• Turkhane Logo

İran’ın 286 milletvekilinden 225’i, Erdoğan hakkında kınama mektubu yayımladı

İran Meclisi’nde görev yapan 286 milletvekilinin 225’i, Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle Erdoğan’ı kınayan bir ortak mektup yayımladı.

15:57 13 Aralık 2020 Pazar
İran’ın 286 milletvekilinden 225’i, Erdoğan hakkında kınama mektubu yayımladı
İran Meclisi’nde görev yapan 286 milletvekilinin 225’i, Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle Erdoğan’ı kınayan bir ortak mektup yayımladı.

İran Meclisinde milletvekilleri, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Azerbaycanda okuduğu şiir nedeniyle ortak bir kınama metni yayımladı.İran resmi haber ajansı IRNAya göre, İranlı 225 milletvekilinin imzaladığı metinde, Kendisinden iyi komşuluk, İslam dünyasının birliği, bölgede barış ve istikrarın tesisi beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın şaşırtıcı ve beklenmedik ayrılıkçı bir dil kullanmasını şiddetle kınıyoruz ifadelerine yer verildi.
Söz konusu metinde ayrıca, İran topraklarında yaşayanların tek bir millet ve ayrılamaz bütün olduğu yazıldı.
İran Meclisinde toplam 286 milletvekili bulunuyor.

NE OLMUŞTU?
Azerbaycan, Dağlık Karabağda Ermenistana karşı kazandığı zaferi kutlamak için 10 Aralıkta Baküde Zafer Geçit Töreni düzenlemiş, törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk ordusundan askerler de katılmıştı.
Erdoğan, Baküdeki bu törende, Azerbaycan ve İran sınırındaki toprakların yeniden birleşmesini içeren bir şiir okumuştu.
Azerbaycanın Dağlık Karabağ kutlama törenine katılan Erdoğanın okuduğu şiir, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarifin tepkisini çekmişti. Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğana, Baküde hatalı olarak anlattığı şeyin, Arasın kuzeyindeki bölgelerin İran anavatanından zorla ayrılmasına atıfta bulunduğu bilgisi verilmemiş. O, Azerbaycan Cumhuriyetinin egemenliğine karşı konuştuğunu fark etmedi mi acaba? demişti.
Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyükelçisi Derya Örsü çağırmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Topraklar üzerinde hak iddia edilen, yayılmacı imparatorlukların çağının yıllar önce sona erdiğinin Büyükelçi Örse bildirildiğini söylemişti.
Türkiye de, İranın tepkisine yanıt olarak İranın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmendi Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
Büyükelçi Ferazmende, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarifin tweetine, sonrasında Türkiyenin Tahran Büyükelçisi Derya Örsün İran Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına, Türkiyeye ve Cumhurbaşkanı Erdoğana yönelik mesnetsiz iddiaların ortaya atılmasına ve böylece İranda Türkiyeye yönelik nefret kampanyasının açılmasına tepki dile getirildi.

Son güncelleme: 15:57 13.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı