• Turkhane Logo

İngiltere, Türkiye'yi yine kırmızı listede tuttu

İngiltere'nin koronavirüse karşı güvenlik nedeniyle oluşturduğu liste bir kez daha güncellenirken, Türkiye'nin yine kırmızı kategoride kaldığı belirtildi.

22:53 26 Ağustos 2021 Perşembe
İngiltere, Türkiye'yi yine kırmızı listede tuttu
İngiltere'nin koronavirüse karşı güvenlik nedeniyle oluşturduğu liste bir kez daha güncellenirken, Türkiye'nin yine kırmızı kategoride kaldığı belirtildi.

İngiltere hükümeti, trafik ışığı sistemi uyguladığı seyahat kurallarını güncelledi. Buna göre Türkiye yine İngilterenin 10 gün otel karantinası uygulanan kırmızı liste ülkeleri arasındaki yerini korudu.
12 Mayıstan bu yana kırmızı listede olan Türkiye, üç haftada bir yapılan güncellemelerde bu listede kalmaya devam etti.
İngilterenin talep ettiği bazı Covid-19 verilerinin paylaşılmaya başlanmış olması, Türkiyenin bu listeden çıkabileceği yönündeki umutları artırmıştı.
Öte yandan; Tayland ve Karadağın da pazartesi sabah saat 4ten itibaren kırmızı listeye geçirileceği açıklandı.
Kanada, Danimarka, Finlandiya, Liechtenstein, Litvanya ve İsviçre ise turuncu listeden yeşil listeye alındı.
11 gecelik otel karantinası zorunluluğu
Mevcut kurallara göre Türkiyeden İngiltereye yalnızca İngiliz vatandaşları ve oturma izni olanlar gidebiliyor ve 11 gecelik otel karantinası için 2 bin 285 sterlin ücret ödemesi gerekiyor.
Türkiyeden otel karantinasına girmeden İngiltereye ulaşmanın tek yolu, turuncu veya yeşil listedeki bir ülkede 10 gece geçirmek.
Türkiyenin kırmızı listeden çıkarılması bekleniyordu
Son günlerde Türk ve İngiliz basınında Türkiyenin kırmızı listeden çıkarılma ihtimalinin olduğu belirtiliyordu. 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün İngilterenin Türkiyeyi kırmızı listeye almasına ilişkin olarak, Kırmızı listeden çıkma ihtimalimizin yüksek olduğu yönünde bilgiler geliyor demişti.
İngiltere Ulaştırma Bakanı: Türkiyenin Covid verilerini uluslararası formatta girmesi girmesi gerekiyor
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, 8 Ağustosta yaptığı açıklamada Türkiyenin kırmızı listede kalma nedenini açıklarken Türkiyenin, Covid-19 vaka verilerini uluslararası bir format olan GISAID sistemine yüklemesi gerektiğini söylemişti.
Kararlar her zaman için bilimsel temellere dayanıyor diyen Shapps, Bizim burada yaptığımız şey; konuyu Biogüvenlik Merkezine soruyoruz. Onlar da o ülkedeki sadece virüsün yaygınlığına değil aynı zamanda aşı olan kişi sayısına, Koronavirüs’ün o ülkedeki varyantlarına ve Covid-19a yönelik verilerin uluslararası formata uygun şekilde girilip girilmediğine bakıyor ve bizi bilgilendiriyor ifadesini kullanmıştı.
Premier Ligde oynayan futbolcular milli maçlara gelemeyecek
İngiltere Premier Lig kulüpleri, önümüzdeki ay oynanacak olan milli maçlarda, Covid-19 kırmızı listesinde bulunan ülkelerin milli takımlarına oyuncularını göndermeme kararı almıştı.
Buna göre Türkiye A Milli Futbol Takımına Leicester Cityden Çağlar Söyüncü, Watforddan Ozan Tufan ve Brentforddan Halil Dervişoğlu katılmayacak.
Kriterler nedir?
İngiltere, kırmızı liste uygulamasını farklı varyantların ülkeye girişini engellemek için yaptığını söylüyor.
Listeye eklenecek ya da çıkartılacak ülkeler, Biyogüvenlik Ortak Komitesinin belli kriterlere göre yaptığı risk değerlendirmesi sonrası belirleniyor.
Bu kriterler arasında ülkelerin farklı varyantların yayılmasına ilişkin göstergeleri, farklı varyantların İngiltereye geldiği ülkelerdeki durumu, farklı varyantlara ilişkin takip ve gen dizilimi türündeki verilere erişim gibi etkenler yer alıyor.

Son güncelleme: 22:53 26.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı