• Turkhane Logo

İran medyasından '15 Temmuz sopası': Hatırla!

Erdoğan'ın Bakü'deki şiirine tepki gösteren İran medyası, Erdoğan'ı

12:11 14 Aralık 2020 Pazartesi
İran medyasından '15 Temmuz sopası': Hatırla!
Erdoğan'ın Bakü'deki şiirine tepki gösteren İran medyası, Erdoğan'ı

Erdoğanın sözleri İran basınının temel gündem konusu olmaya devam ediyor. Erdoğanın okuduğu şiirde Azerbaycan ve İran sınırındaki toprakların yeniden birleşmesinden bahsedilirken bu sözlerin İranda oluşturduğu etki dalga dalga büyüdü.
Erdoğanın sözlerine tepki gösteren İran basını Erdoğanı tarih bilmezlik, İsrail ajandasını uygulamakla suçladı. İran basını ayrıca Erdoğana 15 Temmuzda İranın oynadığı rolü hatırlattı.

KEYHAN: TARİH Mİ BİLMİYORSUN, İSRAİLLE Mİ DANS EDİYORSUN?
ANFde yer alan haberde Keyhan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şerietmedari, Erdoğana tepki gösterdiği yazısında Erdoğanın okuduğu şiirin asıl Azerbaycanın İrandan ayrıldığını ve Azerbaycan halkının İrana bağlanma isteğini dile getirdiği için Azerbaycanda suç olduğunu hatırlatarak, Erdoğanın ABD, İsrail ve Suudi Arabistana şirinlik yapmak adına tarih bilmezliğe düştüğünü yazdı.
Şerietmedari, yazısının devamında şunları dile getirdi:
Erdoğanın esas sorunu en açık tarihi olaylardan bihaber olduğu değil, aksine en temel sorunu, düşük zekadan ve siyaset idrak etmesinden kaynaklıdır. Eğer en ufak zekadan yararlanabilseydi bu açık noktayı idrak edebilirdi.
EFTEKAR: DİL SÜRÇMESİ Mİ DİL UZATMAK MI?
Dil sürçmesi mi yoksa dil uzatmak mı? manşetiyle çıkan reformistlerin gazetesi Eftekar da İkinci bir ülkede, üçüncü bir ülkeye karşı sarf edilen bu tarih bilmez sözler ve hassas konular şiirlerin konusu yapılamaz yorumunda bulundu.
CUMHURİ İSLAMİ: TÜRK MALLARINA BOYKOT
İran Hizbullahına yakın Cumhuri İslami gazetesi de Azerilerin yoğunlukta yaşadığı Tebriz kentinde organize edilen Türkiye karşıtı protestoları manşetine taşıdı. Aynı eylemleri manşet yapan Eftab gazetesi de Erdoğanın Baküde İranın toprak bütünlüğünü hedef alan sözlerine karşı birçok kesimden Türk mallarına boykot çağrıları geliyor haberini öne çıkardı.
XORASAN: TARİHTEN YANIT
Xorasan gazetesi, Xorasanda Osmanlı devletine karşı direnen simgeleri manşetine taşırken, reformistlere yakın Armani Mili gazetesi de Erdoğanın İran ve halkında özür dilemesi gerektiğini savundu.
15 TEMMUZ HATIRLATMASI
Armani Mili gazetesi ayrıca Tebrizdeki eylemlerde üzerinde Erdoğan, 15 Temmuz darbesini aklından çıkarma sözlerinin yazılı olduğu bir posteri haber görseli olarak kullandı.
Diğer yandan İranın yarı resmi haber ajansı Tesnim de 15 Temmuz 2016 darbe girişimi üzerinden Türkiyeye mesaj veren bir karikatür yayımlarken, İrandaki birçok televizyon kanalı da İranın 15 Temmuzda Erdoğanı kurtardığı yönünde yorumlar yaptı.
TEHRAN TIMESTAN TÜRKÇE CEVAP: HER SÖZÜN BİR YERİ VAR
Erdoğanın sözlerinin İsrail ajandası olduğu yönündeki yorumlardan biri de Weteni Emruz gazetesinden geldi. Gazete, Erdoğana en büyük yanıt, İsrailden alınacak intikamla olur manşetiyle çıktı.
İngilizce yayın yapan Tehran Times gazetesi de Türk devletine Türkçe mesaj vermeyi tercih etti ve Her sözün bir yeri var manşetiyle çıktı. 

Son güncelleme: 12:11 14.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı