• Turkhane Logo

Isparta'da elektrik ihalesi yine Cengiz ve Kolin'e gitti: 'Akıl alır gibi değil'

Elektrik kesintileriyle gündeme gelen Isparta'da elektrik hatlarının yer altına döşenme işi Cengiz ve Kolin bünyesindeki bir şirkete emanet edildi. EPDK, Cengiz ve Kolin'e ait AEDAŞ hakkında soruşturma başlatmıştı.

20:37 05 Nisan 2022 Salı
Isparta'da elektrik ihalesi yine Cengiz ve Kolin'e gitti: 'Akıl alır gibi değil'
Elektrik kesintileriyle gündeme gelen Isparta'da elektrik hatlarının yer altına döşenme işi Cengiz ve Kolin bünyesindeki bir şirkete emanet edildi. EPDK, Cengiz ve Kolin'e ait AEDAŞ hakkında soruşturma başlatmıştı.


Ispartada Şubat ve Mart ayında günlerce yaşanan elektrik kesintilerinin ardından bölgede gerekli bakım ve yatırımları yapmadığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi haline gelen Cengiz Holding ve Kolin İnşaata ait elektrik dağıtım şirketi Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AEDAŞ), elektrik hatlarının yer altına alınma işini de açık ihale usulüyle kendi bünyesindeki BEDA Enerjiye verdi.

Ispartada ilk olarak 3 Şubatta yoğun kar yağışı sonrası dört gün boyunca elektrikler kesilmiş, 2 Martta da 48 saate varan sürelerle kente elektrik verilememişti. Kesintilerin ardından gözler bölgedeki altyapı yatırımlarına çevrildi. AEDAŞ da bu kapsamda, Ispartada elektrik hatlarının yerin altına alınması için keşif bedelleri 34 milyon TL ile 50 milyon TL arasında değişen 6 ayrı ihale açtı.


DW Türkçenin haberine göre 24 Martta açılan ihalelerin 5ini yönetim kurulunda Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ile Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlunun bulunduğu BEDA Enerji aldı. Sözleşmesi 28 Martta yapılan ihale sonucuna göre BEDA Enerji, yıl sonuna kadar Ispartanın çok büyük bölümünde elektrik hatlarını yaklaşık 245 milyon TL karşılığında yer altına alacak.

EPDK SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ispartada yaşanan elektrik kesintisinin ardından hizmet zaafı nedeniyle Cengiz Holding ile Kolin İnşaat ortaklığı olan CK Akdeniz bünyesindeki AEDAŞ hakkında soruşturma başlattıklarını açıklamıştı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, soruşturma sonucuna göre de mağdur edilen vatandaşlara tazminat ödemesi yapılabileceğini, şirkete de tarifeden kesinti uygulanacağını belirtmişti.

Antalyada da elektrik hatlarının yerin altına alınması için açılan ihaleyi Cengiz ve Kolin ailelerinden isimlerin yönetiminde yer aldığı başka bir firmanın aldığı ortaya çıkmıştı. Toplamda 24 milyon TLye mal olacak ve 60 gün sürecek işi yapacak Hipar firmasının yönetim kurulunda Ahmet Cengiz ile Kolin Grubundan Devrim Koloğlu yer alıyor.

Ispartada elektrik hatlarının yer altına alınma işinin, kesintiler nedeniyle soruşturma geçiren şirkete ait başka bir şirket tarafından yapılacak olması muhalefet ile meslek odalarının tepkisine neden oldu.

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, 3 Şubattaki kar yağışının ardından kentin günlerce elektriksiz kaldığına dikkat çekerek yaşananlardan ders alınmadığını söyledi. Mart ayı başında da 48 saate varan elektrik kesintisi yaşandığını belirten Halıcı sorumlu şirkete yaptırım uygulanması gerektiğini savundu.

Halıcı, 2022 yılında bizi muma muhtaç ettiler, muma, gaz yağına ve gaz lambasına muhtaç ettiler Ispartada. Biz ilgili şirkete ceza yaptırım uygulanmasını beklerken şirketin ödüllendirildiğini görüyoruz. Gerçekten akıl alır gibi değil dedi. İktidarın usulsüzlüğe göz yumduğunu iddia eden Halıcı, Bu memlekete bu kadar mağduriyet yaratan bu şirketlerin, böyle mükafatlandırılması kabul edilebilir bir şey değil. AKP açısından değişen hiçbir şey olmadığını görüyoruz ifadesini kullandı. Halıcı, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Isparta Temsilcisi Güner Merdan ise ihalelerin şeffaf bir şekilde yapılmadığını iddia etti. Merdan, Bu ihalelerde kırımların nasıl yapıldığı, ihalenin hangi şartlarda gerçekleştirildiği net değil ifadesini kullandı.

İhmaller sonucu Şubat ve Mart ayında yaşanan kesintiler nedeniyle Ispartanın mağdur olduğunu söyleyen Merdan, Bu işi zamanında düzenli yapmayarak bizleri mağdur eden bu firmaların yine yatırım işlerini alması gayet gayet düşündürücüdür dedi. İhalenin mutlaka incelenmesi gerektiğini kaydeden Merdan, bir daha böyle bir sorunun yaşanmaması için de TEDAŞı göreve çağırarak gerekli denetimlerin yapılmasını istedi.

BEDA Enerji ve CK Akdeniz bünyesindeki AEDAŞ, tartışmaya neden ihalelerle ilgili DW Türkçenin sorularına yanıt vermedi.

Son güncelleme: 20:37 05.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı