• Turkhane Logo

İmamoğlu'dan Katar'a gönderme: Kanal İstanbul yapılmayacak

Gezi olaylarından sonra kitlesel bir tepki hareketine dönüşmek üzere olan Kanal İstanbul meselesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ısrarından vazgeçmezken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamolğu da şiddetle karşı çıkıyor.

09:38 02 Ocak 2020 Perşembe
İmamoğlu'dan Katar'a gönderme: Kanal İstanbul yapılmayacak
Gezi olaylarından sonra kitlesel bir tepki hareketine dönüşmek üzere olan Kanal İstanbul meselesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ısrarından vazgeçmezken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamolğu da şiddetle karşı çıkıyor.



Projenin halk tarafından da istenmediğini söyleyen İmamoğlu, “Bir kişi istiyor diye İstanbul’u tehlikeye atamayız. Bilim söylesin” dedi. İmamoğlu, Katar Emirinin annesine gönderme yaparak, Arap şirketleri arazi aldıysa aldı. Kanal İstanbul güzergahında arazi alanlar, o arazileri ekip biçerler artık, çünkü o proje yapılmayacak ifadesini kullandı.

Sözcüden Özlem Güvemliye konuşan İmamoğlu, projeye 75 milyar liradan fazla harcanacağını savunarak, “200 milyar deseniz yanılmazsınız. İş insanı olarak kalem kalem çıkarsam maliyeti bulurum en fazla yüzde 25 yanılırım. Bu projenin maliyeti asla 75 milyar TL değil” diyor.


İBB Başkanı İmamoğlu, vatandaşın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yaptığı Kanal İstanbul itirazlarının yağmur ve çamura rağmen rekor düzeyde olduğunu söylüyor ve ekliyor:

Türkiye tarihinde bir ilk yaşanıyor, kuyruklara bakın. Halkın korumacı duygusunun önüne geçemezler. İlk kez toplumsal tepki ile bir projeye itiraz ediliyor. Bunun duymayan akıl, tüm zihniyle topluma bütün duyu organlarını kapatmış, kendi kafasına göre karar vermeyi kabiliyet kabul ediyor. Bu kadar yıldır İstanbuldayız var mı bir plana böyle bir tepki, itiraz?

Bu güzel memleketin doğasını mahvediyoruz. Bu mesele önce İstanbullunun meselesi, sonra 82 milyon vatanseverin meselesi. Daha da ötesi dünyanın meselesi. Kafana göre dünyanın coğrafyası ile oynayamazsın. Olamayacağını akılla bilimle anlatacağız, asla siyasileştirmeyeceğiz. Kimse de sayın Cumhurbaşkanı istiyor diye kabul etmesin. Akıl ve bilim kabul ediyorsa etsin. Bu proje, 1453te Fatih Sultan Mehmetin fethedip bize emanet ettiği tarihe ihanettir.”

Öte yandan Kanal İstanbul Projesinin ÇED raporuna yönelik itirazlar devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığının jet hızıyla plan değişikliğine gittiği ortaya çıktı.

ÇED süreci tamamlanmadan projenin etrafına kurulacak “Yenişehir” İstanbulun anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planına işlendi. Plan değişikliği, ÇED raporunun askıya çıktığı 23 Aralık 2019 günü onaylandı. 30 Aralık günü askıya çıkarılan plan bir ay boyunca itirazlar için askıda kalacak. Yeni plan ile kanalın etrafına konutlar, oteller, sanayi siteleri, teknoparklar, üniversiteler, haller, TIR-kamyon parkları, kongre ve fuar merkezleri, kamping alanları, izci kampı, spor tesisleri, tam donanımlı hastaneler inşa edilecek.

Son güncelleme: 09:38 02.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı