• Turkhane Logo

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Moskova'da

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya geldi.

15:22 08 Aralık 2023 Cuma
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Moskova'da
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya geldi.

TURKHANE.COM- MOSKOVA
Kremlin sarayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ağırlandı. 

Büyük bölümü basına kapalı yapılan görüşmeler 5 saatten fazla sürdü. İki liderin görüşmesinin basına açık kısmında konuşan Putin, Rusya ve İranın enerji alanı da dahil olmak üzere neredeyse tüm alanlarda aktif çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Putin, Abu Dabi ve Riyad gezisi sırasında Tahrana da uğramak istediğini, ancak Reisi’nin müzakereler için Moskovaya gitmek üzere olduğunun kendisine bildirildiğini ifade ettiğini bu yüzden bu ziyaretten vazgeçtiğini belirtti.
Büyük altyapı projeleri ortak yürüttüklerini, onları uzun zamandır görüştüklerini ve şu anda Kuzey-Güney Demiryolu inşaatının uygulama aşamasına geldiklerini hatırlatan Putin, geleneksel olarak enerji sektöründe birlikte çalıştıklarını, eğitim alanında da işbirliği yaptıklarını, ülkesinde eğitim gören önemli sayıda İranlı öğrenci olduğunu vurgulayarak, hemen hemen her alanda çalışmaların oldukça yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi.
Reisi: Gazzeye yönelik saldırılar bir an önce durdurulmalı
İki liderin gündeminde Filistindeki durum da vardı.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Putin ile yaptığı görüşmede Gazze Şeridine yönelik bombardımanın bir an önce durdurulması ve Filistin-İsrail çatışmasına hızlı bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Geçen hafta ise Hazar Denizine kıyıdaş ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı için Moskova’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile kapsamlı bir görüşme yapmıştı. Görüşme sonrası Lavrov ve İranlı mevkidaşı, yaptırımlara karşı mücadele, olumsuz sonuçlarını hafifletme ve tazmin etme yolları ve araçları ile ilgili belgeyi imzaladı.

Son güncelleme: 15:22 08.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı