• Turkhane Logo

İmamoğlu raporu ortaya çıktı: CHP tabanı 'değişim' için ne diyor?

Gazeteci İsmail Saymaz, Aksoy Araştırma tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu için hazırlanan raporun detaylarını yazdı. Buna göre CHP tabanının yüzde 78.5'i 'değişim' diyor.

16:23 10 Temmuz 2023 Pazartesi
İmamoğlu raporu ortaya çıktı: CHP tabanı 'değişim' için ne diyor?
Gazeteci İsmail Saymaz, Aksoy Araştırma tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu için hazırlanan raporun detaylarını yazdı. Buna göre CHP tabanının yüzde 78.5'i 'değişim' diyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlunun ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlunun AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında yüzde 47,82yle kaybettiği seçimin ardından başlattığı değişim çağrısıyla ilgili CHP tabanında yapılan araştırmanın sonuçları ortaya çıktı. 

Sözcü yazarı İsmail Saymazın aktardığına göre raporu, Kılıçdaroğluna raporlar sunduğu bilinen ve kendisi de CHP Gençlik Kollarında yetişen Ertan Aksoya ait Aksoy Araştırma, 1069 CHP seçmeniyle bilgisayar destekli telefonla anket yoluyla görüşerek hazırladı.
İmamoğlu için hazırlanan CHPde Değişim Araştırması Seçmen Raporunda şu tespitler yer aldı:
İKİ CHPLİDEN BİRİ İMAMOĞLUNU İSTİYORRapordaki bulgular şöyle:
- Yüzde 78.5i değişim gerektiği fikrine katılırken, yüzde 21.5i karşı çıktı.
- Değişim denildiğinde aklınıza ne geliyor? şeklinde açık uçlu soru soruldu. Yüzde 27si Kılıçdaroğlunun istifası dedi. Yüzde 8.2si İmamoğlu yanıtını verdi ve yüzde 7.6sı Daha genç bir genel başkan diye konuştu.
- İmamoğlunun değişim talebinden ne anlıyorsunuz? sorusu üzerine yüzde 27.5i Lider değişikliği, yüzde 25i Genel başkan olma isteği dedi.
- CHP değişim yetkisini size verse neyi değiştirirdiniz? diye soruldu. Yüzde 21.9u Kılıçdaroğlu dedi.
- Kimi CHP genel başkanı görmek isterdiniz? diye açık uçlu soruldu. Yüzde 38.5i İmamoğlunu, yüzde 22.7si Kılıçdaroğlunu, yüzde 8.4ü Mansur Yavaşı, yüzde 8.2si Özgür Özeli söyledi.
- CHP Genel başkanının kim olacağını belirleyecek olsaydınız görevi kime verirdiniz? diye soruldu. Yüzde 55.3ü İmamoğlunu, yüzde 22.9u Özeli, yüzde 21.8i Kılıçdaroğlunu söyledi.
- Kılıçdaroğlunu yeğlenmesinde ilk üç neden; dürüst, tecrübeli ve başarılı bulunuyor olması. İmamoğlu genç, başarılı ve atılgan; Özel ise Hatip, genç ve diğerlerinden daha iyi olduğu gerekçesiyle tercih edildi.
- Kılıçdaroğluna onay vermeyeceğini söyleyenler ilk üç neden olarak Seçim kazanamıyor, Yaşlandı ve Yeter artık şeklinde görüş belirtti. İmamoğluna onay vermeyenler ise İBByi kaybetmemek lazım, Beğenmiyorum ve Sağa destek oluyor diye konuştu.
‘KILIÇDAROĞLU BIRAKSIN-Kılıçdaroğlu size, CHP başkanlığı görevine devam edeyim mi, yoksa bırakayım mı diye sorsa ne yanıt verirsiniz? şeklinde soruldu. Yüzde 72.5i Bırakmasını söylerim dedi.
-Aynı soru İmamoğlu için de yöneltildi. Yüzde 53ü İmamoğluna İBB başkanlığına devam etmesini söylerim dedi.
-Kılıçdaroğlunu bir kelime ile tarif etseniz ne söylersiniz? diye soruldu. Yüzde 44.7si dürüst, yüzde 12si iyi biri ve yüzde 4.6sı başarısız diye tarif etti. İmamoğlunu ise yüzde 13.1i dürüst, yüzde 8.9u çalışkan, yüzde 7.7si genç diye niteledi.
– Şirketiniz olsa kimi genel müdür olarak görevlendirirsiniz? diye soruldu. Yüzde 42.9u İmamoğlu, yüzde 36.7si Kılıçdaroğlu, yüzde 20.3ü Özeli söyledi.
-Koalisyon müzakeresi yürütmek, hükümet programı yazmak için kimi görevlendirirsiniz? diye soruldu. Yüzde 43.3ü İmamoğlu, yüzde 32.6sı Özel ve yüzde 24.1i Kılıçdaroğlunu söyledi.
-Türkiye adına Putin ile müzakere için kimi görevlendirirsiniz? diye soruldu. Yüzde 46sı İmamoğlu, yüzde 32.8i Kılıçdaroğlu, yüzde 21.2si Özel dedi.
İTTİFAK KURULMASIN- Yüzde 79si İmamoğlunun aday olursa İBByi kazanacağını düşünüyor.
- Yüzde 64.5i İmamoğlu genel başkan seçilirse CHPye olumlu yansıyacağını söyledi.
- Kılıçdaroğluna tavsiye verecek olsanız ne dersiniz? sorusu üzerine yüzde 22.1i Koltuğu bırakmalısınız, yüzde 17.2si Artık çekilmelisiniz ve yüzde 9.4ü de Emekliye ayrılmalısınız dedi.
- İmamoğlu için ilk üç tavsiye şöyle: Yüzde 21.8i Bu şekilde devam etmelisiniz, yüzde 11.5i İBBde kalmalısınız ve yüzde 10.9u Genel başkanlığa aday olmalısınız dedi.
- Kılıçdaroğlunun devam etme amacı soruldu. Yüzde 49.8i CHPyi başkan tartışması olmaksızın yerel seçime götürmek, yüzde 33.4ü koltuğu korumak, yüzde 16.8i ise bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini söyledi.
- Yüzde 56.9u CHPnin seçimde ittifak kurmamasını, yüzde 43.1i kurmasını istedi.
- Yüzde 67.7si CHPnin yerel seçimde başarılı olacağını ifade etti.
- Yüzde 57.5i CHPnin sonraki genel seçimde birinci olabileceğini söyledi.

Son güncelleme: 16:23 10.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı