• Turkhane Logo

İmamoğlu kararı yabancı basında: "Erdoğan Türkiye'yi otoriterliğe itti"

İngiliz ve Amerikan gazeteleri, kararı gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilişkilendiren yorumlarda bulunurken, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yükselişinin de benzer bir hapis kararıyla hız kazanmış olduğunu hatırlatıyor.

11:02 15 Aralık 2022 Perşembe
İmamoğlu kararı yabancı basında:
İngiliz ve Amerikan gazeteleri, kararı gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilişkilendiren yorumlarda bulunurken, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yükselişinin de benzer bir hapis kararıyla hız kazanmış olduğunu hatırlatıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğluna, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak getirilmesi yabancı basında da yer buldu.

İngiliz ve Amerikan gazeteleri, kararı gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilişkilendiren yorumlarda bulunurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın siyasi yükselişinin de benzer bir hapis kararıyla hız kazanmış olduğunu hatırlatıyor.
Guardian: Muhalefete yönelik baskının son adımıİngiliz Guardian gazetesi, yargının İmamoğlu kararının, seçimler öncesi ana muhalefet partisinin kilit isimleri üzerindeki baskının artırılmasının son adımı olduğunu yazdı.
Gazete, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlunun da bu yıl Türkiye Cumhuriyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğanı aşağılamak suçundan 5 yıl hapis cezası ve siyasi yasak aldığını yazdı.
Gazete ayrıca Ocak ayında HDPnin kapatılma davasının görüşüleceğini de hatırlattı.
Financial Times da İmamoğlunun kamuoyu yoklamalarına göre gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğanın en güçlü rakiplerinden olduğunu belirtti.
Uzun süredir devam eden ekonomik kriz 20 yıldır Türkiyeyi yöneten Erdoğanın AKPsine olan desteği bugüne kadarki en düşük seviyelere indirdi. Ama AKP hâlâ ülkenin en büyük partisi
İmamoğlunun siyasi talihi bazen Erdoğanınkini andırıyorİmamoğlunun, biri iptal edilen iki seçimi de kazanarak İBB Başkanı olduğunu hatırlatan Financial Times, O günden beri hükümet İmamoğlunun elini kolunu bağlıyor, belediye varlıklarını donduruyor, devlet bankalarından kredi almalarını engelliyor, yabancı tahvil piyasalarından borç almasının önünü tıkıyor yazdı.
FT, Erdoğan ile İmamoğlunun siyasi yaşamlarının da bir karşılaştırmasını da yaptı:İmamoğlunun siyasi talihi bazen Erdoğanınkini yansıtıyor. Erdoğan 1994te İstanbul belediye başkanı seçildikten sonra ünü ülke geneline yayılmıştı. Ardından 1998de okuduğu bir şiirde halkı nefrete sevk etmekten suçlu bulunmuş, siyasetten men edilerek başkanlığı bırakmak zorunda kalmış ve dört ay hapis yatmıştı.
Erdoğanın haksız yere mahkum edildiği algısı seçmenleri ateşlemiş ve dört yıl sonraki seçimlerde Erdoğanın İslamcı köklere sahip partisi seçimi kolaylıkla kazanmıştı.
Independent: Erdoğanın en popüler rakibi
İngiliz gazetesi Independent ise İmamoğlundan Erdoğanın en popüler rakibi olarak bahsediyor ve Erdoğanın en korktuğu siyasi rakibinin gelecek yılki seçimlerden men edilebilecek olması öfke yarattı ifadesini kullanıyor.
Gazete kamuoyu yoklamalarına göre İmamoğlunun Erdoğandan daha popüler olduğunu da savunuyor. Erdoğana desteğin Türkiye ekonomisinin vahim durumundan ötürü düştüğü aktarılıyor.
Independentın haberi şöyle devam ediyor:
Erdoğanın hem Türkiyedeki, hem de dışarıdaki muhalifleri, onu ve çevresindekileri Türkiyenin mahkemelerini AKP destekçileriyle doldurmak ve yargıyı siyasi bir silah olarak kullanmakla suçluyor. Ekim 2022 tarihli bir Avrupa Birliği raporu yargı, sistematik olarak muhalif partileri hedef almayı sürdürüyor diyor ve yargının bağımsız olmadığı, hakim ve savcılar üzerinde hukuksuz bir baskı olduğu belirtiliyor.
Türk mahkemeleri ayrıca Kürt kökenli HDPnin lideri Selahattin Demirtaşı ve muhalif hayırsever iş insanı Osman Kavalayı da tutukladı. Ankara Türkiyenin yargı sisteminin adaletli olduğunu savunuyor.

İronik bir şekilde, Erdoğanın siyasi olarak yükselişi de İstanbul belediye başkanıyken tutuklanması ile hız kazanmıştı.
New York Times: Erdoğan Türkiyeyi otoriterliğe ittiDava, Amerikan basınında henüz çok fazla yer bulmazken, ABDnin en saygı gören gazetelerinden New York Times, ilgili haberinde Erdoğanın Türkiyeyi otoriterliğe ittiği yorumunu yapıyor.
Neredeyse 20 yıldır ülkeyi yöneten Erdoğan, devletin geniş alanları üzerindeki nüfuzunu kendi iktidarını güçlendirip rakiplerini baltalamak için kullanarak, Türkiyeyi daha fazla otoriterliğe itti
Gazete, İmamoğlu davasının köklerinde, 2019da onlarca Kürt belediye başkanının görevlerinden alınıp yerlerine kayyum atanmasına ilişkin yaptığı eleştirinin yattığını aktarıyor.  
NY Times, İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun, İmamoğlunun bu eleştirisine karşı ona ahmak dediğini hatırlatıyor. Karşılığında da İmamoğlunun İstanbul seçimlerini iptal edenleri ahmaklıkla suçladığı belirtiliyor.

Son güncelleme: 11:02 15.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı