• Turkhane Logo

İşçilere '29 Ekim'e kadar ölseniz de burası bitecek' denildi

3. havalimanı inşaatında insanca çalışma koşulları talebinde bulunan işçilerin aylardır maaşlarını alamadığı ortaya çıkmış, ardından da polis ve jandarma operasyonu ile yüzlercesi yaka paça gözaltına alınmıştı.

10:21 18 Eylül 2018 Salı
İşçilere '29 Ekim'e kadar ölseniz de burası bitecek' denildi
3. havalimanı inşaatında insanca çalışma koşulları talebinde bulunan işçilerin aylardır maaşlarını alamadığı ortaya çıkmış, ardından da polis ve jandarma operasyonu ile yüzlercesi yaka paça gözaltına alınmıştı.


Şantiyeler basılarak gözaltına alınan işçilerin yerine başka şehirlerden yüzlercesinin getirildiği ortaya çıkmıştı.

Son olarak, inşaat alanında işçileri ziyaret eden CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul, işçilere “29 Ekim’e kadar ölseniz de burası bitecek” denildiğini açıkladı.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, havalimanının 29 Ekim’de hizmete açılacağını duyurmuştu. Tarih baskısı altında işlerini yapmaya çalışan işçilerin, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlanması ve emeklerinin karşılığının verilmemesi tepkilere neden oldu.

Mezopotamya Ajansının haberine göre, şantiyede işçilerle görüşen Yurdakul,  İşçilere, “29 Ekim’e kadar ölseniz de burası bitecek” denildiğini belirtti ve ekledi:

“Üçüncü havalimanı inşaatında dört gündür yaşananlar bu cümlede gizli. Bu emekçiler için bir tehdit değil, düpedüz gerçek. Çünkü teslim tarihi giderek yaklaşıyor ve onlar birilerinin birilerine verdiği ‘söz’ uğruna izinsiz çalıştırılıp, can veriyorlar.”

Şu ana kadar kötü koşullarda çalışmak zorunda kalan işçilerden kaçının hayatını yitirdiği ya da sakat kaldığı ile ilgili resmi bir rakam bulunmuyor.

Kimi işçiler, günde iki işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini savunurken, servis kazaları, sakat bırakan kazalara dair kamuoyu ile paylaşılan veri bulunmuyor.

Yurdakul işçilerin koşullarına ilişkin şunları söyledi:

“Yatakhaneler tahtakurusu dolu. ‘Bir gün düzgün yemek çıkıyor. Birkaç gün üst üste makarna verdikleri oluyor. Yemekler bittiği zaman çorbaya su ekleyip dağıtıyorlar. Yemeğe 12.00’de çıkıyoruz. 13.00’te iş başı yapmamız gerek. O bir saat de sırada beklemekle geçiyor. Sıra beklemekten dinlenemiyoruz. Hatta yemek bile alamadan işe başladığımız oluyor’ diyorlar.”

En büyük sorunun ise yaşanan iş kazaları ve cinayetleri olduğunu vurgulayan Yurdakul, “‘İş kazasında yaralananlar bile raporlu sayılmıyor, işe gelmedikleri günler maaşlarından kesiliyor’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Servislerle ilgili sorunlara da dikkat çeken Yurdakul, “Arkadaşları ölmüş, ağır yaralanmış. ‘Servis araçları çok eski. Her yeri dökülüyor. 9-10 tane yeni araç var. Onlar da şefleri ve işveren temsilcilerini taşıyor’ diyorlar. Havaalanı inşaatı Haziran 2014’ten beri sürüyor. O sayı bir türlü açıklanmıyor, üzeri örtülüyor ama bir işçinin sözleri 4 yıllık inşaat boyunca kaç iş cinayeti yaşandığının ip uçlarını veriyor: Her gün bir cenaze var. O da bizim bildiğimiz” dedi.


KAYNAK: AHVAL

 

Son güncelleme: 10:21 18.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı