• Turkhane Logo

‘İsrail, Gazze’de altı haftalık ateşkesi kabul etmeye yakın’ iddiası

15:50 03 Mart 2024 Pazar
‘İsrail, Gazze’de altı haftalık ateşkesi kabul etmeye yakın’ iddiası





İsrail’in Gazze’de 6 haftalık ateşkes teklifini kabul etmeye yakın olduğu belirtildi.



Diplomatik kaynaklar, İsrail ile Filistin arasındaki ateşkes görüşmelerinin Kahire’de devam edeceğini ifade etti.



Cumartesi günü çeşitli ABD yayınlarına bilgi veren üst düzey bir ABD’li yetkili, yardım bekleyen 100’den fazla Filistinlinin öldürüldüğü saldırının dünyayı sarsmasından 2 gün sonra İsrail’in Gazze’deki saldırıları 6 haftalığına durdurma fikrine yakın olduğunu belirtti.



İSRAİLLİ REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASI ŞARTI



Yetkili, çerçeve anlaşmanın hazır olduğunu ve İsrail’in bunu “aşağı yukarı” kabul ettiğini belirtti. Henüz resmileşmeyen anlaşma, ateşkesin yanı sıra Hamas’ın elindeki bazı İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını ve 4 aylık bombardımanın yerle bir ettiği Gazze’ye yardım girmesine izin verilmesini öngörüyor.



Fakat Hamas, henüz “hassas durumdaki rehineler” kategorisi konusunda bir anlaşmaya varamadıklarını söyledi. Anlaşmanın önündeki son engellerden birinin bu olduğu belirtildi. İsrail medyasında göre Tel Aviv, Hamas kimin ölü ve kimin canlı olduğunu gösteren bir rehine listesi sunana kadar ateşkes müzakerelerini sürdürmeyeceğini söylemişti.



ABD’li yetkili, anlaşmaya varılması durumunda 6 haftalık ateşkes sürecinde “daha uzun süreli bir şeyin inşası” için çalışılacağını söyledi.



RAMAZAN AYINDA ATEŞKES OLACAK MI?



ABD’li yetkililer cuma günü yaptıkları açıklamada, Ramazan ayının başlayacağı 10 Mart’a kadar ateşkesin başlaması için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini, ancak ateşkesin Hamas’ın Paris ve Doha’da Katar, Mısır, İsrail ve ABD’nin katılımıyla yapılan görüşmelere vereceği yanıta bağlı olduğunu söylemişti.



CNN’e konuşan bir diplomatik kaynak, Katar’ın katılımı olsa da olmasa da Kahire’de ABD, İsrail, Mısır ve Hamas’ın katılımıyla müzakerelerin sürmesinin planlandığını bildirdi.



ABD, Başkan Joe Biden’ın ilk acil ateşkes çağrısından sonra cumartesi günü Gazze’ye havadan insani yardım bırakmaya başladı. ABD’nin milyonlarca insanın açıkla karşı karşıya kaldığı Gazze’ye havandan “35 bin öğün gıda” bıraktığı belirtilmişti.



KAMALA HARRİS’TEN KRİTİK GÖRÜŞME



ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, salı günü İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile görüşecek. Reuters’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisine göre görüşmede ABD, sivil can kayıplarını gündeme getirecek.



İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra başlattığı saldırılarda Gazze’de 30 binden fazla Filistinli öldü ve 70 binden fazla insan yaralandı. İsrail saldırılarının yerle bir ettiği binaların altında hala binlerce ölü olduğuna inanılıyor.

Son güncelleme: 15:50 03.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı