• Turkhane Logo

İşkence raporunu hazırlayan Ankara Barosu açıklamak için neyi bekliyor?

Gözaltına alınan ev hanımı, hukukçu ve askerlere Ankara Emniyeti Müdürlüğü’nde işkence yapıldığı haberlerinden sonra Ankara Barosu’ndan açıklama geldi.

08:48 27 Ocak 2022 Perşembe
İşkence raporunu hazırlayan Ankara Barosu açıklamak için neyi bekliyor?
Gözaltına alınan ev hanımı, hukukçu ve askerlere Ankara Emniyeti Müdürlüğü’nde işkence yapıldığı haberlerinden sonra Ankara Barosu’ndan açıklama geldi.


Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukat Gizay Dulkadir, ”Yaptığımız çalışma neticesinde hala açıklanmamış olan, detaylı bir rapor ve kamuoyu açıklaması hazırladık. Yönetim Kurulumuz uygun gördüğü kadarını kendi imzasıyla açıklamayı tercih etti. Bu 48 saat çok zor ve yorucu geçti. Ancak esas zor olan, bizi zorlayan, üzen ve hatta çaresiz hissettiren tarafın kendisi oldu. Tekrar herkese teşekkür ediyorum, tüm mağdurlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Hazırlanan raporun kamuoyu ile paylaşılmamasına HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu, ”Peki bunu açıklayamayan Baro, meslek etiğini ayaklar altına aldığının farkında değil mi?” diyerek; avukat Orhan Kemal Cengiz ise ”İşkence insanlık suçudur. Bu suçu saptayanların kamuoyuyla da paylaşması gerekir” sözleriyle tepki gösterdi.


İLK AÇIKLAMA ANKARA BAROSUNDAN GELDİ

Ankara Barosu konuyla ilgili Twitter hesabından yapılan açıklamada, ”Ankara TEM Şube Müdürlüğündeki işkence konulu başvurulara ilişkin açıklamamızdır Kamuoyuna saygılarımızla” dendi.

Açıklamada işkence iddialarının dikkate alındığı ve görevlendirme yapıldığı belirtildi. Baro, tespit edilmesi halinde tüm hak ihlalleri için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde ihbarda bulunulacağını da

İşte o açıklama;


/

Açıklamanın ardından Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukat Gizay Dulkadir, 48 saatlik inceleme sonucunda raporun tamamlandığını belirtti.
  1) Merhabalar. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak, TEM şubede işkence iddiasından haberdar olduğumuz dün saat 08.15’ten beri devam eden yaklaşık 48 saatlik bir çalışmayı sonlandırdık. Öncelikle bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. — Av. Gizay Dulkadir (@GizayDulkadir) January 26, 2022  
Dulkadir, raporun tamamlanmasına rağmen Baro yönetimi tarafından açıklanmamasına, ”Yaptığımız çalışma neticesinde hala açıklanmamış olan, detaylı bir rapor ve kamuoyu açıklaması hazırladık. Yönetim Kurulumuz uygun gördüğü kadarını kendi imzasıyla açıklamayı tercih etti” mesajıyla dikkat çekti.
  3) Yaptığımız çalışma neticesinde hala açıklanmamış olan, detaylı bir rapor ve kamuoyu açıklaması hazırladık. Yönetim Kurulumuz uygun gördüğü kadarını kendi imzasıyla açıklamayı tercih etti. Bunun üzerine çok uzun konuşulur vakti gelince tabii. — Av. Gizay Dulkadir (@GizayDulkadir) January 26, 2022  
Raporun açıklanmamasının nedenini bilmediğini belirten Dulkadir, ”Ancak kamuoyuna yansıyan sonucun ben ve arkadaşlarımın ortaya koymak istediğimin çok gerisinde olduğunu bilmenizi isterim. Herkesin sorduğu hep rapor açıklardınız bu sefer neden açıklamadınız rapor ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını emin olun ben de bilmiyorum. Açıklanması gerektiğini düşünüyorum ve açıklanacağını umuyorum. Bu 48 saat çok zor ve yorucu geçti. Ancak esas zor olan, bizi zorlayan, üzen ve hatta çaresiz hissettiren tarafın kendisi oldu. Tekrar herkese teşekkür ediyorum, tüm mağdurlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

GERGERLİOĞLU: MESLEK ETİĞİ AYAKLAR ALTINA ALINDI 

Hazırlanan raporun açıklanmamasına ise tepkiler geldi. HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu, ”Hayret bir şey yaa!! Ankara Baro insan hakları merkezinin gözaltındakilere yönelik işkence raporu hazırladığını biliyorum. Peki bunu açıklayamayan Baro, meslek etiğini ayaklar altına aldığının farkında değil mi? Böyle mi öğretti hukuk hocalarınız? “Kem kümlü”açıklama mı olur?” dedi. Hayret bir şey yaa!!

Ankara Baro insan hakları merkezinin gözaltındakilere yönelik işkence raporu hazırladığını biliyorum.

Peki bunu açıklayamayan Baro, meslek etiğini ayaklar altına aldığının farkında değil mi?

Böyle mi öğretti hukuk hocalarınız?

Kem kümlüaçıklama mı olur? https://t.co/ttsFmXDdtR — Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) January 26, 2022
CENGİZ: SUÇU SAPTAYANLAR KAMUOYU İLE PAYLAŞMALI

Avukat Orhan Kemal Cengiz ise tepkisini, ”İşkence insanlık suçudur. Bu suçu saptayanların kamuoyuyla da paylaşması gerekir. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezinin tespit ve raporları zaman geçirmeden en geniş şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Etkin bir soruşturmayı teşvik etmenin de yegane yolu budur” şeklinde dile getirdi.




GÜNEŞ: AÇIKLAMAYI NEDEN İHM YAPMADI?

Uluslararası Ceza Hukuku Uzmanı Gökhan Güneş de, Acaba bu açıklama neden İnsan Hakları Merkezi (İHM) tarafından yapılmadı? Ayrıca, @ankarabarosuihm tarafından yapılan açıklamalara da hiç benzemiyor. İHM tarafından hazırlanan raporu neden yayınlamıyorsunuz sn. @KemalKoranel? Bu konuda bir açıklamanız olacak mı sn. @RizaTurmen? mesajıyla yaşananlara tepki gösterdi.
  Acaba bu açıklama neden İnsan Hakları Merkezi (İHM) tarafından yapılmadı? Ayrıca, @ankarabarosuihm tarafından yapılan açıklamalara da hiç benzemiyor. İHM tarafından hazırlanan raporu neden yayınlamıyorsunuz sn. @KemalKoranel?
Bu konuda bir açıklamanız olacak mı sn. @RizaTurmen? https://t.co/yQktD4J9UZ — Dr. Gökhan Güneş (@GkhanGnes8) January 26, 2022  

Son güncelleme: 08:48 27.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı