• Turkhane Logo

İran, Erbil’i  füze ile vurdu: İş insanı ve kızı hayatını kaybetti

15:50 16 Ocak 2024 Salı
İran, Erbil’i  füze ile vurdu: İş insanı ve kızı hayatını kaybetti

İran, Erbil’i  füze ile vurdu: İş insanı ve kızı hayatını kaybetti



İran Devrim Muhafızları Irak’ın Erbil kentine balistik füze saldırısında bulundu. Evi hedef alınan Falcon ve Empire Word şirket gruplarının sahibi Süryani asıllı iş insanı  Pêşrew Dizayi  ve henüz yaşını doldurmamış olan kızı Jina hayatını kaybetti.



Rudaw’ın haberine göre, 10 füze atılan Erbil’de 5 füze Pêşrew Dizayi’nin evine isabet etti. Dün gece saat 23.00 sularında gerçekleşen saldırıda Dizayi,  kızı Jina  ve evinde misafir olan Bağdat nüfusunda kayıtlı iş insanı  Kerem Mikhail  de hayatını kaybetti. Pêşrew Dizayi’nin eşi, kızı, oğlu ve 2 Filipinli çalışan da yaralandı. Saldırıda evi hedef alınan iş insanı Pêşrew Dizayi’nin oğlu bir kolunu kaybetti.



Barzani: Bizi öldürebilirler ama emin olun irademizi kıramazlar



Irak’ın Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani saldırıya sert tepki gösterdi. Barzani, şunları söyledi: “İran halklarına sesleniyorum, biz İran halklarına her zaman saygı duyduk, onlara dostluk ve kardeşlik elimizi uzattık. Saldırganların Erbil’e ve Kürt halkına karşı işledikleri suçlar için öne sürdükleri mazeretlerin hiçbir dayanağı olmadığını ve iddiaların gerçeklerden uzak olduğunu temin ediyorum. Saldırganlar bu zulmü sonsuza kadar sürdüremezler, biz de bu zulme ve haksızlığa karşı sessiz kalamayız. İran’ın füze ve drone saldırılarının faillerine mesajım şudur: Kadınlarımızın, çocuklarımızın, sivillerimizin şehit olması sizin için gurur değildir. Bizi öldürebilirler ama emin olun irademizi kıramazlar. Kürt halkı Allah’a ve davasının meşruluğuna güvenmektedir. Allah her türlü zalimden ve güçten büyüktür.”



İran Devrim Muhafızları tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenledi. Saldırılarda Kürt iş insanı Peşrew Dizayi, 25 Ocak’ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizeyi ve Dizayi’nin evinde bulunan Irak’ın Bağdat kentinde ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail yaşamını yitirdi. Saldırılarda toplamda 17 sivil de yaralandı.



İRAN ÜSTLENDİ



İran resmi haber ajansı IRNA, İran Devrim Muhafızları Ordusunun yaptığı 3 yazılı açıklamayı duyurdu. Açıklamada “İran’ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu’nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi.” denildi.



Devrim Muhafızları Ordusu konuyla ilgili yayımladığı ikinci yazılı açıklamasında da şunlara değindi: “Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye’de işgal altındaki bölgelerdeki IŞİD terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi.”



İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan üçüncü açıklamada ise, Suriye topraklarındaki IŞİD’e ait hedeflerin yanı sıra Erbil kentinde “İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın karargahının” da balistik füzelerle hedef alındığı iddia edildi.



Kürdistan Güvenlik Konseyi: Irak’ın egemenliği açıkça ihlal edildi



Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Erbil’e yönelik saldırıların sivil alanlara olduğu belirtilerek İran’ın iddialarını yalanladı.



Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “15-16 Ocak 2024 günü saat 23.30’da İran Devrim Muhafızları Erbil’de birçok sivil bölgeyi çok sayıda balistik füzeyle hedef aldı. Maalesef ilk belirlemelere göre 4 sivil şehit oldu, 6 sivil de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Devrim Muhafızları, saldırının İran’a muhalif grupların mevzilerini hedef aldığını iddia etti. Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil’e yönelik saldırılar düzenlendi. İstikrarlı bir bölge olan Erbil hiçbir zaman hiçbir tarafa tehdit kaynağı olmamıştır. Bu, Kürdistan Bölgesi’nin ve Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Irak federal hükümeti ve uluslararası toplum bu suça karşı sessiz kalmamalıdır.”



Mesrur Barzani saldırıyı kınadı



Irak’ın Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesut Barzani saldırıyı kınadı.  Barzani, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:



“Erbil bugün erken saatlerde bir kez daha İran Devrim Muhafızları’nın füze saldırısının hedefi oldu. Bu geceki haksız saldırıda ne yazık ki çok sayıda sivil şehit oldu ve yaralandı. Yüce Allah’tan şehitleri cenneti ile onurlandırmasını, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kürdistan Bölgesi halkına yönelik bu alçakça saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. Bağdat hükümetini, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğinin açık ihlali olan bu saldırıya karşı ilkeli bir tavır almaya çağırıyorum. Ayrıca uluslararası toplumdaki ortaklarımıza da Kürdistan halkına yönelik art arda yapılan saldırılar karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde masum insanlarımıza yönelik bu vahşi saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız.”

Son güncelleme: 15:50 16.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı