• Turkhane Logo

İspanya sandık başında: Franco’dan sonraki en sağcı hükumet kurulabilir

14:50 23 Temmuz 2023 Pazar
İspanya sandık başında: Franco’dan sonraki en sağcı hükumet kurulabilir





İspanya’da bugün genel seçimler düzenleniyor. Seçim öncesi anketlere göre merkez sağda yer alan Halk Partisi’nin seçimleri kazanması bekleniyor. Kazanması halinde de Halk Partisi’nin hükumet kurabilmek için, aşırı sağ parti Vox ile koalisyon kuracağı tahmin ediliyor. Gerçekleşmesi halinde bu hükumet, İspanya’da General Franco’dan bu yana kurulan en sağcı hükumet olacak.







 Halkın genel seçimler için bugün sandık başına gittiği İspanya’da sandıktan, ülkenin General Franco’dan sonraki en sağcı koalisyon hükumetinin çıkabileceği belirtiliyor.



İspanya’da seçimleri merkez sağda yer alan Halk Partisi’nin kazanması bekleniyor. Ancak anketlere göre Halk Partisi’nin tek başına iktidar olması için yeterli koltuğu elde edemeyeceği için aşırı sağ parti Vox ile koalisyon kurması öngörülüyor. Kurulacak hükumetin, General Franco’nun ölümünden sonra demokrasiye dönülmesinden bu yana ülkedeki en sağcı hükumet olabilir.



Şu an iktidarda olan Sosyalist Parti’nin lideri Pedro Sanchez ise seçime aşırı sol Unidas Podemos ile Katalonya ve Bask bölgelerinin bağımsızlık talepleriyle ilişkili partilerle işbirliği yaptığı Sumar platformuyla gitti.



Halk Partisi’nin lideri Alberto Nunez Feijoo ise Başbakan Sanchez’i ayrılıkçı partilerle yaptığı işbirliğinden dolayı eleştiriyor. Sanchez, Mayıs ayında düzenlenen yerel seçimlerde yediği darbenin ardından erken seçim kararı almıştı; ancak çok sayıda kişi sıcak yaz aylarında seçim düzenlenmesine tepki gösteriyor.



BBC’nin Reuters’tan aktardığına göre seçmenler, tercih ettikleri ideolojiye oy vermek yerine istemediklerini engellemek niyetiyle sandığa gidebilir. Anketlere göre yüzde 12,5 oranından kararsız seçmen bulunuyor.



Gelmesi beklenen sağ koalisyon, hükümetin yeşil politikalarına darbe vurabileceği gibi sosyal konularda da daha muhafazakar bir tavır takınabilir. Sanchez hükümeti ise ötanazi, trans hakları, kürtaj ve hayvan hakları konusunda ileri yasalar geçirdiklerini, Vox’un hükümete gelmesi takdirinde bu gelişmelerin geriye gidebileceğini öne sürüyor. Aynı zamanda sosyalist hükümet enflasyonun düşmesi ve yüksek bir büyümenin kaydedilmesini örnek göstererek ekonomik başarılarına vurgu yapıyor. Sanchez’in programında hanehalkları ve küçük işletmeler üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi politikası da yer alıyor.



37 milyon kayıtlı seçmenin katıldığı seçimde oy verme işleminin Türkiye saatiyle 21:00’e de bitmesi bekleniyor.



Ülke demokrasi tarihinde 2’nci kez yaz dönemine denk gelen seçimler, aşırı sıcaklardan ötürü polemik konusu olurken, birçok okulda sandık görevlilerinin bulunduğu masaların başına vantilatör konulup, plastik şişelerde çok sayıda su alındı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, seçimlerde 90 binden fazla polis ve jandarma görev yapıyor.

Son güncelleme: 14:50 23.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı