• Turkhane Logo

İngiltere'nin yeni Başbakanı Sunak Kral'dan görevini aldı

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3. Charles'tan hükümeti kurma görevini aldı.

16:37 25 Ekim 2022 Salı
İngiltere'nin yeni Başbakanı Sunak Kral'dan görevini aldı
İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3. Charles'tan hükümeti kurma görevini aldı.

İngilterede istifasını açıklayan Liz Truss, Başbakanlık Konutu önünde son kez ulusa sesleniş konuşmasının ardından İngiltere Kralı Charlesa istifasını sundu.
Trussın ardından Kral 3. Charlesla bir araya gelen İngilterenin yeni Başbakanı Rishi Sunak, Charlestan hükümeti kurma görevini aldı ve böylelikle resmen İngilterenin yeni başbakanı oldu.
Sunak, Muhafazakar Partinin başkanı ve ülkenin yeni başbakanı olduSeçim kampanyası sürecinde sıklıkla vergi indirimleri vaadini öne çıkaran Trussın, başbakanlık görevini devralmasının ardından hükümet, 23 Eylülde toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi kesintilerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı. Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği beklentilerini artırarak sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu.
Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından İngiliz hükümeti, yüzde 45lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.
Daha önce pek çok kez vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekimde kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwartengi Maliye Bakanlığı görevinden alarak yerine Jeremy Huntı getirmişti. Ciddi piyasa oynaklığına neden olan hatalar için özür dilemesine karşın Trussun görevde ne kadar kalacağı konusunda, İngiliz kamuoyunda tartışmalar çoktan başlamıştı.
İngilterede art arda siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşanmasının ardından Truss, 20 Ekimde istifa ettiğini açıklamıştı.
Trussın yerini almak için mücadele veren eski Maliye Bakanı Sunak, rakibi Penny Mordountun kendisini desteklediğini belirterek tek aday olarak doğrudan partinin yeni başkanı ve aynı zamanda ülkenin de yeni başbakanı olmuştu. 

Son güncelleme: 16:37 25.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı