• Turkhane Logo

İmamoğlu: 26 Haziran'da Kanal İstanbul'un değil, otoyol projesinin temelini atacaklar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 26 Haziran'da yapılacak temel atma töreninin Kanal İstanbul'un değil, bir otoyol projesinin temeli olduğunu söyledi.

20:43 24 Haziran 2021 Perşembe
İmamoğlu: 26 Haziran'da Kanal İstanbul'un değil, otoyol projesinin temelini atacaklar
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 26 Haziran'da yapılacak temel atma töreninin Kanal İstanbul'un değil, bir otoyol projesinin temeli olduğunu söyledi.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin geçeceği Sazlıdere Barajında basın açıklaması yaptı. İmamoğlu, 26 Haziranda yapılacak temel atma töreninin Kanal İstanbulun değil, bir otoyol projesinin temeli olduğunu söyledi.

Projenin bir devlet projesi olarak sunulmasına da tepki gösteren İmamoğlu, Daha önce yetkili makamlar, buna devlet projesi demişti. Devlet projesine karşı çıkmakla suçlandım. Bizim adına beton kanalı dediğimiz bu proje bir devlet projesi değildir. Bir seçim vaadidir dedi. İmamoğlu açıklamasında bir illüzyonu yaratıldığını, temeli atılacak olan köprünün aslında Kuzey Marmara Otoyolu’nun bir parçası olduğunu belirterek; “Sayın Cumhurbaşkanı’nın haberi var mı, bilmiyorum. Biliyorsa, ‘temel atmış’ gibi yapacak. Yok bilmiyorsa; işte o daha kötü” dedi.


26 HAZİRANDA KANAL İSTANBULUN TEMELİ ATILMAYACAK

Cumartesi günü yapılacağı duyurulan temel atma töreniyle ilgili de konuşan İmamoğlu, Adına Kanal İstanbul Projesi Temel Atma Töreni dense de açık kaynaklardan ulaştığımız bilgilere göre bu temel atmanın TEM-Hasdal Kavşağı, Nakkaş Kavşağı arasındaki Kuzey Marmara Otoyolu bağlantı yolu projesi olduğu gözlenmektedir. Bu ihalenin ismi Kuzey Marmara Otoyolu Sekizinci Kısım Nakkaş Başakşehir Etabı. İhale tarihi 30 Haziran 2020. Yıllık garanti edilen gelir 100 milyon avro. Ya birileri 26 Haziranda birilerini aldatmak için Kanal İstanbul Projesi Temel Atma Töreni diye tanımlıyor ya da bu bilginin ulaştığı insanların bu projenin ihalesinin isminin dahi ne olduğundan haberi yok diye konuştu.

İmamoğlu, 29 Nisan 2010 tarihinde, dönemin Ulaştırma Bakanı tarafından İstanbula yapılacak 3. köprünün güzergahı bir basın toplantısıyla açıklanmıştır. Kanal İstanbul ise ilk kez 27 Nisan 2011 tarihinde açıklanmıştır. Yani bu güzergâhtaki yol projesi, buraya yapılacak köprüye kadar Kanal İstanbul fikrinden 1 yıl önce belirlenmiştir ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANI BİLİYORSA TEMEL ATMIŞ GİBİ YAPACAK, BİLMİYORSA DAHA KÖTÜ

Cumartesi günü yapılacak temel atma töreninin, “Kanal İstanbul temel atma töreni” olmadığının altını çizen İmamoğlu; “Çok daha önceden planlanmış bir köprünün ayaklarını buraya dikmek suretiyle, ‘Kanal temeli attım’ demek, sadece siyaseten günü kurtarma gayretidir. Bugün Türkiye’nin gündeminde Kanal İstanbul diye garabet bir konu olmasaydı dahi, bu köprü yapılacaktı. Son olarak, bu teknik bilgilerden Sayın Cumhurbaşkanı’nın haberi var mı, bilmiyorum. Biliyorsa, ‘temel atmış’ gibi yapacak. Yok bilmiyorsa; işte o daha kötü. Birileri, kendisini yine aldatıyor demektir” diye konuştu.

ULAŞTIRMA BAKANI’NA MÜSİLAJ YANITI: KARADENİZ FIKRASI GİBİ ANLATIYOR

İmamoğlu, gazetecilerin Ulaştırma Bakanının Müsilajı Kanal İstanbul ile çözeceğiz. Karadenizden gelen suyla birlikte Marmaranın suyunun soğuyacak ve bu sayede de müsilaj ortadan kalkacak” sözleriyle ilgili sorduğu soruya ise şu yanıtı verdi; “Karadenizin kanal ile Marmaraya bağlanması üzerinden Marmaranın düzeleceği fikrini ortaya koyan bakandan, bir bilim insanının makalesini ya da bir bilim insanının raporunu, tetkikini, fizibilitesini yayınlamasını beklerdim. Ama dün akşam o kısmı söylediği bölümü istedim. Sabah kısa bir bölümünü dinledim, izledim. Gülerek anlatıyordu. Yani sanki bir Karadeniz fıkrası anlatır gibi anlatıyordu. Çok üzüntü verici bir açıklama. Tekrar sesleniyoruz: Müsilajın kanalın Karadenizden gelecek ikinci bir akıntıyla düzeleceği fikrini kanıtlayan bir tek bilimsel makale, altına bir bilim insanının imzasını atarak ortaya koyacağı bir kanıtı söylesin, ondan sonra bu sözünü itibarlı kabul edelim ve analiz etmeye başlayalım. Şu anda bizim için itibarsız bir tariftir.”

İmamoğlu, açıklamasının ardından köprünün ayağı için kurulan şantiyenin görüldüğü noktaya gitti. Burada gazetecilerin Ulaştırma Bakanının da aynı dakikalarda şantiye alanında olduğunu hatırlatması üzerine İmamoğlu, Herhalde köprünün ayağının şantiyesini ziyaret etmeye geldi yanıtını verdi.

Son güncelleme: 20:43 24.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı