• Turkhane Logo

İdlib saldırısında önemli detay: Suriye uçağına Rus jeti eşlik etti

İdlib'de 33 askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili önemli bir detay ortaya çıktı.

19:24 28 Şubat 2020 Cuma
İdlib saldırısında önemli detay: Suriye uçağına Rus jeti eşlik etti
İdlib'de 33 askerin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili önemli bir detay ortaya çıktı.





İddiaya göre, İdlib’deki saldırıdan önce Sin Hava Üssü’nden Sukhoi-24 ve SU-34 tipi iki savaş uçağı kalkış yaptı.


Saldırıyla ilgili gün içinde Türkiye ve Rusyadan karşılıklı açıklamalar geldi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin, Türk askerlerinin İdlib’deki varlığıyla ilgili Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Türkiye’den verilen bilgiye göre Türk askerleri o bölgede olmamalıydı. Suriyeli muhalifler çatışmasızlık bölgesinde büyük bir saldırı planlıyordu. Türkiye bu bölgede Türk askerlerinin olduğu konusunda bizi bilgilendirmedi. Hava saldırısında Rus uçağı görev almadı. Rusya ateşkesin sürmesi için elinden geleni yaptı.

Rusların bu açıklamasının aksine Milli Savunma Bakanı Hukusi Akar ise, Türk birliklerinin bulunduğu yerlerin önceden Rusyanın sahadaki yetkilileriyle koordine edilmesine rağmen saldırı yapıldığını belirtti. 

Saldırının detayıyla ilgili tartışmalar devam ederken önemli bir detay ortaya çıktı. 

Independent Türkçenin haberine göre, saldırıdan önce Sin Hava Üssü’nden Sukhoi-24 ve SU-34 tipi iki savaş uçağı kalkış yaptı.

Suriye’de sivil savunma birimleriyle koordineli çalışan Uçak Gözlem Evi, Suriye’de hava hareketlerini izleyerek olası hava saldırılarının yaratacağı yıkıma karşı hazırlık yapıyor.

Habere göre, yıllardır Suriye’deki askeri hava hareketlerini izleyen bu birim dün de Humus ile Şam kırsalları arasında bulunan Es-Sin Askeri Hava Üssü’nden kalkan uçakları kaydetti.

Dün 16:15 sularında Suriye Hava Kuvvetleri’ne bağlı Sukhoi-24 tipi savaş uçağı ile Rusya’ya ait Su-34 jeti peş peşe havalandı.

Yaklaşık 230 kilometre uçan uçaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yığınak yaptığı İdlib güneyine ulaştı. Sukhoi-24 ve SU-34 tipi uçaklar, Cebel Zaviye bölgesindeki Balyun üzerindeyken burada bir bina hedef alındı.

 

Binada İdlib’de görev yapan Türk askerleri vardı.

Habere göre, 33 askerin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan saldırı sonrası bölgeye yardım gönderen konvoyun çevresi de uçaklar tarafından hedef oldu. Bu saldırıda konvoyda küçük çaplı hasarlar meydana geldi.

 

Yerel kaynaklar, saldırıların ardından Balyun’daki ölü ve yaralıların özel kuvvetler tarafından Türk Hava Kuvvetleri’nin nezaretinde Babülhava Sınır Kapısı’ndan geçirildiğini ve Hatay’daki hastanelere götürüldüğünü belirtti.

TSK destekli cihatçı gruplar, bu saldırı yapıldığı sırada Rusya’nın iddia ettiği gibi bölgede herhangi başka bir silahlı grup bulunmadığını öne sürdü. Suriye Milli Ordusu Sözcüsü Naci Mustafa, “Heyet Tahrir Şam ya da başka herhangi bir grup bölgede yoktu. Saldırının yapıldığı noktada sadece Türk Silahlı Kuvvetleri bulunuyordu ve bunu Ruslar ve Suriye rejimi biliyordu. Rusya, Türk ordusunun hareketlerini biliyor. İkili görüşmelerde belirlenen Türk noktalarını da biliyor. Buna rağmen saldırı gerçekleşti” dedi. 

Son güncelleme: 19:24 28.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı