• Turkhane Logo

İmamoğlu'nun 4 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava başladı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

13:25 09 Kasım 2021 Salı
İmamoğlu'nun 4 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava başladı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlunun 4 Kasım 2019da yaptığı basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, İmamoğlu katılmadı. Duruşmada, Ekrem İmamoğlunun avukatı Kemal Polat hazır bulundu.

OCAK AYINA ERTELENDİ


Mahkemede söz alan İmamoğlunun avukatı Polat, müvekkilinin görevi gereği son anda çıkan program değişikliğinden ötürü duruşmada hazır olamadığını belirtti. İmamoğlunun savunmasının alınmasının ardından esasa ilişkin savunma yapacaklarını dile getiren Polat, Anayasa Mahkemesi kararları ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda suçun oluşmadığını düşündüklerini, İmamoğlunun YSK üyelerine yönelik herhangi bir beyanının olmadığını söyledi. Mahkeme, Ekrem İmamoğlunun yaptığı İBB Başkanlığı görevini dikkate alarak sunduğu mazeret dilekçesini kabul ederek, duruşmayı ocak ayına erteledi.

YANLIŞ BİR ALGIYLA HAREKET EDİLDİ

Kemerburgazdaki Biyometanizasyon Tesisinin açılışına katılan İmamoğlu, basın mensuplarının davayla ilgili sorularını yanıtladı. “Bugün davası vardı. Ertelendi. Muhtemelen belirlenen tarihte de gidip bu konudaki ifademi vereceğim mahkemede” diye İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bahsi geçen konuda bu süreci kendi üzerine alıp bu girişimde bulunanların doğru bir tercih yapmadıklarını düşünüyorum. Çünkü yanlış yapmışlardır. Yanlış bir algıyla hareket etmişlerdir. O güne dönüp baktığınızda benim bu cevabımı yine kendilerine ait medyada yazanların muhatabının kim olduğunu zaten kendileri yazmışlardı. Çünkü bu sözü, bana bizzat hakaret eden siyasi akla dönük bir cevabım olmuştu ve benim bu sözümle beraber muhatabım olan siyasi akıl bellidir. Siyasi kişilikler bellidir. Muhatabım onlardır. Nokta. Başka söyleyeceğim bir şey yok. Bu süreci kendi üzerine alınan ve böyle bir girişimde bulunan kurul üyeleri doğru hissetmemişlerdir, yanlış hissetmişlerdir. Yanlış bir girişimde bulunmuşlardır.

İDDİANEMEDE NE YAZIYOR?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde, 31 Mart 2019da gerçekleştirilen İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayısta iptal edildiği, yenilenen seçimde Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlunun 4 Kasım 2019daki basın açıklamasında kurul üyelerine hakaret içeren beyanda bulunduğunun aktarıldığı belirtiliyor.

İddianamede, İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019da YKS tarafından iptal edildiği nazara alındığında, söylemin kamu görevlisi olan ve kurul halinde çalışan mağdurlara yönelik olduğu hususunda tereddüt bulunmadığı kaydedilerek, Her ne kadar şüphelinin suç tarihi itibarıyla İBB Başkanı olarak görevini yapmakta olduğu görülse de soruşturma konusu eylemin şüphelinin kişisel suçu olarak değerlendirilmesinde zaruret bulunmaktadır deniliyor.

Bu kanaatin yüksek yargı içtihatlarıyla da desteklendiği aktarılan iddianamede, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre Ekrem İmamoğlunun üzerine atılı suçu işlediği ve kamu davası açılması için gereken yeterli şüphe seviyesine ulaşıldığı anlatılıyor. İddianamede, bu kapsamda Ekrem İmamoğlunun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret suçunu işlediği savunularak, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. 

Son güncelleme: 13:25 09.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı