• Turkhane Logo

İktidara yakın gazete: Esad'ın Erdoğan'dan beş talebi var

İktidara yakın Türkiye gazetesi, Şam-Ankara hattında son dönemde yapıldığı öne sürülen temasların içeriğini yazdı.

11:33 17 Ağustos 2022 Çarşamba
İktidara yakın gazete: Esad'ın Erdoğan'dan beş talebi var
İktidara yakın Türkiye gazetesi, Şam-Ankara hattında son dönemde yapıldığı öne sürülen temasların içeriğini yazdı.


AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir telefon görüşmesi yapılabileceğini öne süren Türkiye gazetesi, Ankara-Şam hattındaki gelişmelere ilişkin iddialarını sürdürüyor. Gazete, Türkiye ile 11 yıl sonra komşu olmak isteyen Şam yönetiminin Türkiyeden beş talebinin olduğunu iddia etti. Ankaranın ise görüşmelerde önce PKK ile YPGnin temizlenmesini ve Suriyelilerin güvenli dönüşünü talep ettiği belirtildi.

ESAD SINIRLARI GERİ ALMAK İSTİYOR


Gazetede Yılmaz Bilgen imzasıyla yayımlanan haberde, Şam yönetiminin öne sürdüğü iddia edilen şartlar şöyle:

1- İdlib’e Suriye yönetiminin kontrolünün geri dönmesi;

2- Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile Kesep Gümrüğünün de Şam yönetimine devredilmesi;

3- Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor;

4- Suriye’nin doğusundaki Deir el-Zor-Haseke ile Halep-Lazkiye hattında M4 adıyla bilinen stratejik ulaşım koridorunda (M4) Şamın tam kontrolü,

5- Avrupa ve ABD’nin Esad yönetimini destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere dönük yaptırımları konusunda Türkiye’nin destek vermesi.

TÜRKİYE SURİYELİLER İÇİN GÜVENLİ DÖNÜŞ İSTEDİ

Haberde, Türkiyenin bu taleplere karşılık PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesini istediği, bunun yanı sıra muhalefet ile Şam arasında siyasi, askeri entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile birlikte mültecilerin güvenli dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamaları görmek istiyor.

HUMUS, ŞAM, HALEP PİLOT BÖLGE OLSUN

Haberde, Ankaranın ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olmasını ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini talep ettiği belirtildi.

Öte yandan, Suriye yönetiminin Türkiye’nin terör ve Suriye petrollerinin merkezi yönetime devrine dönük işbirliği teklifine ek olarak baraj, otoyollar, elektrik, eğitim kurumları, su, ziraat gibi alanlarda da desteğin sürmesini istediği belirtildi.

Son güncelleme: 11:33 17.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı