• Turkhane Logo

İşkenceye devam: Çıplak aramaya itiraz eden tutuklu darp edildi

Çıplak arama ve darp iddialarına bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da tutuklu olan Ahmet Sürme, avukatıyla yaptığı görüşme sonrasında çıplak olarak aranmak istendi. Çıplak aramaya karşı çıkan Sürme, gardiyanlar tarafından darp edildi.

13:49 13 Ocak 2021 Çarşamba
İşkenceye devam: Çıplak aramaya itiraz eden tutuklu darp edildi
Çıplak arama ve darp iddialarına bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da tutuklu olan Ahmet Sürme, avukatıyla yaptığı görüşme sonrasında çıplak olarak aranmak istendi. Çıplak aramaya karşı çıkan Sürme, gardiyanlar tarafından darp edildi.



Kamuoyundan gelen tepkilere ve iktidarın yalanlamasına karşın çıplak arama iddiaları devam ediyor. Son olay Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde yaşandı. Tutuklu Ahmet Sürme, çıplak aramaya karşı çıktığı için gardiyanlarca darp edildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Ahmet Sürme’ye, avukat görüşü sonrası gardiyanlar çıplak arama dayatması yaptı. İddiaya göre çıplak aramayı kabul etmeyen Sürme, gardiyanlarca darp edildi ve zorla kıyafetleri çıkarıldı.


TUTUKLUYU ZORLA SOYUP DÖVDÜLER

Ahmet Sürme, maruz kaldığı uygulamayı babası Takyeddin Sürme’ye telefon görüşmesinde anlattı. Sürme, “Avukatla görüştükten sonra gardiyanlar bana ‘soyun’ dediler. Nedenini sordum, sonra soyunmayacağımı söyledim.  Gardiyanlar, avukatın girişte X-ray cihazından geçerken cihaz öttüğünü, bu yüzden soyunmam gerektiğini belirtiler. ‘Avukat cihazdan geçerken ötmüşse gidin avukat arayın, niye benim üstümü arıyorsunuz’ dedim. Ne yaptılarsa soyunmadım, bunun üzerine gardiyanlar beni dövmeye başladılar. Beni yere attılar, sırtıma basıp ve elbiselerimi zorla çıkardılar. Üstümde sadece iç çamaşırımı bıraktılar. Beni yere yatırdıklarında sürekli tekmelediler, başımı tekmelediler, her yerimi morarttılar. Gardiyanlar şiddet uygulayıp beni zorla soyduktan sonra giyinmemi söylediler ama ben elbiselerimi giymeyeceğimi ve bu şekilde koğuşuma gideceğimi söyledim. Bunun üzerine tekrar beni dövüp yere yatırdılar, zorla elbiselerimi giydirdiler. Hastaneye götürmelerini istedim, ancak darp raporu almamam için beni hastaneye götürmediler” diye belirtti.

ANNE VE BABA TEPKİLİ

Yaşananlara hem anne hem de baba tepkili. Çocuğuna şiddet ve çıplak arama işkencesinin yapılmasını zulüm olarak nitelendiren anne Fatma Sürme (65), “Bu insanlar ne yapmış bu devlete?  Devlet kalkıp bu insanlara bu zulmü yapıyor. Bunun adı zulümdür; bu duruma başka ne denilebilir ki” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi.  Baba Takyeddin Sürme (68) ise, “Bunun için avukatlar, basın, siyasi partiler, kurumlar, halkımız bir an önce tutuklular üzerinde uygulanan bu baskı ve şiddetin sonlandırılması için harekete geçelim. Bu ihlaller sonlandırılsın.  Bu sorunlar sadece ailelerin mücadelesi ile sonlandırılamayacağı gibi sadece Kürt halkının direnmesiyle de olmaz; ben insanım diyen ve insan haklarını savunan herkese bir yük düşüyor” şeklinde konuştu.

İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan diğer oğlu Bünyamin Sürme’nin yaklaşık dört aydır tek kişilik hücrede tutulduğunu ifade eden Takyeddin Sürme, “Oğlum ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış ve 13 yıldır cezaevinde. Daha önce iki arkadaşıyla beraber kalıyordu, ancak Van’da geçmişte görev yapan bir cezaevi müdürünün Kırıklar Cezaevi’ne gelmesiyle birlikte oğlum yaklaşık dört aydır tek kişilik hücrede tutuyor” dedi.

Son güncelleme: 13:49 13.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı