• Turkhane Logo

İMF'den Yapay zeka analizi: İşlerin yüzde 40'ını etkilenecek, eşitsizlik daha da kötüleşecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan analizde Yapay zeka işlerin yüzde 40'ını etkileyeceği ve eşitsizliği daha da kötüleştireceği açıklandı

16:34 15 Ocak 2024 Pazartesi
İMF'den Yapay zeka analizi: İşlerin yüzde 40'ını etkilenecek, eşitsizlik daha da kötüleşecek
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan analizde Yapay zeka işlerin yüzde 40'ını etkileyeceği ve eşitsizliği daha da kötüleştireceği açıklandı

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan yeni bir analize göre, yapay zeka teknolojisi, dünya çapında tüm işlerin yaklaşık yüzde 40ını etkileyecek.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğini söyledi.
Georgieva, ülkelerin teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklemesini önlemek için konuyu ele almaları gerektiğini belirtti.
Yapılan çalışmada yapay zekanın yaygınlaşmasının faydaları ve riskleri mercek altına alındı.
IMF, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin büyük bir bölümünü - yaklaşık yüzde 60ını - etkileyeceğini söyledi. Söz konusu örneklerin yarısında çalışanlar, üretkenliklerini artırmak için yapay zekadan faydalanabiliyor.Fakat diğer durumlarda ise yapay zekanın, şu anda insanlar tarafından yürütülen temel görevleri yerine getirme becerisine sahip olacağı öne sürüldü. Bu durum iş gücüne olan talebi azaltarak ücretleri etkileyebilir ve hatta işleri ortadan kaldırabilir.

IMF, yapay zeka teknolojisinin düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26sını etkileyeceğini öngörüyor.
Georgieva, Bu ülkelerin birçoğunun yapay zekadan yararlanacak altyapıya ya da kalifiye iş gücüne sahip olmadığını, bu durumun da zaman içinde teknolojinin ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirebileceğini söyledi.
Analizde yapay zekayı benimseyen yüksek gelirli ve genç çalışanların ücretlerinde orantısız bir artış görebileceği ifade edildi.
Ancak IMF’ye göre daha düşük gelirli ve daha yaşlı işçiler ise geride kalabilir.
Georgieva, Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve savunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sunması çok önemli dedi.
Bunu yaparak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz.
IMF’nin analizi İsviçrenin Davos kentinde bugün başlayan Dünya Ekonomik Forumu öncesi yayımlandı.
Yapay zeka, ChatGPT gibi uygulamaların popülaritesindeki artışın ardından tartışılan bir konu.
Bazı yasal düzenlemeler de yapılıyor. Avrupa Birliği yetkilileri geçen ay, yapay zeka kullanımını düzenlemek için dünyanın ilk kapsamlı yasaları üzerinde nihai olmayan bir anlaşmaya vardı.
Avrupa Parlamentosu bu yılın başlarında yapay zeka yasasını oylayacak, ancak herhangi bir mevzuat en az 2025 yılına kadar yürürlüğe girmeyecek.

Son güncelleme: 16:34 15.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı