Ağustos 2023 Cuma
İsrail ile normalleşme hukuku: İsrailli uyuşturucu kaçakçısı serbest bırakılıyor
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen,

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiyede 10 yıl hapis cezasına çarptırılan bir İsrail vatandaşının, ülkesine döneceğini açıkladı.
Eli Cohen, tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Ne mutlu ki Başkan Herzogun, benim ve diğer yetkililerin araya girmesinden sonra on yıl hapis cezasına çarptırılan Danny Awka hafta başında ailesinin yanına dönecek. Bu, İsrailin vatandaşlarımız için yaptığı birçok çabanın bir parçası ve İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ısınmasının kanıtıdır. Sorunun çözümüne katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidana teşekkür ediyorum.
35 yaşındaki Danny Awka, 2019 yılında uyuşturucu madde olarak bilinen gat bulundurmak ve Türkiye üzerinden kaçakçılığa teşebbüs etmek suçlarından 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
YOĞUN DİPLOMATİK TEMASJerusalem Postun aktardığı habere göre Cohen, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile iletişime geçerek, Awkanın durumunu dikkate almasını istedi. Haberde ayrıca, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzogun da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temasa geçtiği kaydedildi.
Knesset üyesi Pnina Tamano-Shatanın ise Awkanın serbest bırakılması için devreye girerek, Herzogu, Awkanın durumu hakkında uyardığı belirtildi.
Gerçekleşen diplomatik çabaların, Awkanın neredeyse beş yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılacağı, Cumartesi günü Türkiyeden sınır dışı edilmesi ve aynı gün ülkeye dönmesi bekleniyor.
Awkanın ailesi, serbest bırakılması için 4 yıldır mücadele ettiklerini kaydederek, Bu çok uzun bir süre ve İsraile inene kadar da bitmeyecek. Tüm ilgililerden ve medyadan bu hassas koşullarda sorumlu davranmalarını ve herhangi bir şey yayınlamak için acele etmemelerini istiyoruz. Awkaya bizim kadar değer verenler, erken açıklamalar yapmak için acele etmezler açıklamasında bulundu.
AWKA KANDIRILDIĞINI SÖYLEDİUyuşturucu kaçakçılığı suçlaması üzerine kandırıldığını söyleyen Awkanın, Almanyada temasa geçtiği uyuşturucu kaçakçılarının kendisine, gatı Türkiye ve Avrupada yasal olduğunu söylediklerini ifade ettiği belirtildi.
Uyuşturucu bitkisinin doğal haliyle İsrailde yasal olduğu, ancak bitkinin damıtılarak aktif kimyasalı olan katinona dönüştürülmesinin suç teşkil ettiği kaydedildi.
Ynete göre Awka, Türkiyede cebinde 100 dolar ve valizinde 34 kilogram gat ile yakalandı.
Awkanın hapishanedeki ilk yılında İsrail vatandaşı olduğu için İranlı ve Suriyeli mahkumlar tarafından taciz edildiği ve bunun üzerine İsrail Dışişleri Bakanlığının devreye girerek başka bir hapishaneye naklinin talep edildiği belirtildi.

Son güncelleme: 14:13 18.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı