• Turkhane Logo

İran-İsrail gerilimi: 290 füze ve160 İHA saldırısı Demir Kubbe’ye takıldı

14:50 14 Nisan 2024 Pazar
İran-İsrail gerilimi: 290 füze ve160 İHA saldırısı Demir Kubbe’ye takıldı





İran, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğunu hedef almasının ardından misilleme amacıyla dün akşam saatlerinde İHA’larla Tel Aviv’e misilleme saldırısı düzenledi. Demir Kubbe tarafından engellenen saldırı sonrası İran BM Daimi Temsilciliği, “Konu sonuçlanmış kabul edilebilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacak” açıklamasını yaptı.



İran, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğunu hedef almasının ardından misilleme amacıyla dün akşam saatlerinde İHA’larla Tel Aviv’e misilleme saldırısı düzenledi.



Demir Kubbe tarafından engellenen saldırı sonrası İran BM Daimi Temsilciliği, “Konu sonuçlanmış kabul edilebilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacak” açıklamasını yaptı.



İRAN BM TEMSİLCİSİ: KONU SONUÇLANMIŞTIR



İran’ın İsrail’e yönelik İHA ve füzelerin kullanıldığı misilleme saldırısı sonrasında, İran BM Daimi Temsilciliği, saldırının misilleme olduğunu belirterek, “Konu sonuçlanmış kabul edilebilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacaktır” açıklaması yapıldı.



Daimi Temsilciliğin sosyal medya hesabından da yayımlanan kısa açıklamada, İsrail “haydut rejim” olarak nitelendi, çatışmanın İran ile İsrail arasında olduğu ve ABD’nin uzak durması gerektiği ifadesi de yer aldı. Açıklamanın İran tarafının tansiyonu düşürme isteği olduğu yorumları yapıldı.



KAMİKAZE İHA VE FÜZELER



İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e 100’ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve 160 kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.
İsrail kamu yayın kuruluşu KAN’ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail’e saldırı düzenledi.




İran’ın saldırısına eş zamanlı olarak, İsrail’e Lübnan’dan da yaklaşık 40, Yemen ve Irak’tan da bireysel olarak füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi.



İsrail ordusu, savaş uçaklarının ABD öncülüğündeki diğer ülkelerle birlikte İsrail toprakları dışında “20’den fazla seyir füzesini imha ettiğini” iddia etti.



Haberde, (yapılan saldırılarda) İsrail’e herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığı, isabet eden balistik füzelerin ise altyapıya hafif hasarlar verdiği kaydedildi.



NETENYAHU: İRAN SALDIRILARINI ENGELLEDİK



İran’ın saldırısına yönelik paylaşımda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazacağız” dedi.
İran’ın saldırısına yönelik paylaşımda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazacağız” dedi.




İran Devlet Haber Ajansı IRNA, Lübnan Hizbbulahı tarafından Golan Tepeleri’ndeki İsrail üslerinin tamamına onlarca Katyuşa füzesi fırlatıldığını, savunma kaynaklarına dayandırdığı haberinde de İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını ve tamamlandığını açıkladı.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X platformundaki hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak “Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazacağız” dedi.



Öte yandan İsrail’in istihbarat kurumu Mossad ise “İsrail, Hamas’la savaşın tüm hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için var gücüyle çalışmaya devam edecektir ve 133 rehinenin Gazze’den dönmesi için ters çevrilmemiş taş bırakmayacaktır” açıklamasında bulundu.



İSRAİL, İRAN’IN ŞAMDAKİ KONSOLOSLUĞUNU VURMUŞTU



İsrail, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.



İran, İsrail’in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran’ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.



İran dün İsrail’e kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.



İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı

Son güncelleme: 14:50 14.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı