• Turkhane Logo

Hükümet düşüren banka satıldı: Çakıcı ve Damat Berat'ın ismi de karışmıştı

TMSF, Türkbank'ın Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve yönetim kurulunda yine bakan yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın yer aldığı İGE'ye satışını onayladı. Alaattin Çakıcı'nın isminin karıştığı ve hükümet düşüren Türkbank hakkında, Berat Albayrak'ın 'Kaynakları sömürdü' iddiaları mevcuttu.

15:09 02 Mayıs 2023 Salı
Hükümet düşüren banka satıldı: Çakıcı ve Damat Berat'ın ismi de karışmıştı
TMSF, Türkbank'ın Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve yönetim kurulunda yine bakan yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın yer aldığı İGE'ye satışını onayladı. Alaattin Çakıcı'nın isminin karıştığı ve hükümet düşüren Türkbank hakkında, Berat Albayrak'ın 'Kaynakları sömürdü' iddiaları mevcuttu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan (TMSF) yapılan açıklamaya göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) olumlu görüşlerinin ardından TMSF Fon Kurulu, nihai kararını verdi.

Buna göre, Türk Ticaret Bankasının (Türkbank), Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatçı birlikleri, Türk Eximbank ile birlikte özel sektöre ve kamuya ait 20 bankanın ortak olduğu İhracatı Geliştirme AŞye (İGE) devri uygun bulundu. TMSFnin açtığı satış ihalesinde üç katılımcı yarışmış ve İGE 455 milyon TL bedelle ihalede en yüksek teklifi vermişti.
Öte yandan Türkiyenin en eski bankaları arasında yer alan Türk Ticaret Bankası, ihracatçının finansman ve bankacılık ihtiyaçlarına hizmet edecek.
BERAT ALBAYRAK DETAYIGerçek Gündemde yer alan habere göre 1913te kurulan ve 2001de BDDK tarafından bankacılık lisansı kaldırılarak tasfiyesine karar verilen Türkbankın ihaleye çıkması sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan eski TMSF yöneticisi ve Gelecek Partisi Kurucusu Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkan Yardımcısı Abdullah Güzeldülger, Türk Ticaret Bankası 455 Milyon TL’ye satılmış, 2017 de ben devrettiğimde 230 milyon TL civarı mevduatı vardı. Berat Albayrak boş bankaya bir sürü yönetici atadı. İçindeki kaynakları sömürdüler. Bankacılık lisansının değerlemesi bu kadar ucuz mudur Allah aşkına demişti.
ALAATTİN ÇAKICININ TARAFLARI RAHATSIZ ETTİTürkiyenin ilk özel bankası Türk Ticaret Bankası veya diğer adıyla Türkbank her dönem siyasilerin ‘operasyonlarıyla’ anıldı. 1994te patlak veren ekonomik krizin ardından o dönem 274 şubesi ve 4 bin 532 çalışanı olan banka zayıfladı. Aynı yılın Mayıs ayında Hazineye devri gerçekleşti. Ancak, bankanın yüzde 84,52lik hissesi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kamu ihalesiyle satışa çıkarıldı.
TMSF, 4 Mayıs 1998de Türkbank’ı satışa çıkardı. İhaleyi, 600 milyon dolarlık fiyatla Korkmaz Yiğit kazandı. 18 Mayısta İstanbul polisi, Devlet Güvenlik Mahkemesine Korkmaz Yiğitin cep telefonunu, organize suçla mevcut bağları ve para transferine ilişkin gerekçelerle dinleme izni almak için başvurdu.
İhalenin tamamlanmasının ardından polis, Yiğit ile organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı arasındaki ilişkiyi ve Çakıcının ihaleye teklif veren diğer tarafları rahatsız ettiğini yazılı olarak TMSFye bildirdi.
CHPLİ VEKİL İFŞA ETTİ17 Ağustos 1998de Çakıcı, Türk polisinin talebi üzerine Fransada yakalandı ve Türkiyeye iade edildi. 29 Ağustos günü, CHP milletvekili ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmış olan Fikri Sağların eline posta yoluyla Yiğit ve Çakıcı arasında Türkbank ihalesi hakkında bir konuşma kasedi geçti. Sağlar, 13 Ekim günü yaptığı basın toplantısıyla olayı kamuoyuna duyurdu. Bunun üzerine TMSF, 15 Ekim 1998de ihaleyi geçersiz kıldı.
MESUT YILMAZ HÜKÜMETİ DÜŞTÜKorkmaz Yiğit, 12 Kasımda polise verdiği yazılı ifadede tüm bağlantılarını itiraf etti ve hukuka aykırı iş yaptığını kabul etti. Yiğitin ifadesinin kamuoyunda yankı bulmasıyla konu siyasete de sıçradı. Skandala Başbakan Mesut Yılmaz ve ekonomiden sorumlu devlet bakanı Güneş Tanerin de karıştığı ortaya çıktı.
Yiğit, bunu yapmaya kendisini Yılmaz ve Tanerin teşvik ettiğini, hatta bunun için kamu bankalarından kredi teklif ettiklerini iddia etti. Sonunda Yiğit, tutuklandı ve hapse mahkum edildi. Bir süre sonra ise tüm malvarlığını kaybetti.
Skandala karışan Başbakan Mesut Yılmaz hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisinde soruşturma komisyonu kuruldu. Yılmaz ifadeye çağrıldı ve kabinesi güven oyu alamayarak 11 Ocak 1999da düştü.
CEZALARI ERTELENDİMeclis komisyonu çok sayıda gazeteciyi dinledikten sonra Yılmazı, ‘ihaleye fesat karıştırmaktan’ suçlu bulan bir rapor hazırladı.
13 Temmuz 2004te, 447 milletvekilinden 429unun oyunu alan rapor onaylandı ve eski Başbakan Mesut Yılmaz ve bakanı Güneş Taner, Türkbank ihalesi nedeniyle Yüce Divana sevk edildi. Yılmaz ve Tanerin Yüce Divanda yargılanmalarına 16 Şubat 2005te başlandı. Türkbank böylece Türkiye siyasi hayatında bir eski başbakanı Yüce Divan’da yargılatan kurum olarak da tarihe geçti.
Yüce Divan, 23 Haziran 2006da Mesut Yılmaz ve Güneş Taneri Türk Ceza Kanununun 205. maddesi uyarınca ‘görev süreleri içinde ihaleye fesat karıştırmaktan’ suçlu buldu. Ancak cezaları, kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca erteleme kapsamına girdi.
EVCİL-ÇAKICI DETAYIÖte yandan Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olmakla suçlanan işadamı Erol Evcilin İş Bankasının yanı sıra Türkbankı da soyduğu ortaya çıkmıştı. Evcilin İş Bankasından sonra borçlarını kapatmak için Alaattin Çakıcının yardımıyla satın almak istediği Türk Ticaret Bankasıyla kredi ilişkisindeki usulsüzlükleri ortaya çıkmıştı.

Son güncelleme: 15:09 02.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı