• Turkhane Logo

İsrail, Gazze’yi “tam ablukaya almaya” hazırlanıyor: Elektirik, yakıt, yiyecek, su yok…

16:25 09 Ekim 2023 Pazartesi
İsrail, Gazze’yi “tam ablukaya almaya” hazırlanıyor: Elektirik, yakıt, yiyecek, su yok…





İsrail, Gazze bölgesini “tam ablukaya almaya” hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne ‘topyekûn abluka’ uygulayacaklarını, ablukanın Gazze’ye gıda ve akaryakıt girişlerine yasak getirilmesini de kapsayacağını bildirdi. Gallant, “Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok” dedi.



İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne ‘topyekûn abluka’ uygulayacaklarını, ablukanın Gazze’ye gıda ve akaryakıt girişlerine yasak getirilmesini de kapsayacağını belirterek “Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok” açıklaması yaptı.



Reuters’ın aktardığına göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bir açıklama yaparak Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne ‘topyekûn abluka’ uygulayacaklarını, ablukanın Gazze’ye gıda ve akaryakıt girişlerine yasak getirilmesini de kapsayacağını bildirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari de basına yaptığı açıklamada, İsrail içinde IDF birlikleri ile Hamas arasında devam eden bir çatışma olmadığını, IDF’nin Gazze Şeridi etrafındaki tüm bölgelerde kontrolü yeniden sağladığını söyledi.



Bölgeden gelen haberlere göre İsrail ordusuna ait buldozerler bölgede yeni siperler kazıyor. Bölgeye yerleştirilen top ve obüslerin namlusu Gazze’ye çevrilmiş durumda. Öte yandan Gazze sınırına yakın bölgelere çok sayıda İsrail askeri ve polisi konuşlandırıldı. İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin sınır bölgesindeki 3 beldede yaşayan Filistinlilerden evlerini terk etmelerini istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus şehrinin Abesan el-Kebira, Abesan Sagira ve Hırbe Huzaa beldelerinde yaşayanlar başta olmak üzere Gazze sakinlerine çağrıda bulundu. “Filistinli silahlı grupların bu bölgeleri kullandığını” savunan Adraee, belde sakinlerinin can güvenlikleri için derhal evlerini boşaltmaları ve Han Yunus kent merkezine geçmeleri gerektiğini ifade etti.



Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları da Telegram’dan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze’de sivillere yönelik saldırılarının devam etmesine cevap olarak, Ben Gurion Havalimanı’na roket saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca ‘Aksa Tufanı’ kapsamında Askalan kentine de 100 roket atıldığı ifade edildi. Öte yandan, İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine yönelik hava saldırıları da gece boyunca devam etti. Hava saldırılarında 24 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. İsrail Havalimanları Kurumu ise pazartesi günü yaptığı açıklamada Ben Gurion Havalimanı’na yönelik saldırının havalimanında herhangi bir etkiye yol açmadığını söyledi.



GECE BOYUNCA 500 SALDIRI



İsrail ordusundan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada da gece boyunca Gazze Şeridi’ne 500’den fazla hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, “Gece savaş uçakları, helikopterler, hava araçları ve topçu güçleri, Gazze Şeridi’nde Hamas ve İslami Cihad’a ait 500’den fazla noktayı hedef aldı” ifadeleri kullanıldı. Filistinli grupların bazı yetkilileri yaşadığı gerekçesiyle birkaç yüksek katlı konuta da hava saldırısı düzenlendiği aktarılan açıklamada, Beyt Hanun bölgesinde üç tünelin hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının süreceğine dikkat çekildi.



KASSAM TUGAYLARI: YENİ BİR GRUP İSRAİLLİYİ ESİR ALDIK



Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas’a bağlı El-Aksa TV’de yayımlanan konuşmasında, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinden yeni bir grup İsrailliyi esir aldığını duyurdu. Ebu Ubeyde, ‘Tugay’a bağlı savaşçıların yeni bir grup İsrailliyi esir alıp Gazze Şeridi’ne geçirmeyi başardığını’ söyledi. Kassam Tugayları üyelerinin, esir aldıkları İsraillilerin bazılarının İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü belgelediğini iddia eden Ebu Ubeyde, esirlerin sayısına ilişkin bilgi vermedi. Kassam güçlerinin hala İsrail’de bulunduğunu, bazı şehir ve Yahudi yerleşim yerlerinde çatıştığını belirten Ebu Ubeyde, Gazze’nin kuzeyindeki Mav’kiim Yahudi yerleşim bölgesinde şiddetli çatışmalara girdiklerini, İsrail saflarında çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu iddia etti. Ebu Ubeyde, Kassam’a bağlı silahlı güçlerin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Sofo bölgesinde konuşlandığını ve İsrail güçleriyle çatışmalarının sürdüğünü bildirdi. İsrail makamlarından Hamas tarafından ele geçirildiği belirtilen yeni esirlere ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.



İRAN VE IRAK’TAN İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NA ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI



Irak ve İran, Filistin’deki durumu görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bakanlarına acil toplantı çağrısında bulundu. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, yaptığı açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan ile telefonda Filistin’deki gelişmeleri görüştü. Irak’ın Filistin meselesine karşı tutumunun değişmediği ve Filistin halkının sorunlarının çözümünden yana olduğunu belirten Sözcü Sahaf, “Suç ve adaletsizlik bu hakları kalıcı barış içinde elde edemez” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani de, Tahran yönetiminin acil toplantı talebinde bulunduğunu doğruladı.



BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇATIŞMAYI GÖRÜŞTÜ: HAMAS’A KINAMA ÇIKMADI



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Kassam Tugayları’nın saldırısıyla başlayan çatışmaları görüştü.  Basına kapalı yapılan toplantının ardından, temsilciler gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, toplantıda Hamas’ın saldırılarının birçok üye tarafından kınandığını ancak tüm Konsey üyelerinin bu kınamaya destek vermediğini kaydetti. Wood, ABD’nin toplantıdaki odak noktasının Hamas’ın kınanması olduğunu belirterek Hamas’ın bir an önce ‘İsrail halkına yönelik terör saldırılarını durdurması’ gerektiğini vurguladı. İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümün önemli olup olmadığının sorulması üzerine Wood, “Bunun için zaman olacak. Şu anda rehin almalar ve Hamas’ın saldırılarıyla başa çıkmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.



Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ABD’nin toplantı esnasında Rusya’nın saldırıları kınamadığını ima ettiğini belirterek “Bu doğru değil. Biz sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyoruz” ifadesini kullandı. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung da doğrudan Hamas’ı kınamazken, Pekin’in sivillere yönelik tüm saldırıları kınadığını belirtti.



Filistinli grupların 7 Ekim’de başlattığı “Aksa Fırtınası” sonrası İsrail ordusunun Gazze Şeridi sınırındaki hareketliliği dikkati çekiyor. İsrail ordusu Gazze’ye yönelik hava saldırılarına devam ederken Filistinli gruplar da roket atışlarını sürdürüyor.

Son güncelleme: 16:25 09.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı