• Turkhane Logo

İsrail ile görüşmeler hızlandı, büyükelçiler görevlerine dönüyor

İsrail ve Türkiye arasında diplomatik görüşmelerin yeniden hız kazandığı, yakın zamanda büyükelçilerin yeniden atanacağı öne sürüldü.

17:14 17 Eylül 2018 Pazartesi
İsrail ile görüşmeler hızlandı, büyükelçiler görevlerine dönüyor
İsrail ve Türkiye arasında diplomatik görüşmelerin yeniden hız kazandığı, yakın zamanda büyükelçilerin yeniden atanacağı öne sürüldü.



İsrail basınından “Ynet” haber sitesinin iddiasına göre Yahudilerin bu ay içindeki  dini bayramları sonrası büyükelçilerin yeniden görev yerlerine döneceği söyleniyor.

Mayıs ayında Gazze sınırında İsrail askerlerinin Filistinliler’e yönelik sert tutumu ve ateş ederek onlarca silahsız insanı öldürmesi sonrası gerilen ikili ilişkiler sonrası büyükelçiler ülkelerine geri dönmüştü.


60’dan fazla Filistinlinin İsrail askerinin açtığı ateşle ölmesi sonucu Erdoğan, “İsrail bir terör devleti” diyerek İsrail’i suçlamıştı. Bunun üzerine İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Erdoğan arasında twitter üzerinde “terörist”, “terör örgütü Hamas destekçisi” atışması yaşanmıştı.

Gerilimin artması üzerine Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi Mustafa Kemal Ökem’i geri çağırmış ve İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh’i istenmeyen insan ilan edip ülkesine geri dönmesini istemişti. Na’eh 16 Mayıs’ta Türkiye’den ayrılmıştı.

İddiaya göre Türkiye yıllar sonra İsrail’e ticari ateşe görevlendirdi. Yeni görevlendirilen ateşenin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri rayına koymak için yoğun çaba gösterdiği bildirildi.

LİBERMAN VE ERDOĞAN BAKÜ’DEYDİ

Ayrıca, hafta sonu Erdoğan’ın katıldığı Azerbaycan’daki etkinliklerde İsrail Savunma Bakanı Avidgor Liberman da vardı. İsrail basını Azerbaycan’daki etkinlikte ikilinin yolunun neredeyse kesiştiğini öne sürdü.

İsrailli diplomatlar Erdoğan ve Liberman’ın Bakü’de görüşmediklerini söyledi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden canlanmasının temel sebebi Suriye’de gelinen son durum.

Her iki ülkenin Suriye konusunda kaygı ve talepleri birbirine çok yakın.

“TÜRKİYE – İSRAİL İLİŞKİLERİ 2008’DEN SONRA HİÇ DÜZELMEDİ”

Mayıs ayındaki olaylar  sonrası Türkiye-İsrail ilişkilerini IPA’ya değerlendiren İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel ilişkilerin 2008 Dökme Kurşun Operasyonu sonrası hiç düzelmediğini dile getirmişti.

“İsrail ile Türkiye arasında krizin Mavi Marmara ile başlamadığını hatırlamamız lazım. Kriz 2008 Aralık ayında İsrail’in Gazze’ye karşı “dökme kurşun” saldırı operasyonuyla başladı. Hemen hemen 10 yıl önce. O günden sonra bir daha asla krizden kurtulamadık. 3 yıl önce bir mutabakat anlaşması olduğu doğru ve öncesinde 2013 yılında bir özür, tazminat ödenmesi sözü geldi. Ancak 21 milyon dolar tazminat ödemesi ilişkileri büyük ölçüde geliştirmedi. Şimdi ise ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması ile Gazze’deki ölümler sonrası ilişkilerin bozulduğunu görüyoruz.” 

KAYNAK: IPA

 

Son güncelleme: 17:14 17.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı