• Turkhane Logo

İdlib’de ateşkesi bozan gelişme: Havan saldırısında 3 Türk askeri yaralandı

İdlib’de ateşkes konusunda Rusya ve Türkiye’nin anlaştığının duyurulduğu saatlerde Türk askeri gözlem noktasına Suriye güçlerince saldırı düzenlendi. 35 havan mermisinin atıldığı saldırıda 3 askerimiz yaralandı.

16:16 13 Haziran 2019 Perşembe
İdlib’de ateşkesi bozan gelişme: Havan saldırısında 3 Türk askeri yaralandı
İdlib’de ateşkes konusunda Rusya ve Türkiye’nin anlaştığının duyurulduğu saatlerde Türk askeri gözlem noktasına Suriye güçlerince saldırı düzenlendi. 35 havan mermisinin atıldığı saldırıda 3 askerimiz yaralandı.



Rusya ve Türkiye, İdlib’de Suriye Ordusu ile muhalif güçler arasındaki çatışmaları sona erdirmek için ateşkes konusunda anlaştı. Ruslar’ın ateşkes ilan edildiğini söylediği saatlerde İdlib’in güneydoğusunda bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 10 No’lu gözlem noktasına havan topuyla saldırı düzenlendi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN SERT AÇIKLAMA


Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırıyı Suriye rejim güçlerinin gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde kontrol ettiği As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zawiyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı Gözlem Noktamıza kasıtlı olduğu değerlendirilen 35 havan atışı ile bir saldırı gerçekleştirilmiştir” denildi.

Saldırıda 3 askerin hafif şekilde yaralandığı, üs bölgesinde yer alan, tesis, teçhizat ve malzemelerden bir kısmı kısmi hasar gördüğü kaydedildi. Yaralı personelin tahliye ve tedavilerinin  devam etmekte olduğu ifade edildi.

Milli Savunma Bakanlığı, saldırıyla ilgili olarak Rusya nezdinde girişimlerde bulunulduğu ve konunun yakından takip edildiği vurgulandı.

İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ 

Türkiye ve Rusya, İdlib’deki muhaliflerin ağır silahlardan arındırılması ve bölgede Suriye güçleri ile muhalifler arasında bir tampon bölge kurulması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu konuda hiçbir ilerleme sağlanamadı.

Bölgede el Kaide bağlantılı Hayat Tahrir Eş-Şam tamamen kontrolü sağladı. Rusya ve Suriye Ordusu, bir çatışmasızlık döneminin ardından Nisan ayında bölgeye yönelik saldırılarını yeniden yoğunlaştırdı.

Türkiye’nin bölgede 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. İdlib’de çoğu Suriye’nin diğer bölgelerinden kaçan yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Rusya ve Suriye Ordusunun bölgeye büyük bir saldırı düzenlenmesi durumunda yüz binlerce Suriyelinin Türkiye’ye yeni büyük bir göç dalgası başlatmasından korkuluyor.

NİSAN’DA ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Muhaliflerin kontrolündeki son büyük bölge İdlib’de çatışmalar Nisan’dan bu yana arttı. Rus uçakları ve Suriye Ordusunun 6 haftadır süren saldırılarında yüzlerce kişi öldü. Yaklaşık 300 bin kişi evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşamaya çalışıyor. Ancak sınırın kapalı olması nedeniyle Türkiye’ye geçemiyor.

Son güncelleme: 16:16 13.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı