• Turkhane Logo

Hükümlülerin Covid-19 izinleri uzatıldı

Cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 izin sürelerinin 31 Temmuz 2023’e kadar uzatılmasını içeren önerge TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin ortak imzasıyla kabul edildi.

23:57 25 Mayıs 2022 Çarşamba
Hükümlülerin Covid-19 izinleri uzatıldı
Cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 izin sürelerinin 31 Temmuz 2023’e kadar uzatılmasını içeren önerge TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin ortak imzasıyla kabul edildi.

 
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Bankacılık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine yeni bir madde eklendi.

Cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 tedbirleri kapsamındaki izin sürelerinin 2023 Temmuz ayına uzatılmasını öngören düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifine eklendi.


AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti imzasıyla TBMM Genel Kurulu’na sunulan önergenin gerekçesinde, Maddeyle, 5275 sayılı Kanunun geçici 9’uncu maddesinin beşinci fikrasında düzenlenen Covid-19 iznine ilişkin uzatma sayısı onikiden ondokuza çıkarılmaktadır. Böylelikle Covid-19 izin süresinin en fazla 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılabilmesi öngörülmektedir. Bu değişikliğe bağlı olarak maddenin altıncı fıkrasındaki tarih de değiştirilmektedir denildi.

Söz konusu önergenin görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine sonrası izinleri uzattık ifadelerini eleştirdi. TBMM Genel Kurulu’nda söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bu yasadan bugün 103 bin kişi yararlanacak. Dolayısıyla bu maddeyi destekliyoruz. Burada yetki kullanan Meclis’tir; yürütmenin burada herhangi bir fonksiyonu yoktur. Beyanatların da siyasi nezaket açısından bu çerçevede olması gerekmektedir dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da izinlerin uzatılmasının son derece yerinde olduğunu ifade ederek, MHP olarak önergeye imzamızı attık diye konuştu.

‘BU ÖNERGE EKSİK, TEK TARAFLI’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş da önerge üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Biz dışarda suç işlememiş olanların içeriye gitmesini değil yaratılan eşitsizliğin giderilmesini savunuyoruz. Bu önerge kesinlikle eksiktir, tek taraflıdır. Diğer suçları da kapsaması lazım. Pandemi fırsata çevrilerek uyuşturucu, çete gibi suç tipindeki bir sürü insan dışarı çıkarıldı ve muhaliflere yer açıldı. Hamile kadınlar, çocuklu kadınlarla ilgili suç tipinde ayrım yapmayın dedik. Bugün hâlâ hamile kadınlar cezaevlerine gönderiliyor. Hasta mahpusları, yaşlıları suç tipine göre ayırmayın dedik. Gerçek suçlular ile siyasi hükümlüler ayrıldı. Bu madde kapsamında suç işlemeyeler tamam cezaevine dönmesin ama siyasi mahpuslar da doları çıksın.”

BU YASANIN SAHİBİ CHP’DİR

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, bu yasasının asıl sahibinin CHP olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: 

CHP olarak bu önergeye destek vermiyoruz; sahibi biziz. Ben aylardır bu izinlerin son zamanı yaklaşıyor, kanun düzenlemesi yapalım, bu izinleri kalıcı hale getirelim dedim. Cumhurbaşkanı Covid iznini uzattık dedi. Cumhurbaşkanı Covid iznini uzatamaz. Bu Meclis iradesine saygısızlıktır. Sizin bu maddedeki gerekçeniz; cezaevlerinde yer yok, ağzına kadar doldu. Türkiye’de 394 cezaevi var. Bunların toplam kapasitesi 275 bin 843. Kapasite fazlası bugün 38 bin 659. 90 bin mahkûmu koyacak yeriniz yok. Bugün 91 bin mahkûmu içeriye almaya kalksanız 10 bin firar olurdu. Neden bu izin süresini 31 Temmuz 2023’e kadar uzattınız. Çünkü seçim yatırımı yaptınız. O yüzden uzatıyorsunuz. Bu maddenin kanuni temeli şudur; bu kişiler topluma adapte olmuş, iş kurmuş, başka suç işlememiş. Kanuni temeli budur. Ayrıca bu yasanın sahibi CHP’dir. Hiç kendinize yazmayın.”  

İZİNDE OLAN 25 BİN HÜKÜMLÜ SİGORTALI ÇALIŞIYOR

AKPli Mustafa Elitaş da TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada imza veren beş partiye teşekkür ederek şöyle konuştu:

Bu konuyla ilgili bütün milletvekili arkadaşlarımıza talepler vardı. Bugün itibariyle 103 bin 532 kişi Covid-19 izni kapsamında dışarıda. Bugüne kadar da 413 bin 652 kişi bu düzenlemeden yararlandı. 31 Temmuz 2023 tarihine kadar da bu düzenlemeden yararlanan mahkûm sayının 640 bin kişi olacağı öngörülüyor. Şu an dışarda olan ve sigortalı çalışan kişi sayısı 25 bin 66’dır.

ERDOĞAN KABİNE TOPLANTISINDAN SONRA AÇIKLAMIŞTI

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, açık cezaevlerindeki hükümlüler için belli şartlarda uygulanan ve 31 Mayısta süresi sona eren Covid-19 izinleriyle ilgili değerlendirme yaptıklarını, Covid-19 izinlerinin 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılacağını söylemişti.

Erdoğan, Meclisin de bu hususta gereken yasal düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçireceğini işaret etmişti.

Son güncelleme: 23:57 25.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı