• Turkhane Logo

İHA enkazı için gemilere boğazdan geçişin, riskleri var

ABD'nin yüksek teknoloji donanımlı 32 milyon dolar değerinde MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracı Karadeniz'de Rus savaş uçaklarının tacizi sonucu düştü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, enkaza ulaşmak isteyen ABD gemilerinin boğazdan geçişine yeşil ışık yaktı.

17:56 16 Mart 2023 Perşembe
İHA enkazı için gemilere boğazdan geçişin, riskleri var
ABD'nin yüksek teknoloji donanımlı 32 milyon dolar değerinde MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracı Karadeniz'de Rus savaş uçaklarının tacizi sonucu düştü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, enkaza ulaşmak isteyen ABD gemilerinin boğazdan geçişine yeşil ışık yaktı.

TURKHANE.COM MOSKOVA
Bölgede gerginliğin bir kat daha artmasına neden olan olayın ardından, ABD ile Rusya arasında enkaza ulaşma yarışı başladı.

ABDliler Karadenize gemi göndermeyi gündeme getirdi ancak Montrö anlaşmasından dolayı Ankara’nın özel izni gerekiyor. 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçişe yeşil ışık yakarak “Bu konuyu hem kendi içimizde hem de ABDlilerle de görüşmek suretiyle makul ve mantıklı bir şekilde çözme konusunda gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Düşen İHA’nın yüksek teknolojiye sahip oluşu ve elde ettiği istihbarata ulaşmak adına, haliyle enkaz önem kazandı. 
Boğazlar savaş gemilerine kapalı
ABDli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, düşen İHAnın ABD tarafından “kurtarılmasının” pek de mümkün olmadığına dikkat çekti: “Türkiyenin yasağı nedeniyle İHAyı kurtarmak zor olabilir. ABD donanması, Rusyanın Şubat 2022deki Ukrayna işgalinden kısa süre sonra Karadenizdeki operasyonlarını durdurdu. Gemilerin Karadenize girişini kontrolü altında tutan Türkiye, savaş başladıktan sonra Boğazı savaş gemilerinin geçişine kapattı. Rusya ise Karadenizdeki savaş gemilerini kullanmaya devam ediyor.”
Haberde, Rusyanın Karadenizdeki savaş gemilerini enkazı kaldırmak için kullanabileceği ima edildi. Sosyal medyada ise Rusların İHAnın enkazını kaldırmak için bölgeye birkaç gemi ile helikopter gönderdiği iddia edildi. Yayınlanan 10 dakikalık bir ses kaydında, İHAnın yakıt deposunun, ön kısım kaplamasının ve kanat panelinin Ruslar tarafından bulunduğu belirtildi.
Ankara’dan yeşil ışık!
Konuyla direk ilgili olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar AKP TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Akar, ABDnin Karadenizde insansız hava aracının (İHA) düşmesi ve ABDde enkazın alınması için Karadenizin ABD gemilerine açılmasına yönelik söylemlere ilişkin soruya, “Olayı yakından takip ediyoruz. Çeşitli temaslarımız var, bunlar sürüyor. Bu konuyu hem kendi içimizde hem de muhatabımız ABDlilerle de görüşmek suretiyle makul ve mantıklı bir şekilde çözme konusunda gayret gösteriyoruz. Bunun uhuletle suhuletle çözümünden yanayız.” yanıtını verdi.“Gemilerin Boğazlardan geçişine izin verilecek mi?” sorusu üzerine de Akar, “Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yakın iletişim halinde Cumhurbaşkanlığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz.” diye konuştu.
Bu açıklamayı Rusya uzmanları Washington’un Ankara’ya baskısı olarak değerlendirdi ve “bakalım Ankara’nın direnme gücü ne kadar gerçekleşecek?” yorumu yapıldı.
Haliyle boğazlardan ABD savaş gemilerinin geçmesinin mevcut şartlarda riskleri var. Hangi gemiler geçecek? Gemilerde ki donanım seviyesi? Arama/kurtarma ne kadar sürecek? Ya akıntılar enkazı Rusya bölgesine taşımışsa gibi sorular risk barındırıyor.
ABDnin MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracı (İHA), Karadenizde önceki gün keşif/gözetleme faaliyetleri yürüttüğü sırada düştü. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İHAnın bir Rus Su-27 savaş uçağının çarpması sonucu düştüğünü iddia ederken, Rusya Savunma Bakanlığı İHAnın sert bir manevra sonucu kırıma uğradığını bildirdi.

Son güncelleme: 17:56 16.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı