• Turkhane Logo

Hükümetten 3. Havalimanı yanıtı: 'Yatak-nevresim aldık, ilaçlama yaptık, servisleri artırdık'

İstanbul Havalimanı ile ilgili sorulara yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, “yeni yatak, nevresim aldık, ilaçlama yaptık” diyerek işçilerin iddialarını kabul etti.

15:20 09 Kasım 2018 Cuma
Hükümetten 3. Havalimanı yanıtı: 'Yatak-nevresim aldık, ilaçlama yaptık, servisleri artırdık'
İstanbul Havalimanı ile ilgili sorulara yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, “yeni yatak, nevresim aldık, ilaçlama yaptık” diyerek işçilerin iddialarını kabul etti.

Bakanlık, sorumluluğu ise İGA ve diğer bakanlıklara attı. Bakanlık iş cinayetleri için, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sorun” dedi.

HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili  Gülüstan Kılıç Koçyiğit’in 3.Havalimanı ile ilgili verdiği soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önemli yanıtlar verdi.

Bakanlığın verdiği yanıtlar şöyle:


“İstanbul Havalimanı projesinde, başından bu yana yaklaşık 170 bin kişi çalışmıştır. Görevli şirketin beyanına göre İstanbul Havalimanı’nda şu anda mevcut çalışan sayısı 32 bin 949’dur.

Yap- İşlet Devret modeli ihale ve inşa edilen İstanbul Havalimanı Projesi, Bakanlığımız ile imzalanan sözleşme kapsamında inşa edilerek işletilecektir. Bu kapsamda, çalışmalarda mer’i mevzuat hükümlerine göre her türlü tedbiri alma sorumluluğu görevli şirkete aittir. Yüklenicinin projede çalıştırdığı işçilerin takibi hususuna dair Bakanlığımızın bir görevi bulunmamakta ayrıca havalimanı inşaatı sırasında meydana gelen tüm yaralanma ve /veya ölümlü kazalar ile açılan idari ve adli soruşturmalar ilgili resmi rakamlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan temin edilmesinin daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Bakanlığın verdiği yanıtta, havalimanının koşullarının kötü olduğu kabul edilerek şu iyileştirmelerin yapıldığı belirtildi:

“Hizmet almış olduğu şirketleri şikâyet ve talepler konusunda bilgilendirdiği ve gerekli uyarılarda bulunduğunu ve personel sayısını artırdığını,

İşçi bloklarında haftada iki gün olan ilaçlama gün adedinin de haftada altı güne çıkarıldığını aynı zamanda tüm blok ilaçlaması için geçici blok oluşturarak tüm blok ilaçlarına başlandığını,

Beş günlük giysi ve bakım paketi dağıtıldığını,

Akpınar bölgesi ve hava-kara tarafı kamp sahalarında yatak kapasitesi 21 bin 226 kişi olan kamp alanında 19 bin 515 barınmakta olduğunu ve iyileştirme yapılması amacıyla bin 600 adet yeni yatak siparişi, 2 bin adet yeni nevresim siparişi verilerek kullanıma sunulduğunu,

Mevcut servis sayısını artırılarak günlük sefer sayısının 537 ‘den 603’e çıkarıldığını, ayrıca 14 adet ilave otobüs ile birlikte günlük sefer sayısının 645’e çıkarıldığını,

Kamp bölgesinde ikamet eden personelin bedensel ve ruhsal refahları için çeşitli donatı alanları tahsis edildiği, işçi taleplerinin dikkate alınarak iyileştirmeler yapılmaya devam etmekte olduğunu bildirmektedir.”

Bakanlık, bahse konu olan gözaltı iddiaları ile ilgili olarak ise ellerinde bir bilgi olmadığını öne sürdü.
 

Son güncelleme: 15:20 09.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı