• Turkhane Logo

Hulusi Akar: ABD yaptırımlarına hazırlanıyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington ile Ankara arasında yaşanan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi gerilimine ilişkin olarak, Türkiye’nin ABD’den gelebilecek olası yaptırımlara hazırlandığını söyledi.

11:12 22 Mayıs 2019 Çarşamba
Hulusi Akar: ABD yaptırımlarına hazırlanıyoruz
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington ile Ankara arasında yaşanan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi gerilimine ilişkin olarak, Türkiye’nin ABD’den gelebilecek olası yaptırımlara hazırlandığını söyledi.





Hakkımızı hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasını bekliyoruz diyen Akar, Önümüzdeki aylarda S-400ün parçaları gelince biz de CAATSA yaptırımlarını harekete geçireceğiz diyorlar. Biz duygusal hareketler yapıp herhangi bir yanlışa düşmemek için sükûnetle, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir duruma gelindiğinde ne yapılabilir, onların da hazırlıklarını yapıyoruz ifadesini kullandı.


Son olarak ABD basınında, Washingtonın Ankaraya iki hafta mühlet verdiği ve S-400ün iptal edilmemesi durumunda Türkiyenin F-35 programından çıkartılacağı ve yaptırımların uygulanacağını söylediği yazıldı.

CAATSA, ABDnin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasasının İngilizce kısaltması. Yasa 2017 yılında çıkarılmıştı.

Bu yasa kapsamında Rusya savunma sanayi ve istihbarat servisleriyle iş yapan şirketlere yaptırım uygulanması öngörülüyor.

ABD Kongresinden daha önce yapılan açıklamalarda Türkiyenin Rusyadan S-400 almasının CAATSAnın 231inci maddesini ihlal edeceği ve yaptırımların gündeme gelmesi gerektiği belirtilmişti.

Türkiye ise S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatının Temmuz ayında başlayacağını ifade ediyor.

Akar konuşmasına şöyle devam etti:

Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Beklentimiz de F-35lerin planlandığı şekilde sürdürülmesi. Benim söylediklerime itiraz eden kimse yok. İş geliyor, teknoloji transferine. Biz nasıl dostuz dedik. Türkiye-ABD stratejik ortak. Her konuşmada Türkiye stratejik ortak diye konuşuyorlar. Siz şimdi bize F-35i teslim etmekten korkuyorsunuz. Rusya bize çok daha gelişmiş çok daha komplike bir silah sistemi veriyor. Rusya çalınacağından korkmuyor mu?

Çok yer var korunması gereken. Bir-iki batarya yetmez. Suud, Katarda bile 15-20 batarya var. Ortak çalışma Türk-Amerikan veyahut da NATO bir şekilde teknik personeli toplasınlar. S-400lerle F-35lerin birbirini etkilemesini önleyebiliriz diyorlar. Bizim teklifimiz bu. Objektif bir şekilde baksınlar.

Biz artık kendi görüşümüzü söylüyoruz. Cumhurbaşkanımızın karşısına çıkıp, Öğretmenim bu benim kalemimi aldı demeden bir şekilde bir yere kadar götürmeye çalışıyoruz. Fıratın Doğusu, F-35, Patriotlar, bir yakınlaşma görüyoruz. Dostluk sıkıntılı günlerde belli olur. ABDye, Hangi tatbikata gelmedik dedim. Bazı lobiler Türkiye NATOdan ayrılıyor, kopuyor diye propaganda yapıyorlar. Biz bunların doğru olmadığını söyledik

Patriotlarla ilgili 28-29 Martta fiyat, teknoloji transferi, upgrade, ortak üretim bakımından bazı şartları yenilemişler, tam istenildiği gibi olmasa da kuruluşlarımız cevaplarını hazırlıyorlar.

Son güncelleme: 11:12 22.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı