• Turkhane Logo

İkinci görüşme için tarih konuştular

Al Araby gazetesi, Türk ile Mısır heyetleri arasında geçtiğimiz günlerde bir toplantının gerçekleştirildiğini, toplantıda ilişkilerin normalleşmesine yönelik yeni adımların atılacağını yazdı.

15:21 09 Aralık 2022 Cuma
İkinci görüşme için tarih konuştular
Al Araby gazetesi, Türk ile Mısır heyetleri arasında geçtiğimiz günlerde bir toplantının gerçekleştirildiğini, toplantıda ilişkilerin normalleşmesine yönelik yeni adımların atılacağını yazdı.

Al Araby, Türkiye ile Mısır arasında geçtiğimiz günlerde Libya ve Doğu Akdeniz konuları dahil olmak üzere Türkiyedeki Mısırlı muhaliflerin durumunu da içeren bir toplantı gerçekleştirildiğini yazdı.

Habere göre, iki ülke arasında Libya konusunun her iki tarafın da üst düzey temsiline tanık olan toplantı sırasında tartışmaların büyük bölümünü oluşturdu.
Görüşmede, Libyada yeni bir hükümet kurmamak için iki taraf arasında bir fikir birliği olduğu görülürken, şahıslar üzerinde anlaşmazlık yaşandığı belirtildi. Türkiyenin mevut Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybeyi desteklediği, Mısırın ise Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi adayı Fethi Başağayı desteklediği ifade edildi.
Görüşmelerde, Türk tarafının, Libyada seçimler yapılana kadar üzerinde anlaşmaya varılması halinde Kahireye yeterli garanti vermeye hazır olduğu bildirildi.
SİSİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ İÇİN TARİH GÖRÜŞÜLDÜToplantıda Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılacak olası buluşma için biri Nisan olmak üzere 3 olası tarih görüşüldüğü belirtildi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla Al Arabye konuşan üst düzey Türk yetkili, iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin büyükelçi düzeyine yükseltilmesinin yakın olduğunu ifade ederek, bu adımın tarihinin önümüzdeki Mart ayında gerçekleşebileceğini söyledi.
İSTİŞARELERDE BÜYÜK İLERLEME KAYDEDİLDİTürk yetkili, Ankaranın iki ülke arasında karşılıklı büyükelçi atama kararının belirlenmesinin ardından Türkiyenin Kahire Maslahatgüzarı Salih Mutlunun Mısıra Büyükelçi olarak atanabileceğini aktardı.
Yetkili, iki ülke arasındaki mevcut istişarelerin büyük ilerleme kaydettiğini ve anlaşmazlık konularında geniş hatlar üzerinde fikir birliğine varıldığını ifade ederek, Ankaranın Müslüman Kardeşlerin hiçbir üyesini Mısıra iade etmeyeceğini, bunun karşılığında Türkiyeden Mısır hükümetine herhangi bir muhalif siyasi eylemin gerçekleştirilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Son güncelleme: 15:21 09.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı