• Turkhane Logo

​İmamoğlu'dan deprem açıklaması: Çok yanlışlar yaptık, toplanma alanları konusunda sıkıntıdayız

İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntılarla ilgili kaygılar devam ediyor. İstanbullular dün geceyi parklarda, sokaklarda geçirdi. En çok tartışılan konulardan biri olası riskte toplanma alanların yetersizliği.

09:40 27 Eylül 2019 Cuma
​İmamoğlu'dan deprem açıklaması: Çok yanlışlar yaptık, toplanma alanları konusunda sıkıntıdayız
İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntılarla ilgili kaygılar devam ediyor. İstanbullular dün geceyi parklarda, sokaklarda geçirdi. En çok tartışılan konulardan biri olası riskte toplanma alanların yetersizliği.





İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox Tvde canlı yayında İsmail Küçükkayanın konuğuydu. Konuyla ilgili soruları yanıtladı. 


İmamoğlu (İstanbulda toplanma alanı) 99 yılında 470 adet çok büyük çaplı toplanma alanı tanımlanmış, şimdi elimizde 77si kalmış. Bugün sayılar şöyle; İstanbul genelinde 2864 park ve buna benzer alanların toplanma alanı şeklinde AFADa bildirildiği söyleniyor. Bu alanlar toplanma alanı şeklinde gerekli fiziksel şartlara sahip değil dedi, ardından devam etti: 

Toplanma alanı hususunda, 10 bin 22 adet olarak tanımlanıyor. Bu alanlara okul bahçeleri de konuyor. Acil toplanma alanlarıyla ilgili şehrimiz sıkıntıdadır, nokta. Çalışmalara bu şekilde bakmazsak eylemcilik yapmış oluruz. Biz 856 adet yeni toplanma alanı yapılabilecek yeni yerler tespit ettik. Bununla ilgili pazar günü bana sunum yapıldı. Pazartesi günü de katıldığım bir televizyon programında Sayın Cumhurbaşkanımız ile depremi konuşmak istediğimi söyledim. Gizli ajanda gibi. Her şeyi hissederiz ama depremi unuturuz. 

(Nasıl hazırlıklar yapılacak?) Tabii hocamız da (Deprem Bilimci Prof. Ahmet Ercan) az önce Kandilli rasathanesi ile konuştuk, iş birliklerimizi tekrar konuşacağız. Bilimle ilgili konular açıkçası bir şehrin depremi yaşadığı anla ilgili konular var. Biz şununla ilgileniyoruz, İstanbulun yapı stoku. Bunların nasıl güçlendirilmesi mümkün, nasıl bir sistemle kentsel dönüşümü ele almalıyız? Bakın çok yanlışlar yaptık. Eğri, oturup doğru konuşmalıyız. Kartaldaki gibi bir çok yapının tepemize yıkılması ihtimali varsa bu İstanbul için vahim bir durumdur. Birçok ilçemizde bu tarz riskli yapılarla karşılaşıyoruz. Yapı stokunu ele alacak yeni bir kentsel dönüşüm stratejisi geliştirmeliyiz. Şehrin yapı stokunu güçlendirmek zorundayız. 

Fiziki olarak depreme hazırlık, az önce söylediğimiz deprem toplanma alanları ve güçlendirilmesi gereken kamu yapıları v.s. İBB olarak bizim lojistik planlamamız var. Muazzam bir lojistik merkezimiz var. Bunun gibi lojistik alanlarımızın olacağı bir sistem organize etmemiz gerekiyor. Başta okullar olmak üzere, kamu binalarında muazzam bir eğitim seferberliği ortaya koymamız lazım. 

Yedi yaşındaki kızımla depremi konuşurken baba şöyle yaptım böyle yaptım diye kendini tarifleniyor. En küçüğünden en büyüğümüze kadar depremle ilgili ne yaptığımızı bilmemiz lazım. GSM operatörleri nasıl eksiksiz iletişim kurmamızı sağlayacağına ilişkin hazırlıklı olmalı. Taksiciler, otobüs şoförleri ne yapması gerekiyor bilmeli. İstanbul Türkiyenin motor gücü. İstanbulun moralsiz bir anı Türkiyeye bedeller ödetir.
  Fox TV canlı yayınında depremi konuşuyoruz. https://t.co/9R023RT6Ml — Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) September 27, 2019
Deprem esnasında neredeydiniz, ne yaptınız? sorusuna İmamoğlu şu yanıtı verdi:

Yoldaydım ve havaalanına gidiyordum. Dolayısıyla depremi hissetmedik. Havaalanına varınca insanların bir kısmı salonun dışındaydı. Depremi söyleyince herkes gibi refleks olarak çocuklarımın okulunu arattım. Ben de AKOMu arayarak geleceğimi bildirdim. Herkes gibi insan çocuğunu arıyor... Biz gerçekten çok bilinçsiz bir gün daha yaşadık. Görüntüleri izledim. Tümüyle kaçıştık. Binlerce insan koridorlarda kaçıştık. Neredeyse sıfır bilinçteyiz neredeyse. Neredeyse kimse deprem pozisyonunu almadı. Öyle bir görüntüyle karşılaşmadım. 

Kendimizce hayatımızla ilgili, meskenimizle ilgili, çocuklarımızın okuluyla ilgili bu tür sorgulamaları yapıyoruz. O açıdan kafamız rahattı ama deprem esnasında kim nerede olacağını bilemez. Herkesin yaşadığı, okuduğu çalıştığı her binayla ilgili yapının sağlamlığıyla ilgili sorgulama yapmak zorunluluğu vardır. Bütün kamu kurumlarını da için katan bir süreç başlatmak zorundayız. Bununla yüzleşmek zorundayız. Kafamızı kuma sokamayız. Hızlı bir şekilde İstanbulu daha az riskli hale getirebiliriz. Bu süreci ayağa kaldırmalıyız. Kasım ayına büyük bir deprem çalıştay hazırlığımız vardı. Dün bunu valimizle de paylaştık, bunu ortak yapmalıyız diye.

Son güncelleme: 09:40 27.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı