• Turkhane Logo

İktidar KHK’lıların seçme haklarının da ellerinden alınmasını önerdi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, KHK ile ihraç edilmiş vatandaşların seçme hakkının da ellerinden alınması gerektiğini söyledi.

15:31 17 Nisan 2019 Çarşamba
İktidar KHK’lıların seçme haklarının da ellerinden alınmasını önerdi
AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, KHK ile ihraç edilmiş vatandaşların seçme hakkının da ellerinden alınması gerektiğini söyledi.

Yavuz, kanunun kamu hizmetinden yasaklı olanların seçme hakkına da sahip olmadığını söylediğini ileri sürdü. “Şimdilik böyle bir iddiada bulunmadık. Aslında hiçbir yerde oy kullanamaması gerekir” dedi.

KHK İLE HAYATTAN TECRİT ETTİLER

15 Temmuz’un ardından Türkiye’de 510 bin kişiye adli işlem yapıldı, yaklaşık 150 bin kişi kamudan ihraç edildi.  KHK torbasından nasibini alanların özel sektörde bile çalışmalarına engel sigorta kayıtlarına düşülen şerhle engel olundu. “Bunlara su bile yok, ağaç kabuğu yesinler” gibi cümleler yaşanan sürecin özetiydi.


  Yavuz’un “KHK’lılar oy kullanamaz” açıklaması sonrası ne zaman fırınlarda yakılacağımız (krematoryum), gaz odalarında ölüme terkedileceğimiz, veya sabun yapılacağımız hususunda kendisinden yeni müjdeleri bekler hale geldim.#KHKlılarFiilenVatandaşlıktanÇıkarıldı — Prof.Dr. Haluk Savaş (@drhaluksavas) 17 Nisan 2019

SOSYAL ÖLÜM POLİTİKALARI

AKP, önce cezaevinde bulunanların oy kullanmalarının önüne geçmeye çalıştı. Ardından YSK’nın kabulüne rağmen belediye başkanı seçilen KHK’lıların mazbataları verilmedi. Şimdi ise oy kullanma hakları dahi bulunmadığını söyleyecek kadar ileri gitti söylemler.

YSK SEÇİMİ KAZANAN KHK’LILARA MAZBATAZSINI VERMEDİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), haklarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlem yapılmış olup 31 Mart seçimlerinde başkan seçilenlere mazbatalarının vermeme kararı aldı. Bu karara göre belediye başkanı seçilen KHK’lı kişiler yerine ikinci sıradaki adaylar mazbata almasına karar verildi.

CHP’DEN YSK’ye KHK TEPKİSİ

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kamudaki görevlerine son verilmiş kişilere, yerel seçimlerde kazansalar dahi mazbata vermeme kararına CHP’den sert tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “YSK’nın kararı hukuken, siyaset ve vicdanen yanlış bir karardır” dedi.

KHK’LI MİLLETVEKİLLERİ VAR BELEDİYE BAŞKANI NEDEN OLMASIN

İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ise “Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan ihraçların birçoğu zaten hukuksuz olarak gerçekleşti, itiraz süreci hala devam ediyor. YSK’nın aday olabilme şartları arasında ‘kamu hizmetlerinden yasaklı olmama’ maddesi var. Ve bu maddeki ‘yasaklı olma’ hali mahkemenin verdiği mahkumiyet kararına bağlantılı olarak ifade edilir. Yani burada bahsedilen KHK ile ihraç edilmek değil. Nitekim 24 Haziran seçimlerinde KHK ile ihraç edilen yaklaşık 10 isim CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden milletvekili seçilerek Meclis’e girdi.” demişti.

YSK KAYYUM GİBİ BAŞKAN ATIYOR

Tanrıkulu şunları dile getirdi: “Mazbatayı ikinci sıradaki isme veremezsin, mazbata kazanana verilir eğer vermiyorsan seçimi yenilemen gerekir. Bu gasp ve tuzak. YSK, İçişleri Bakanlığı’nın yerine geçip kayyum gibi belediye başkanı atıyor. Türkiye böyle berbat bir YSK yönetimini 1950’lerden beri görmemişti.”

KHK NEDİR?

Kanun hükmünde kararname ya da KHK genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya Anayasa’dan aldığı yetkiye dayanarak, hükümetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan kararnamelerdir. Türkiye’de 1982 Anayasası’nın 87. maddesi ile, “Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek” TBMM’nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Kanun hükmünde kararnameler, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler.

Son güncelleme: 15:31 17.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı