• Turkhane Logo

IŞİD’in ‘canlı bomba’ listesindeki kadın ilk duruşmada serbest bırakıldı

IŞİD'in Türkiye sorumluluğunu yapan Mustafa Dokumacı'nın eşi olan ve emniyetin "canlı bomba" listesinde bulunan Azerbaycan vatandaşı Ulkar M.'nin jet hızıyla yapılan yargılamasında tahliye kararı aldığı ortaya çıktı.

19:41 03 Şubat 2022 Perşembe
IŞİD’in ‘canlı bomba’ listesindeki kadın ilk duruşmada serbest bırakıldı
IŞİD'in Türkiye sorumluluğunu yapan Mustafa Dokumacı'nın eşi olan ve emniyetin "canlı bomba" listesinde bulunan Azerbaycan vatandaşı Ulkar M.'nin jet hızıyla yapılan yargılamasında tahliye kararı aldığı ortaya çıktı.



İnsan hakları aktivisti, iş insanı Osman Kavala hakkında herhangi bir delil olmamasına rağmen ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “serbest kalmalı” kararına rağmen yıllar cezaevinde tutulurken, Türkiye’de yargılanan IŞİD üyelerine ceza verilmemesi dikkat çekiyor.

IŞİD’in Türkiye yapılanması içerisinde yer alan örgüt yöneticilerinin Suriye’de yıllarca kalan eşleri hakkında yapılan yargılamalarda “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde kararlar çıktı.


DW Türkçe‘nin haberine göre, IŞİD’in Türkiye sorumluluğunu yapan Mustafa Dokumacı’nın eşi olan ve emniyetin “canlı bomba” listesinde bulunan Azerbaycan vatandaşı Ulkar M. da bu kapsamda tahliye oldu.

YARGILAMA BİR AY 20 GÜN SÜRDÜ

9 Ekim 2021’de teslim olan IŞİD’ın kadın üyesi Ulkar M.’ya yönelik yargılamanın sadece bir ay 20 gün sürmesi ise dikkat çekti. “Canlı bomba” listesindeki IŞİD’li kadın, bu yargılamada ceza almadı ve tahliye edildi.

“Hacer” kod adlı Ulkar M. ise Adıyaman’daki Dokumacılar Grubu’nun lideri olan Mustafa Dokumacı’nın eşiydi. İçişleri Bakanlığı’nın “terörle bağlantılı arananlar” listesinde mavi kategoride yer alan Ulkar M. hakkında Emniyette “canlı bomba eyleminde kullanılabilecek nüfus cüzdanı taşıdığı şeklinde hakkında istihbari bilgi bulunan şahıs” kaydı bulunuyor. Ulkar M. aynı zamanda kırmızı bültenle de İnterpol tarafından aranıyordu. Ulkar M., 2014’de eşiyle birlikte Suriye’ye gitmişti.

İTİRAFÇI OLDU

9 Ekim 2021’de Suriye sınırını geçerek Türk askerlerine teslim olan Ulkar M., etkin pişmanlıktan yararlanarak itirafçı oldu.

Benzer bir başka dosya da Suriye’de bir dönem emirlik yapan ve ailece örgüte katılan “Gar katliamı” davasının firari sanığı Ahmet Güneş’in eşi “Umeyme” kod adlı E.G. hakkında oldu.

‘GÖNÜLLÜ TESLİM OLDU’ GEREKÇESİ

E.G. hakkında “gönüllü teslim olduğu” gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildi.

Örgüt yöneticisi olan “Ebu Zeybeb” kod adlı Ahmet Güneş’in eşi E.G., IŞİD üyesi olmak iddiasıyla aranıyordu. 2014 yılında eşi, kardeşi, kayınvalidesi ve kayınbabası ile birlikte Suriye’de örgüt saflarına katılan E.G. 19 Ekim 2019’da Akçakale’de güvenlik kuvvetlerine teslim oldu. İtirafçı olan ve 30 Eylül 2019’da tutuklanan E.G., 22 Ocak 2020’de tahliye edildi.

E.G. ifadesinde, Suriye’ye gitmesinin nedenini “Eşim benden boşanacağını ve çocuğu kaçıracağını söyledi” şeklinde açıkladı.

IŞİD’e katılmadan önce Gaziantep’te Erdemliler Derneği’ne gittiğini belirten E.G., Ahmet Güneş’le evlenmesini ise IŞİD’in bir dönem “Gaziantep emiri” olduğu iddia edilen kardeşi Mehmet Kadir Cebael’in istediğini öne sürdü.

Son güncelleme: 19:41 03.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı