• Turkhane Logo

İntihar eden müftü, vakıf parasından yemek ısmarlamadığı için mimlenmiş

16:00 08 Ağustos 2023 Salı
İntihar eden müftü, vakıf parasından yemek ısmarlamadığı için mimlenmiş





Balıkesir’de intihar eden eski müftü Mehmet Deniz’in neden Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “mimlendiği” ortaya çıktı. İddiaya göre Deniz, Türkiye Diyanet Vakfı bütçesinden yemek ısmarlamayı reddetti ve cebinden peynir, simit ısmarladı. Vakfın toplantılarına katılmadı. Deniz’in, “mesai saatleri dışında ve hafta sonları tarımla meşgul olduğu, müftülüğe hizmet aracıyla değil, motosikleti ile gittiği, normalin üzerinde sade giyindiği” belirtildi.



Balıkesir’de Diyanet’ten baskı gördüğü için görevine son verilen ve ardından intihar eden eski müftü Mehmet Deniz’i intihara sürükleyen nedenler ortaya çıktı.



İddialara göre Mehmet Deniz’i intihara sürükleyen olaylar, Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde müftü olarak çalıştığı sırada başladı.



Bugün Tekirdağ İl Müftüsü olarak görev yapan ve 2020-2022 yılları arasında Manisa İl Müftüsü olan Mustafa Soykök, bu göreve atandığında Mehmet Deniz’i ziyaret etti. Soykök, bu ziyaretlerin ardından Deniz’in görev yerinin değiştirilmesi için başkanlığa yazı yazdı. Cumhuriyet gazetesinden Sefa Uyar, Soykök’ün 14 Ekim 2020 tarihli bu mütalaasına ulaştı.



Mütalaada yer alan bilgilere göre Deniz bu ziyarette “adet olduğu” üzere Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bütçesinden yemek ısmarlamak yerine cebinden karşılayarak misafirine simit-peynir ikram etti. Deniz, ilde düzenlenen ve masrafları TDV bütçesinden karşılanan toplantılara katılmadı. Bu olaylar sonucunda da “mimlendiği” belirtildi.



SADE GİYİNMESİ VE TARIMLA UĞRAŞMASI SORUN OLDU



Soykök’ün, Deniz’in özellikle 4-6 yaş Kuran kursları alanında başarılı hizmetler yürüttüğünü vurgulamasına karşın yer değiştirmeye ilişkin gerekçeleri dikkat çekti. Mütalaada Deniz’in, “mesai saatleri dışında ve hafta sonları tarımla meşgul olduğu, müftülüğe hizmet aracıyla değil, motorsikleti ile gittiği, normalin üzerinde sade giyindiği” belirtildi. Bu nedenle Deniz’e “tepki gösterildiği, şikâyet edildiği” savunuldu. Mehmet Deniz’in uyarıldığı ancak ilerleme kaydedilmediği, “huzur ortamının düzene koyulamadığı” öne sürüldü.



Tekirdağ İl Müftüsü Mustafa Soykök, daha önce Tekirdağ’da, Erbaş’ın katıldığı bir programda din görevlilerine “Bir, iki, üç, Bismillahirrahmanirrahim” diyerek besmele çektirmesi ve sesi yeterli bulmadığı için bunu birkaç kez tekrarlatmasıyla gündeme gelmişti.



Mustafa Soykök aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2020 yılında Manisa Müftülüğü’ne atandığında, “Türkiye’nin en genç müftüsü” olarak 41 yaşında göreve getirilmişti.

Son güncelleme: 16:00 08.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı