• Turkhane Logo

İlber Ortaylı’nın, ‘Afrikalı göçmenler bize gelecekmiş’ ifşası sarayı panikletti

20:00 23 Ocak 2024 Salı
İlber Ortaylı’nın, ‘Afrikalı göçmenler bize gelecekmiş’ ifşası sarayı panikletti





AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni arasındaki görüşmede Afrikalı göçmenlerin ele alındığı iddia edildi.



Son NATO toplantısından bu yana İtalya’nın, ülkedeki Afrikalı göçmenleri para karşılığı Türkiye’ye göndereceğine dair basında haberler yer alıyordu. İtalya Başkakanı Meloni’ye İstanbul ziyaretinde eşlik eden Prof. Dr. İlber Ortaylı bu iddiaları doğruladı. Ortaylı, katıldığı canlı yayında Afrikalı göçmenlerin Türkiye’ye getirilmek istendiğini anlattı: “Çiğ et yiyen, sokaklarda işeyen, çıplak gezen kesim var, İnşallah onları göndermezler.”   Ortaylı’nın Afrika ifşası kamuoyunda büyük tepkiye neden olması üzerine panikleyen İletişim Dairesi Başkanlığı apar topar haberi yalanladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi üç gün önce kabul etmişti. Görüşmede Afrikalı göçmenlerin ele alındığı iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Meloni’ye İstanbul gezisi sırasında eşlik eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, katıldığı canlı yayında bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Afrikalı göçmenlerin Türkiye’ye getirilmek istendiğini anlatan Ortaylı, “Çok önemli bir tezleri var. Afrikalı göçmenler İtalya’yla, bize gelecekmiş. İtalya’nın doğru, yabancı kaldıracak bir yapısı yok. Ne mekanı yeter ne hizmetleri yeter ne kaynakları. O çok açık. Ama zaten bizde yeterince var. Zenciler üzerine yazılan bazı mesajları okudum, felaket. Fransa’nın güney sahillerinde, Almanya’nın en ‘faşo’ yerlerinde falan böyle şeyler yazılmaz. Çok ayıp bir şey, utandım. Türkler o kadar da zenci düşmanı bir millet değil. İyi kötü bu memleket ilk defa şimdi tanımıyor Afrikalıları. Pekala arada bir sempatik bir ilişki şu anda bile var. Buradaki Afrikalılar çok fazla şikayetçi değiller. Bir şekilde ilişkiler normal gidiyor, problemimiz başka gruplarla. Çiğ et yiyen, afedersiniz sokaklarda işeyerek gezen, yatan, çıplak gezen Afrikalı bir kesim var, İnşallah onları göndermezler.” ifadelerini kullandı.



Ortaylı’nın Afrikalı ifşası Saray’ı panikletti



Ortaylı‘nın Afrikalılar gelecek ifşası tepkiler neden olması üzerine, İletişim Dairesi Başkanlığı apar topar yalanladı.



“Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, “İtalya Başbakanı Meloni ile görüşen İlber Ortaylı, ‘İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye’ye göndermek istiyormuş.’ dedi” iddiası doğru değildir.

Son güncelleme: 20:00 23.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı