• Turkhane Logo

İlker Başbuğ: 27 Mayıs’ta öğrenciydim, hazır bekliyorduk, öğrenciler bireysel davranamaz

Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan 15 Temmuz davalarında müebbet alan askeri öğrencilerin yargılanmasıyla ilgili dikkat çeken bir çıkış geldi.

15:17 04 Ocak 2021 Pazartesi
İlker Başbuğ: 27 Mayıs’ta öğrenciydim, hazır bekliyorduk, öğrenciler bireysel davranamaz
Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan 15 Temmuz davalarında müebbet alan askeri öğrencilerin yargılanmasıyla ilgili dikkat çeken bir çıkış geldi.


27 Mayıs 1960 darbesinde askeri öğrenci olduğunu ve göreve hazır olarak beklediğini belirten Başbuğ, öğrencilerin bireysel davranmasının mümkün olmadığını belirtti. Başbuğ “Olayların değerlendirilmesi ve yargılanmasında bu nokta dikkate alınmalıdır” dedi.

Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamaları, 15 Temmuz olaylarının ardından müebbet hapis cezası alan 300’ün üzerinde askeri öğrencinin durumunu tekrar gündeme getirdi. “Toplum psikolojisinin hâkim olduğu bir yerde, genç ve tecrübesiz bireylerin, ‘bireysel davranması’ mümkün değildir” diyen Başbuğ, yargılamalarda bu durumun dikkate alınmasını istedi.


İlker Başbuğ, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nde Güç Odaklarının Mücadelesi’ isimli bir kitap çıkardı. Kitapla ilgili Cumhuriyet Gazetesi’nden İpek Özbey’e konuşan Başbuğ, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

“YEMEKHANELERDE HER AN GÖREVE HAZIR OLARAK BEKLİYORDUK”

27 Mayıs darbesinden önce 22 Şubat’ta öğle saatlerinde kendilerine emir geldiğini anlatan Başbuğ, “22 Şubat öğle saatlerine doğru depolardaki silah ve teçhizatımızı alma emrini aldık. Ortada olağanüstü bir durum olduğu belliydi. Tabur Komutanımız Kur. Bnb. Bahtiyar Yalta idi. Yalta, hepimizin örnek aldığı, değerli ve karizmatik bir subaydı. Talat Aydemir’e yakındı. Yemekhanelerde her an göreve hazır olarak bekliyorduk. Gece yarısını geçmişti. Tabur komutanımız geldi. Ordu içinde silahlı bir çatışmaya neden olunmaması için harekâttan vazgeçildiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

MÜEBBET ALAN ASKERİ ÖĞRENCİLERİN SUÇU NE?

Başbuğ, röportajında 15 Temmuz sonrası müebbet alan askeri öğrencilerin durumunu da tartışmaya açtı. Askeri öğrencilerin ‘bireysel davranamayacağını’ belirterek yargılamalarda bu noktanın ‘dikkate alınması gerektiğini’ savunan Başbuğ, “Toplum psikolojisinin hâkim olduğu bir yerde, genç ve tecrübesiz bireylerin, ‘bireysel davranması’ mümkün değildir. Böyle bir davranış şekli de bu bireylerden pek beklenmemelidir. Olayların değerlendirilmesi ve yargılanmasında bu nokta dikkate alınmalıdır” yorumunda bulundu.

15 Temmuz olaylarında askeri öğrenciler komutanlarının emri ile otobüslere doldurulmuş, İstanbul’un farklı noktalarına götürülmüştü. Herhangi bir darbe girişimine iştirak etmediği, tek bir sefer bile ateş etmediği belirlenen 300’ün üzerinde askeri öğrenci müebbet hapis cezası aldı ve hala cezaevinde.

Son güncelleme: 15:17 04.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı