• Turkhane Logo

İlahiyatçılardan koronavirüs yorumu: Camiler kapatılabilir mi?

Çin'de ortaya çıkıp kısa sürede dünyaya yayılan koronavirüse ülkeleri radikal önlemler almaya itiyor. İnsanların toplu halde bir araya geldiği dini mekanlarda alınan önlemlerden etkileniyor.

20:25 11 Mart 2020 Çarşamba
İlahiyatçılardan koronavirüs yorumu: Camiler kapatılabilir mi?
Çin'de ortaya çıkıp kısa sürede dünyaya yayılan koronavirüse ülkeleri radikal önlemler almaya itiyor. İnsanların toplu halde bir araya geldiği dini mekanlarda alınan önlemlerden etkileniyor.


Suudi Arabistan, umre amaçlı ziyaretlere kısıtlama getirirken, koronavirüs nedeniyle Kabenin etrafındaki tavaf alanını kapattı. Mekkede Kabenin içinde bulunduğu Mescid-i Haramda sadece namaz kılınmasına izin verilecek.

Mescid-i Haram içinde itikaf ve uyumaya, içeri yiyecek ve içecek sokulmasına izin verilmeyeceği, zemzem içilen yerlerin de kapatılacağını belirtildi.

Koronavirüs’ün en fazla etkili olduğu İran’da ise dini merasimler de geçici süreyle iptal edildi.

Yine Avrupanın en ağır koronavirüs salgınıyla karşı karşıya olan İtalyanın sınırları içinde yer alan Vatikanda virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle geleneksel Pazar duası ilk kez canlı video bağlantısı ile yapıldı.

Bu önlemlerin ardından koronavirüs nedeniyle dini mekanların da kapatılması doğru mudur ve İran’daki kimi din adamlarının dediği gibi dua etmek yeterli olur mu?

Independent Türkçeden Ali Kemal Erdemin haberine göre, ilahiyatçılar gerekli önlemlerin alınması ve bu konuda bilim insanlarının dinlenilmesi gerektiği konusunda mutabık. Ancak yine de farklı ve ilginç fikirler dikkat çekti.

İlahiyatçı Yazar Mustafa Cemil Kılıç sosyal medya hesabından yaptığı eleştirileriyle dikkat çekti. Kılıç peş peşe attığı iki Twitter mesajında şöyle dedi:

Korona nedeniyle umreler iptal, tavaf iptal ve İranda cuma namazları iptal. Hayırdır, şifa veren Rabbinize güvenmiyor musunuz? Allaha iman yanlış zemine oturunca böyle çıkmazlara düşmek kaçınılmaz. Allah, doğru iman versin...

Daha önce şifa ayetleri adıyla kitap yazan kimileri nedense henüz korona virüsüne karşı etkili olacak ayetleri açıklamadılar. Merakla bekliyoruz...

Habere göre konuyla ilgili Kılıç eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Normal zamanda bilime sırt çevirirsiniz böyle afet zamanlarında ise bilime sığınırsınız. Aynı insanlar hem evrime karşı çıkarlar şimdi virüs mutasyon geçirirse ne yapacağız diyorlar. Demek ki evrim var. Daima akıl ve bilimi önemsemek gerekir. Hz. Muhammed o dönemin kurallarına göre bilimsel davranmıştır. Bir yerde hastalık varsa oraya girmeyin ya da oradakini dışarı çıkarmayın diyerek karantina uygulamasını ilk Hz. Muhammed başlatmıştır. Ancak bugün kimi sözde dindarlar hem Hz. Muhammed’in izindeyiz diyorlar hem de onun yaptığının tersine bilime sırt çeviriyorlar. Ne zaman afet olsa o zaman bilime sığınmaktan başka çare olmadığını söylüyorlar.

Kimi camilerde hijyen sorunu olduğunu söyleyen Cemil Kılıç, Mahallelerdeki küçük camiler bir süreliğine kapatılarak ibadet merkezi camilerde toplanabilir. Buralarda namaz vakitlerinden önce ve sonra dezenfekte edilebilir dedi. 

Prof. Nihat Hatipoğlu, Türkiye’deki ibadet yerleriyle ilgili alınacak önlemlerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yetkisinde olduğunu söyledi. Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şayet bir Müslüman ülkede virüs yayılırsa bir süre evlerde ibadet edilebilir ya da Cuma namazları açık alanlarda kılınabilir.

 Prof. Hayri Kırbaşoğlu, hastalığın durumuna göre riskli duruma gelinirse her yerin kapatılabileceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Sadece cami değil. Cami olduğu için özel bir uygulama olmaz. Gerekirse cemaatle camide namaz kılmak yerine evde kılmada dinen bir mahsur yok. Hatta hastalığın yayılmasını engellemek bakımından dinen toplu halde kılınmaması daha uygundur. Çünkü işin içine kul hakkı da giriyor. Bir kişi hasta olduğu halde illa ki cemaatle kılacağım diyerek hastalığı başkalarına bulaştırırsa o kişilerin de vebaline girmiş olur.

Son güncelleme: 20:25 11.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı