• Turkhane Logo

"İncirlik'teki nükleer başlıklar o ülkeye taşınacak" iddiası

İncirlik Üssü konusundaki tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Üste yer alan nükleer başlıkların bir Avrupa ülkesine taşınacağı iddiası söz konusu ülkenin savunma bakanlığı tarafından reddedildi.

23:36 31 Aralık 2019 Salı
İncirlik Üssü konusundaki tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Üste yer alan nükleer başlıkların bir Avrupa ülkesine taşınacağı iddiası söz konusu ülkenin savunma bakanlığı tarafından reddedildi.

İtalyada Yeşiller Partisinin hükümetten Türkiyedeki İncirlik NATO üssünden İtalyaya taşınacağı iddia edilen 50 nükleer başlık hakkında açıklama talebine Savunma Bakanlığı söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirtti.
Avrupa Yeşiller hareketinin İtalya temsilcisi Angelo Bonelli, ABDli eski bir komutanın Türkiyede bulunduğunu iddia ettiği 50 nükleer başlığın İtalyaya taşınması önerisi hakkında hükümet tarafından Parlamentoda açıklanmasını istemesi üzerine İtalya Savunma Bakanlığı yazılı bir açıklama yayınladı.
Türkiyeden İtalyaya nükleer başlık transferi haberlerinin tamamen asılsız olduğunu ifade edilen açıklamada NATO dahilinde herhangi bir nükleer nakliyelinin tüm üye ülkeler arasında istişare edilmeden söz konusu olamayacağı vurgulandı.
Yeşiller Ulusal Temsilcisi Bonelli, İtalyanın kuzeydoğusunda bulunan Aviano NATO üssünde halihazırda 30 nükleer başlığın bulunduğu iddialarının yanı sıra ABDnin Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanlığında görev yapmış olan General Chuck Waldın bir mülakatta söylediği İncirlik üssündeki 50 başlığın İtalyaya taşınması uygun olur iddiasına İtalyan hükümetinin mecliste açıklığa kavuşturmasını talep etmişti.
Bonelli, emekli General Waldın bahsettiği nükleer başlıkların İncirlikten Avianoya taşınması halinde İtalyanın Avrupadaki en büyük nükleer silah deposu haline geleceğini söyledi.
Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanlığında görev alan emekli General Wald, Kasım ayında Bloomberge verdiği röportajda Türkiyenin Rusya ile yakınlaşması nedeniyle İncirlik askeri üssünde bulunan 50 nükleer başlığın İtalyaya taşınmasının uygun olacağını iddia etmişti.

Son güncelleme: 23:36 31.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı