• Turkhane Logo

İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı için düğmeye basıldı

İngiltere hükümetinin, Manş Denizi'ni geçerek ülkeye yasa dışı yollarla giriş yapan bazı sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planında ilk adım atılıyor.

12:15 01 Haziran 2022 Çarşamba
İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı için düğmeye basıldı
İngiltere hükümetinin, Manş Denizi'ni geçerek ülkeye yasa dışı yollarla giriş yapan bazı sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planında ilk adım atılıyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Afrika ülkesine gönderilecek ilk uçak 14 Haziranda havalanacak.
Ruandaya gönderilecek ilk sığınmacı grubu için resmi belgelerin hazırlandığı duyuruldu. Ancak ülkede ve dünyada çok tartışılan bu karar aleyhine dava açılması bekleniyor.
Hükümetin planı, siyasetçilerden, yardım kuruluşlarından ve Anglikan kilisesinin en kıdemli dini figürü Canterbury başpiskoposundan sert eleştiriler aldı.
Plana göre, İngiltereden sığınma talep eden bazı kişiler, başvurularının değerlendirilmesi öncesinde Ruandaya gönderilecek.
İngiltereden yaklaşık 6 bin 500 kilometre uzaklıktaki Ruanda, sığınmacılarla ilgili sorumluluk sahibi olacak ve ülkeye gelen kişileri bir sığınma başvurusu sürecine sokacak.
Bu süre içerisinde sığınmacılara Ruandada barınma olanakları sağlanacak ve başarılı olanlara Ruandada beş yıllık eğitim ve destek içeren oturum izni verilecek.
İçişleri Bakanı Priti Patel, söz konusu uygulamayla insan kaçakçılarının önüne geçmenin hedeflendiğini belirtti. Bu yıl içerisinde 4 bin 850den fazla kişi Manş Denizi üzerinden botlarla İngiltereye geçti.
İçişleri Bakanlığının bu hamlesine karşı, hem gönderilmesine karar verilen sığınmacılar hem de bu adıma karşı çıkan gruplar tarafından dava açılması bekleniyor.
Plan ilk olarak, 1 Ocak sonrasında botlarla İngiltereye gelmiş olan bekar erkekleri hedefliyor. Ruandadaki sığınma başvurusu reddedilenler ise diğer vize türlerine başvurma hakkına sahip olacak.
Planı eleştirenler, bu adımın acımasızca olduğunu kaydederek, Ruandanın insan hakları karnesine ilişkin endişelerini dile getiriyor.
Geçtiğimiz yıl İngiltere hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Ruandada sivil ve siyasi hakların ve basın özgürlüğünün kısıtlanmasıyla ilgili endişelerini bildirmişti. Sığınmacı anlaşmasının imzalanmasından sonra Başbakan Boris Johnson, Ruandayı Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak tanımladı.
Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, planın tamamen işlevsiz ve aşırı masraflı olduğunu savundu.
Muhalefet partilerinin yanı sıra iktidardaki Muhafazakar Partiden de plana yönelik eleştiriler var.

160dan fazla sivil toplum kuruluşu ise plandan vazgeçmesi için hükümete çağrı yaptı.

Son güncelleme: 12:15 01.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı