• Turkhane Logo

İngiltere nitelikli insan arıyor

İngiltere'ye binlerce nitelikli insanın vatandaşlık almak üzere gelmesini sağlayacak Scale-Up çalışma vizesinin tüm detayları yayınlandı.

20:46 30 Ağustos 2022 Salı
İngiltere nitelikli insan arıyor
İngiltere'ye binlerce nitelikli insanın vatandaşlık almak üzere gelmesini sağlayacak Scale-Up çalışma vizesinin tüm detayları yayınlandı.

Birleşik Krallık hükümeti, yüksek büyüme gösteren işletmelerin dünyanın dört bir yanından yetenekli çalışanları kendisine çekmesine yardımcı olmak için Scale-Up vizesini başlattı. İngiltere’de uzun süredir beklenen Scale-Up çalışma vizesinin tüm detayları bu hafta (22 Ağustos) İngiltere Hükümeti tarafından duyuruldu. Birleşik Krallık hükümetinin hızlı büyüyen işletmeleri destekleme, bu işletmelerin deniz aşırı ülkelerden yetenekli çalışanları istihdam etmesine olanak tanıyan bu vize diğer vizelerden daha fazla esnekliğe sahip bir vize olarak karşımıza çıkıyor.

6 ay sonra kısıtlamalar kalkıyor

Scale-up vizesiyle Birleşik Krallık’a gelen işçinin 6 ay sonra kısıtlamaları kalkmakta ve ilk 6 aydan sonra başka bir sponsorluk veya izin gerektirmeden 2 yıllık süre dolana kadar Birleşik Krallık’ta kalıp serbest çalışabilmektedir. Ayrıca, sponsor firmanın da 6 aylık çalıştırma sürecinden sonra sponsor olduğu işçi ile ilgili sorumluluğunu isterse sona erdirebilir. Konuyla ilgili konuşan Global Immigration Law kurucusu Emel Yılmaz; “Scale-up vizesi ile İngiltere’de bulunan kişiler, 6 aylık çalışma sürecinden sonra dilerse, teklif aldığı firmada çalışmaya devam edebilir, başka bir firmada çalışabilir veya kendi işini kurabilir” dedi.


Vize kapsamındaki kişilere sponsor olmaya hak kazanabilmek için bu şirketlerin son üç yıl boyunca istihdamda veya ciroda yıldan yıla %20 veya daha fazla büyüme elde etmiş olmaları ve aynı zamanda 3 yıl önceden başlayarak en az 10 kişiyi istihdam etmiş olmaları gerekiyor.

Birleşik Krallık ekonomisini canlandırmak ve hızlı büyüme gösteren işletmeleri desteklemek için oluşturulan Scale-up vizesiyle bilim adamlarından, mühendislere, mimarlardan bilgisayar programcılarına kadar farklı alanlardaki yetenekli bireylerin ülkeye gelmesi amaçlanmaktadır. Bilim, mühendislik, mimarlık, teknisyenlik, bilişim teknolojileri, IT gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketler, Scale-up firmaları kapsamında sayılacak.

Peki bu vizeye kimler başvurabilir?

-Vize başvurusunda bulunan kişinin mesleğinde gerçekten uzman olması ve aynı zamanda;
-Alınan iş teklifinin Scale-up vizesi için belirtilen meslek grupları içinde yer alması
-1 senelik pasaport sahibi olmak (en az 1 yıl)
-İngilizce B1 seviyesinde dil yeterliliğine sahip olmak (IELTS sonucu gibi)
-Hesabında en az 1270 pound bulundurması gerekiyor
-Vize başvurusunda bulunan kişinin sponsor firmadan bir iş teklifi alması gereklidir.
-Maaş teklifinin yıllık en az 33.000 pound olması gerekiyor.
-Ayrıca sabıka kaydının olamaması.


Süreç nasıl işliyor?

Scale-up vizesi için ilk etapta 2 yıllık süre ile oturum ve çalışma hakkı veriliyor.Uygunluk şartlarını yerine getirdiğiniz sürece, vizenizi 3 yıllık olarak istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.Global Immigration Law kurucusu Emel Yılmaz; “ Toplam 5 yıllık süre içerisinde bu vize ile İngiltere’de bulunanlar, süresiz oturum hakkı elde edebilirler. Süresiz oturum hakkı elde ettikten sonra da İngiltere vatandaşlığına başvurabilirler. Bu size burada istediğiniz kadar yaşama, çalışma ve eğitim görme ve uygunsanız sosyal yardımlara başvurma hakkı verir. Bununla beraber eş ve çocuklarınızı da bu vize kapsamında İngiltere’ye getirebilirsiniz.” dedi. 

Başvuru süreleri ise İngiltere’den yapılan başvuruların sonuçlanmasının ortalama 8 hafta, İngiltere dışından yapılan başvurularda ise 3 hafta sürmesinin bekleniyor.


Bu vizenin işçi için maliyeti nedir?

Scale-up vizesi başvuru ücreti, 715 Sterlin olarak belirlenmiş. A yrıca her yıl için 624 Sterlin sağlık sigorta ücretinin ödenmesi  gerekiyor. Bu ücretlerin eş ve çocuklar için ayrı ayrı ödenmesi gerekmektedir. Başvuru sahibinin kişisel hesabında da en az £1270 bulundurulması isteniyor.

Halihazırda Birleşik Krallık’ta farklı bir vize türüyle bulunuyorsanız, Scale-up vizesine geçiş  başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak kısa süreli mevsimlik işçi vizesi veya öğrenci vizesi ile bu ülkede bulunuyorsanız Birleşik Krallık içinde bu vizeye başvuramazsınız. Eşinizin veya çocuklarınızın vizelerini değiştirmek için ayrıca başvurmaları gerekecektir. Sizinle aynı anda veya mevcut vizelerinin süresi dolmadan herhangi bir zamanda başvurabilirler. Bir karar alana kadar Birleşik Krallık, İrlanda, Manş Adaları veya Man Adası dışına seyahat etmemelisiniz. Yapmanız durumunda başvurunuz iptal edilir.

Ankara Anlaşmalılar bu vizeye başvurabiliyor mu?Ankara Anlaşmalılar bu vizeye başvurabilir, ancak ILR’a (süresiz oturum) giden süreçte Ankara Anlaşmalı iken ülkede geçirilen süreç sayılmayacak, süre sıfırlanacaktır.

Vize için gerekli olan meslek grublarına bu adresten ulaşabilirsiniz; (https://www.gov.uk/)

 

Son güncelleme: 20:46 30.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı