• Turkhane Logo

İşkenceyle öldürüldüğü belirtilen mültecinin dosyasına takipsizlik

Türkiye'nin Suriye sınırını geçmeye çalışırken işkenceyle öldürüldüğü belirtilen El Ehmed’in dosyasında savcılık takipsizlik kararı verdi.

10:09 18 Nisan 2022 Pazartesi
İşkenceyle öldürüldüğü belirtilen mültecinin dosyasına takipsizlik
Türkiye'nin Suriye sınırını geçmeye çalışırken işkenceyle öldürüldüğü belirtilen El Ehmed’in dosyasında savcılık takipsizlik kararı verdi.

Suriye’den Türkiyeye geçtiğimiz kasım ayında geçmeye çalışırken işkenceyle öldürüldüğü belirtilen Ridwan Îd Numan El Ehmed’in dosyası, karakol komutanın beyanları doğrultusunda takipsizlikle sonuçlandı. 

Hesekê kenti Zirgan ilçesine bağlı Erada köyünden 27 Kasım 2021’de iki arkadaşıyla birlikte Türkiyeye geçmeye çalışan Ridwan Îd Numan El Ehmed (34), askerlerce yakalanmış, işkence edildikten sonra sınır duvarının diğer tarafına atıldığı belirtilmişti. El Ehmed’e dair bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, ailesinin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu suç duyurusu ilçe ilçe dolaştıktan sonra kapatıldı. 

SAVCILIK, KAMERA KAYDI VE TANIK YOK DEDİ


Mezopotamya Ajansının aktardığına göre, ailenin yapmış olduğu suç duyurusunu inceleyen Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, “yetkisizlik kararı” vererek, dosyayı Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığına gönderdi. Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığı olaya dair kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi. Savcılık kararının gerekçesinde kolluk tarafından araştırma yapıldığı ve “Suriye Türkiye sınır hattını gösteren kamera sisteminin bulunduğunun” tespit edildiğini belirtti. Savcılık ancak, “(…) kamera sisteminin 2 gün içerisinde kendisini yedeklediğini, 2 günden fazla kamera kaydının bulunmadığını” ileri sürdü. Savcılık aynı zamanda “Akdoğan Piyade Hudut Karakolunda bu olaya tanık olan kimsenin bulunmadığının bildirildiği” iddiasına da yer vererek, tek delilin müştekilerin suç duyurusu olduğunu savundu. Savcılık, suç şüphesi oluşturacak delil elde edilemediği iddiasıyla dosyada kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi. 

KOMUTANA ŞÜPHELİ YAKLAŞILMASI GEREKİRDİ

Savcılığın takipsizlik kararına itiraz eden aile avukatı Azad Kaya, dosya evraklarında olayın soruşturmasının yetersiz yapıldığının açık şekilde görüldüğünü belirtti. Kaya, olaya ilişkin tutulan 08 Mart 2022 tarihli tutanakta “Olaya tanık kimsenin bulunmadığı, Akdoğan Piyade Hudut Bölük komutanı Piyade Üsteğmen Adem A.’nın beyanından anlaşılmış olup iş bu tutanak tarafımızca tanzim edilerek doğruluğu müştereken imza altına alınmıştır” denildiğini hatırlattı. Hudut Karakol Komutanı Adem A.’nın suçun şüphelileri arasında olduğuna dikkati çeken Kaya, komutana şüpheli yaklaşılması gerekirken, komutanın bilgisine başvurularak bu bilgiyle dosya hakkında karar verilmesinin soruşturmanın bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesini ihlal ettiğini söyledi. 

FAİLLERİN TESPİTİNE YÖNELİK HİÇBİR ARAŞTIRMA YAPILMADI

Faillerin tespitine yönelik hiçbir araştırma ve inceleme yapılmadığını vurgulayan Kaya, şunları söyledi: “Belirtilen tarihte hangi askerin nöbet tuttuğu ve hangi askerin devriye gezdiği bellidir. Nöbet ve devriye çizelgeleri Akdoğan Piyade Hudut Karakolunda mevcut olmasına rağmen bu hususla ilgili herhangi bir belge ya da bilgi istenilmemiştir. Sadece olaya tanık kimsenin olmadığı beyanıyla yetinilmiştir.”

Savcılığın gereken özeni göstermediğini ve olayın görgü tanığı Tamir Hammede’nin ifadesine dahi başvurulmadığını ifade eden Kaya “Yaşanan olayı bizzat görgü tanığıdır” diye belirtti. 

HDPLİ KAÇMAZ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Olay, 2 Aralık 2021’de Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz tarafından gündem getirilmişti. Kaçmaz, şu ifadeleri kullanmıştı:

“28 Kasım’da Suriye-Türkiye sınırında Zirganın Erada köyü yani bu Serekaniye kısmında Türkiyeye geçmeye çalışan Rıdvan Id Numan El Ehmed isimli 40 yaşındaki bir Suriyeli vatandaş basına yansıdığı üzere ki birçok sitede aynı haberi gördüm, bu yurttaş, iddiaya göre, sınırdaki askerlerin kötü muamelesi sonrası yani ‘işkence’ diye tabir edilen kötü muamelesi sonrası hayatını kaybetmiş. Ancak buna ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama duymadık hani TSKnin sitesinde ya da İçişleri Bakanlığının sitesinde ki kaldı ki daha önce de birçok görüntü ortaya çıktı maalesef ki.”

Olayın gündeme getirilmesiyle birlikte İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Verilecek ya da verilmesini beklediğimiz cevabın daha çok Yunanistan’a yarayacağını düşünüyorum, onun için cevap vermemeyi tercih ediyorum” açıklamasını yapmıştı. 

Son güncelleme: 10:09 18.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı