• Turkhane Logo

İSMEK'te Kürtçe kurs: 'Olumlu ama Kürtlerin, talebini karşılamaz'

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon Kürt yaşıyor ancak anadillerinde eğitimleri hala yasak. Kürtçe okullar yok, kreşler yok.

10:37 11 Eylül 2019 Çarşamba
İSMEK'te Kürtçe kurs: 'Olumlu ama Kürtlerin, talebini karşılamaz'
Türkiye'de yaklaşık 20 milyon Kürt yaşıyor ancak anadillerinde eğitimleri hala yasak. Kürtçe okullar yok, kreşler yok.





CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde İSMEKte Kürtçe kursların hayata geçirileceğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Kürtçe bakım hizmeti vereceğini duyurması tartışmaları beraberinde getirdi. Peki CHPnin bu çıkışına Kürt dernekleri nasıl bakıyor?


Ahvalin geçtiğimiz günlerde yayınlanan haberinden sonra, Gazete Duvar da benzer bir habere imza attı.

İstanbul Kürt Araştırmaları Derneği yöneticisi Eyyüp Subaşıya göre açıklama olumlu ama Kürtlerin Kürtçe konusundaki taleplerini karşılamaz. Kürt yazar ve dilbilimci Zana Farqini de, CHPli belediyelerin bünyesinde bu tür adımların atılması, önyargıların kırılması açısından olumlu bir gelişme yorumunu yapıyor.

Ferhat Yaşarın haberine göre, Eyyüp Subaşı, Kürtlerin en temel talebinin anadilde eğitim hizmeti almak olduğunu ve Kürtçe’nin resmi olarak okullarda okutulması gerektiğini ifade ederek, şöyle diyor:

“Bizim açımızdan İSMEK’te böyle bir çalışmanın olması olumlu bir gelişme ama Kürtlerin, Kürtçe konusundaki taleplerini karşılamaz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Kürtler Türkiye’nin eşit vatandaşıdır’ diyor. Eğer bu konuda samimilerse, hizmetler de Kürtçe olsun çünkü İstanbul’da 6 milyona yakın Kürt nüfusu var. Kreşler açılabilir ya da Kürtçe kreş açanlar desteklenebilir. Ancak bu şekilde tam anlamıyla bir eşitlik sağlanabilir. Sadece İSMEK’le ya da iki kurs ile aşılacak bir sorun değil. İlerleyen zamanlarda anadil eğitimi konusunu da kapsar mı onu zamanla göreceğiz. Ama bu haliyle anadile yönelik tek başına temel olmaz. İSMEK’in bu çalışmasına talepler yoğun olur mu onu bilemiyoruz. Bu konuda yorum yapmak zor. Mesela İSMEK’e bağlı Türkçe dil kursu da veriliyor ama Türkler gitmiyor, yabancılar gidip öğreniyor. Kürtçe açıldığı zaman Kürtler gider mi gitmez mi bunu şimdiden kestirmek zor.”

Kürt yazar ve dilbilimci Zana Farqini ise, her şeyden önce bu vaatlerin yerine getirilmesinin önemli bir adım olduğunu söylüyor. Bu hakkın tanınmasıyla birlikte anadilde eğitimin de yapılması gerektiğini söyleyen Farqini devam ediyor:

“Çok dilli hizmet daha önce HDP’li belediyeler öncülüğünde başlatılmıştı. Eğer vatandaşlıktan, kardeşlikten söz edilecekse, bu hakkın bir an önce teslim edilmesi gerekiyor. En azından belediyeler bünyesinde Kürtçe dil eğitimi açılması gerekiyor. Bazı şeylerin normalleşmesi açısından önemli bir adım olur. Bugüne kadar bu tür adımlar Kürt siyasi hareketleri ve kurumları tarafından pratikte atılan adımlardı. CHP’li belediyelerin bünyesinde bu tür adımların atılması, önyargıların kırılması açısından olumlu bir gelişme.”

Son güncelleme: 10:37 11.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı