• Turkhane Logo

Independent muhabiri Afrin'deki izlenimlerini yazdı

İngiltere merkezli gazete The Independent'ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye'nin başlattığı Afrin Operasyonu'na ilişkin izlenimlerini yazdı.

11:12 29 Ocak 2018 Pazartesi
Independent muhabiri Afrin'deki izlenimlerini yazdı
İngiltere merkezli gazete The Independent'ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye'nin başlattığı Afrin Operasyonu'na ilişkin izlenimlerini yazdı.

İngiltere merkezli haber sitesi The Independentın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Türkiyenin 9 gün önce Zeytin Dalı Harekâtını başlattığı Suriyenin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinden izlenimlerini paylaştı. Independenttaki haberin başlığı, Afrinin içinde: Türkiyenin Suriyenin kuzeyini işgalinin gerçek kurbanları ortaya çıktı - mülteciler, bebekler, kadınlar ve çocuklar.

BBC Türkçenin aktardığına göre, Independent, Robert Fiskin, Zeytin Dalı Harekâtının başlamasından bu yana Afrinden bildiren ilk Batılı gazeteci olduğunu vurguluyor.

Robert Fiskin Suriyeden izlenimleri 3 gün boyunca sürecek.

BOMBARDIMANLA ÖLDÜRÜLEN AL-KHATR AİLESİ KÜRT DEĞİL ARAPTI

Fiskin, Afrinin Maabatlı köyünden geçtiği ilk haberinden bazı satırlar şöyle:

Küçük bir köy olan Maabatlıda Taha Mustafa al-Khatr, eşi, iki kızı ve oğlu uyumadan önce ayakkabılarını evlerinin kapısının bıraktı. Orta Doğuda pek çok aile de aynı şeyi yapar. Bu bir gelenektir ve evin temizliğinin işaretidir. Türk top mermisi onların evini vurduğunda, ucuz plastik terlikler elbette hala oradaydı. Birkaç saat sonra evlerine vardığımda, aynı ayakkabıları buldum. Birkaçı merdivenlere düşmüştü, çoğu ise hala yan yana sıralıydı...Kürt vilayeti Afrindeki kurtarma görevlileri bile ayakkabılara dokunmadılar...Ancak elbette cesetler gitmişti...19 yaşındaki Safa mucizevi bir şekilde kurtuldu, sadece ellerinden yaralandı. Ancak elbette o artık bir yetim.

İşin garip yanı, Türkler sözüm ona Kürt YPG savaşçılarını hedef alıyor. Suriyede Kürt bölgelerine yönelik askeri operasyonlarına, saldırılarına Zeytin Dalı Harekâtı adını vermeleri ise zeytin bahçeleri ile çevrili Mabetada insanları sinirlendiriyor...Al-Khatr ailesi de Kürt değil Araptı. Kuzeydeki Tel Krah köyünden gelmişlerdi.

Maabatlıda o kadar yenilerdi ki, konuştuğum Kürt komşuları onların adlarını bile bilmiyordu. Ancak Afrin kentinden 10 mil (yaklaşık 16 kilometre) uzaktaki bu köyde nüfus karışık (Aleviler de yaşıyor). Bu nedenle Perşembe gecesi köye gelmelerine de kimse şaşırmamıştı.



Orada YPG savaşçısı yoktu

Afrin Hastanesi Müdürü Doktor Jawan Palot kinayeli bir dille Afrinde ne olduğunu ortaya çıkarmak istersen hastanemize gel dedi bana ve ekledi: Ölenleri, üzerleri kanlı yaralıların halini görmelisin.

Hastane koğuşundakilerden 50 yaşındaki Ahmad Kindy, Türkiyenin Zeytin Dalı Harekâtında kara operasyonun gölgesinin düştüğü 21 Ocak gününün ilk saatlerinde ailesini köyden çıkarmış. Ancak akılsızca geri dönmüş. Arkasından şarapnelle vurulmuş. Orada YPG savaşçısı yoktu diyor.

Sadece Afrin Hastanesine 34 sivilin cesetlerinin getirildiği katliam ile ilgili olarak Türkiyeden yapılan açıklamada, 70den fazla Türk jetinin 21 Ocakta Suriyede Kürt YPG milislerini bombaladığı belirtildi. Türk Anadolu haber ajansı sıradan bir şekilde saldırıların ilk gününde Türk uçaklarının 100den fazla hedefi bombaladıklarını, bunlardan birinin havaalanı (esrarengiz bir şekilde adı açıklanmadı) olduğunu bildirdi. Operasyonlarda sözüm ona YPG kışlaları, barınakları, mevzileri, silahları, araçları ve teçhizatı hedef alınmıştı.

Suriyeden bahseden olmayacak

Afrin Hastanesinin koğuşlarında gezinirken, Tüm bunları daha önce de duymamış mıydım? diye düşündüm. Güney Lübnanda teröristlere yönelik her İsrail hava saldırısı, eski Yugoslavyada Sırp güçlerine yönelik her NATO hava saldırısı, 1991-2003 arası Irak güçlerine daha sonra da Afganistana ve geçen yıl Musula yönelik her Amerikan saldırısı...Duyduklarım, onların tekrarı değil miydi?

Doktor Polat, 21 Ocaktan 26 Ocak ortasına olan döneme ilişkin tüm hastane kayıtlarının çıktısını aldı, The Independenta verdi. Polata göre, Türk hava saldırılarının ilk gününde sadece YPG savaşçısının cesedi getirilmiş hastaneye. İkisi de yaralanmış. Sonrasındaki hafta için ise bu sayılar 7 ölü ve 9 yaralı şeklinde...Ölenler arasında 10 çocuk ve 7 kadın da var.

Afrinden birkaç mil ötede çoğu IŞİDle savaşırken ölmüş Kürt savaşçıların gömüldüğü askeri mezarlıklar var. Ölen siviller için ise bir savaş anıtı dikilmeyecek. Doktor Polatın elindeki dosyalarının üzerine sadece Kürtçe Afrin Hastanesi damgası vurulacak belki. Suriyeden bahseden ise olmayacak.

 

Son güncelleme: 11:12 29.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı