• Turkhane Logo

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW: Suriye’de Türkiye destekli gruplarca infazlar yapılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) isimli oluşumun, Suriye’nin kuzey doğusundaki ‘güvenli bölge’de sivillere yönelik yargısız infazlar yaptığını öne sürdü.

17:49 27 Kasım 2019 Çarşamba
İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW: Suriye’de Türkiye destekli gruplarca infazlar yapılıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) isimli oluşumun, Suriye’nin kuzey doğusundaki ‘güvenli bölge’de sivillere yönelik yargısız infazlar yaptığını öne sürdü.




HRW’nin yayımladığı raporda, SMO çatısı altında faaliyet gösteren fraksiyonlar yargısız infaz yapmak ve Türkiye’nin düzenlediği operasyonların ardından Kürt ailelerin yeniden evlerine dönüşüne engel olmakla suçlanıyor.


Raporda, “SMO bu ailelerin mülklerini yağmaladı ve hukuksuz olarak müsadere veya işgal etti” ifadesi yer aldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün iddia edilen ihlalleri belgelemek amacıyla aralarında iki doktor ve üç mağdur yakınının da bulunduğu 10 kişi ile görüştüğü, HRW’nin aktivistlerin ve mağdur yakınlarının sunduğu, söz konusu ihlalleri teyit edici video ve fotoğrafları da mercek altına aldığı belirtildi.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Türkiye’ye yönelik çağrıda bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Türkiye, fiilen kontrolü altında bulunan bölgelerde yaşanan ve birçok hadisede savaş suçu olma potansiyeli taşıyan insan hakları ihlallerini soruşturmalı, Suriye Milli Ordusu’na bağlı güçlere, bu ihlallere son vermeleri için baskı uygulamalı ve ihlallerin sorumlularından hesap sorulmasını temin etmelidir” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, rapora ilişkin açıklamasında, “İnsanların infaz edilmesi, mülklerinin yağmalanması ve yerlerinden olmuş kişilerin evlerine geri dönmelerinin engellenmesi, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ önerisinin neden güvenli olmayacağının kanıtıdır.” dedi.

Ayrıca Whitson, “Türkiye’nin düzenlediği askeri harekatın güvenli bir bölge oluşturacağına ilişkin açıklamalarının tam aksine, söz konusu bölgeyi yönetmek için kullandığı grupların bizzat kendileri, sivillere yönelik hak ihlalleri ve etnik ayırımcılık yapıyorlar.” iddiasında bulundu.

TÜRKİYE’YE AĞIR SUÇLAMALAR

Türkiye’nin düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na atıfta bulunulan raporda, “Türkiye ve desteklediği gruplar, askeri harekatın başladığı andan itibaren sivillerin yaşadığı bölgelere ayırım gözetmeksizin topçu ateşi açtı, en az yedi yargısız infaz gerçekleştirdi, sivillerin özel mülkleri olan ev ve dükkanlarını hukuksuz olarak işgal etti ve kontrolleri altındaki bölgelerde faaliyet gösterirken zorla kaybedilmiş olmasından endişe duyulan insani yardım çalışanlarının akibetleri konusunda da açıklama yapmadılar” denildi.

HRW’nin bir başka suçlaması da ‘güvenli bölge’de kaybolan yardım görevlilerinin akıbetlerinin bilinmediği yönünde oldu.

Operasyon nedeniyle 200 bin kişinin evlerinden ayrıldığı ancak bunlardan 100 binin geri döndüğü belirtilen İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda şöyle denildi:

Raporda, örgütün Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson’ın “Türkiye, silahlandırdığı fraksiyonların gösterdiği menfur davranışlara göz yumuyor. Bu bölgeler Türkiye’nin kontrolü altında kaldığı sürece, bu ihlalleri soruşturmak ve onları sonlandırmak, Türkiye’nin sorumluluğundadır.” sözlerine yer verildi.

Son güncelleme: 17:49 27.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı