• Turkhane Logo

İngiltere Merkez Bankası 50 milyar sterlinin 'izini kaybetti

Avam Kamarası'nın Kamu Maliyesi Komisyonu İngiltere Merkez Bankası'nı 50 milyar sterlin tutarında banknotun nerede olduğu konusunda bilgisi olmamak ve bundan kaygı da duymamakla suçladı

11:08 05 Aralık 2020 Cumartesi
İngiltere Merkez Bankası 50 milyar sterlinin 'izini kaybetti
Avam Kamarası'nın Kamu Maliyesi Komisyonu İngiltere Merkez Bankası'nı 50 milyar sterlin tutarında banknotun nerede olduğu konusunda bilgisi olmamak ve bundan kaygı da duymamakla suçladı

2,5 metre kalınlığındaki duvarları ve kasalarındaki altın külçelerinin sıkı güvenliği ile dünyaca meşhur İngiltere Merkez Bankası, bu hafta parlamentonun en yetkili karma komisyonlarından biri tarafından, 50 milyar sterlin tutarında banknotun nerede olduğu konusunda bilgisi olmamak ve bundan kaygı da duymamakla suçlandı. Banka ise banknotların kayıp sayılamayacağını söylüyor.
Avam Kamarasının Kamu Maliyesi Komisyonu, 5 sterlinlik banknot desteleri halinde üst üste dizilse, yüksekliği 1300 kilometreyi bulacak bu paranın esasen kayıplara karıştığı, çünkü Merkez Bankasının, tedavüldeki banknotların denetimine yeterince önem vermediği sonucuna vardı.
Merkez Bankası tarafından basılıp piyasaya sürülen banknotlar aslında izi sürülemeyecek şekilde tasarlanmış olduğundan tam olarak nereye gittiklerini bilebilmek zor.
İngiltere Sayıştayı tarafından hazırlanan bir rapora göre, ekonomiye basılarak ya da dijital transfer yoluyla enjekte edilen trilyonlarca sterlin tutarında emisyonun çok küçük bir kısmını oluşturan bu 50 milyar değerinde banknot, yurt içinde ve yurt dışında kullanılıyor olabilir.
Parlamento komisyonu izi belli olmayan paraların kim tarafından ne için tutulduğunun belirlenmesini istiyor
Parlamentonun Kamu Maliyesi Komisyonu bu paranın beyan edilmeyen hane tasarrufları kapsamında yastık altı edilmiş olabileceği gibi, ülke dışına çıkarılmış ya da kara ekonomiye geçmiş olabileceğini söyleyerek, paranın izini süremeyen Merkez Bankasını suçluyor.

Salgın yüzünden insanlar daha çok para bulunduruyorMerkez Bankası ise, bu yıl muhtemelen Covid-19 salgını nedeniyle, daha çok insanın, ihtiyaç olabileceği düşüncesiyle üzerinde ve evinde her zamankinden daha fazla miktarda para tuttuğunu ve dolaşımdaki banknot miktarının bu nedenle artmış olabileceğini söylüyor.
Diğer yandan Madeni para kullanımı son yıllarda giderek azaldı ve Kraliyet Darphanesinin bastığı madeni paraların miktarı son on yıl içinde yüzde 65 azaldı. Aynı şekilde salgın sırasında insanların temassız banka kartı kullanımında da büyük bir artış oldu.
Kamu Maliyesi Komisyonunun başkanı Meg Hillier, 50 milyar sterlin ya da en azından bunun dörtte üçü civarında değerde banknot bir yerlerde saklanıyor ama Merkez Bankası bunların nerede ve kimin tarafından, hangi amaçla tutulduğunu bilmediği gibi, görüldüğü kadarıyla merak da etmiyor dedi.
Hillier Merkez Bankasının bu paranın nerede olduğu konusuna eğilmesi gerektiğini söyledi ve Nerede olduğu ve ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak bu miktarda para kamu politikaları ve hazine açısından somut sonuçlar doğuruyor olabilir. Bankanın, kontrolündeki ulusal parayı daha iyi denetlemesi gerekiyor diye sürdürdü.
Merkez Bankası sözcüsü ise Merkez Bankasının sorumluluğu kamunun banknot ihtiyacını karşılamaktır. Banka daima bu talebi karşılamıştır ve karşılamayı sürdürecektir. İnsanlar ellerinde neden para tuttuklarını Bankaya açıklamak zorunda değildir. Bu nedenle de bu banknotlar kayıp değildir diye konuştu.

Son güncelleme: 11:08 05.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı