• Turkhane Logo

Hulusi Akar: F-35 programına dönmek istiyoruz

Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun" dedi.

23:11 14 Ocak 2021 Perşembe
Hulusi Akar: F-35 programına dönmek istiyoruz
Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun" dedi.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusyadan alınan S-400lerin kontrol sürecinin devam ettiğini, ikinci paket alımı için görüşmelerin ise sürdüğünü belirterek, bu konu nedeniyle Türkiyeye yaptırım uygulayan ABD ile sorunun diyalog ile çözülmesi gerektiğini söyledi.

Akar ayrıca, Türkiyenin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurguladı.


Ankara’da bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Akar, Türkiyenin artan riskler karşısında hava savunma ihtiyacının ortaya çıktığını ABDden Patriotu ve Fransa-İtalya yapımı SAMP-Tyi almak istediğini ancak bunun mümkün olmaması nedeniyle S-400ün temini yoluna gidildiğini söyledi.

F-35 İÇİN CİDDİ ZAMAN VE ENERJİ HARCADIK

Türkiyenin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurgulayan Akar, F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Güven bunalımı çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazım. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım dedi.

Türkiyenin Rusyadan S-400 hava savunma sisteminin alınmasına karşı çıkan ve bunun F-35 savaş uçağının bilgilerini alabileceği endişesi taşıyan ABD, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Türkiyeye yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

ABD VE AVRUPA’DAN OLUMLU CEVAP ALAMADIK

Akar, ABD ve Avrupalılarla görüştük. Maliyet, teknoloji transferi, ödeme şartları, teslimat, üretim gibi konularda maalesef uygun cevaplar alamadık. Buna olumlu cevap veren Rusyadan bunu ülkemiz için temin etmemiz gerekti dedi.

Şu anda Türkiyenin S-400ün tedarik süreci içinde olduğunu, ikinci paket için görüşmelerin devam ettiğini belirten Akar, Halen (birinci paket için) kontrol ve muayeneler, kabul testleri var, bunlar sürüyor... Faaliyetlerimizi planladığımız şekilde götürmeye çalışıyoruz dedi.

Son güncelleme: 23:11 14.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı