• Turkhane Logo

İddia: Soylu, iki polis müdürünün önerisine rağmen Peker'i dosyaya koydurtmadı

Gazeteci Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Bataklık dosyasına sokulmasına başta olur vermediğini, bu durumun daha sonra değiştiğini ileri sürdü.

08:29 30 Ağustos 2022 Salı
İddia: Soylu, iki polis müdürünün önerisine rağmen Peker'i dosyaya koydurtmadı
Gazeteci Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Bataklık dosyasına sokulmasına başta olur vermediğini, bu durumun daha sonra değiştiğini ileri sürdü.


T24 yazarı Tolga Şardan, İstanbulda ticaret yapan bir kısım iş insanları hakkında yürütülen ve İçişleri Süleyman Soylu tarafından cumhuriyet tarihinin en büyük kara parayla mücadele operasyonu olarak tanımlanan Bataklık dosyası çerçevesinde önemli bilgilere ulaştığını söyledi. 

Yeni bilgilerin odağında, şimdilerde Birlik Arap Emirliklerinde (BAE) yaşayan ve son günlerde yayınladığı mesajlarla iktidarı zor durumda bıraktığı gözlenen organize suç örgütü lideri Sedat Pekerin bulunduğunu dile getiren Şardan, şöyle devam etti  :


Peker konusuna girmeden önce küçük bir hatırlatma yapayım.

Bataklık soruşturması içinde yer alan sanıklardan Atilla Yıldırımın iddianameye giren faaliyetlerine bakıldığında, kara para aklama örgütünün iki liderinden birisi olan Çetin Göreni Sedat Pekerle tanıştıran isim olduğu anlaşılıyor.

İddianamede yer aldığı şekliyle; söz konusu tanışıklıktan faydalanmaya çalışan Çetin Görenin, Sedat Pekerle birlikte hareket ettiği izlenimi yaratarak diğer suç örgütleri karşısında güç gösterisi yapmaya çalıştığı, örgüt içerisinde böyle bir misyon üstlendiği belirlendi.

Bir iddiaya göre de Peker, dosyada isimleri lider olarak geçen Çetin Gören ve Nejat Daşın kayıt dışı parasına çökmek istedi.

Mardin Savurlu olan Daş ise mafya dünyasında Silvanlı Mehmet olarak tanınan Mehmet Salih Tulparı yanına aldı. Tulparın sürece girişiyle birlikte Peker geri adım attı.

Bu olayların hepsi Bataklık soruşturması sürecinde yaşandı.

SOYLUDAN PEKER TALİMATLARI

Aldığım bilgilere ve iddialara göre olaylar şöyle gelişti:

Pekerin hakkındaki bir soruşturma çerçevesinde henüz yurt dışına çıkmadığı günler.

O dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Ankara Emniyeti ile beraber Bataklık dosyasının ön hazırlık sürecini yürütüyor.

Üst bölümde aktardığım üzere Atilla Yıldırımın da aralarında bulunduğu bazı şüphelilerin telefon görüşmelerinde Sedat Pekerle bağlantılarını anlattıkları tespit edilince dosya kapsamında ilginç olaylar birbiri ardına yaşandı.

Soruşturmayı yürüten ve dosyanın asıl sorumlusu olan EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları ile savcılığın adli kolluk görevi verdiği Ankara Emniyetinin bir numarası Servet Yılmaz, İçişleri Bakanı Soylu ile bir araya geldiler.

DOSYA ŞÜPHELİSİ YAPALIM DEDİLER, UYGUNLUK VERMEDİ

İki üst düzey polis müdürü eldeki verileri ortaya koyup Pekerin dosya şüphelisi yapılmasını önerdi. Ancak Soylu, birkaç saniye düşündükten sonra fikrini almaya gelen iki polis müdürünün önerisine uygunluk vermedi!

Soruşturma, kapsamında Peker olmaksızın yürütülmeye devam etti.

Fakat bir süre sonra hiç hesapta olmayan gelişmeler art arda yaşanmaya başlandı. Organize suç hükümlüsü Peker, önce yurt dışına kaçtı. Ki sonrasında kendisine yurt dışına çık diyenin bizzat Soylu olduğunu öne sürdü.

Sonrasında Pekerin, özellikle Soyluyu hedef alan paylaşımları arka arkaya kamuoyu gündemine gelmeye başladı.

DOSYA YENİDEN AÇILD I

İşte bu paylaşımlardan sonra Soylunun ekibi bu kez Pekeri Bataklık dosyasına sokabilmenin yollarını aramaya başladı. Ancak gözaltılar başlamış, aradan bir yıl geçmiş ve iş işten de geçmiş gibiydi.

Bu arada Pekerin dosyaya soruşturmanın Gaziantep boyutundan sokulmasını sağlamak amacıyla Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne özel bir atama bile yapıldı.

Daha önce Ankarada Servet Yılmazın terörle mücadele şubesinden sorumlu yardımcısı Mustafa Emre Başbuğ, geçen yıl temmuzda Şırnaktan Gaziantepe getirildi.

PEKERİN ŞÜPHELİ YAPILAMAYACAĞI ANLAŞILDI

Dosyada yapılan detaylı incelemelere karşın, Pekerin şüpheli yapılamayacağı anlaşılınca süreç kendi haline bırakıldı.

Bir notu dikkatinize sunayım; Bataklık operasyonu soruşturması, Nisan 2019da Güney Afrikadan Ankaradaki Emniyet Genel Müdürlüğüne gelen bir bilgi notu üzerine başlatıldı. Sedat Peker ise Kasım 2019da yurt dışına kaçtı. (...)

Son güncelleme: 08:29 30.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı