• Turkhane Logo

Hukukçudan KHK'ya tepki: Murat Araç’ın ölümü yaşanacakların işareti

AKP Hükümeti tarafından çıkarılan 696 sayılı KHK geçtiğimiz günlerde Antalya'da gözaltındayken iddia süsüylü öldürülen Murat Araç’ın ölümü yaşanacakların işareti olarak algılandı.

13:07 28 Aralık 2017 Perşembe
Hukukçudan KHK'ya tepki: Murat Araç’ın ölümü yaşanacakların işareti
AKP Hükümeti tarafından çıkarılan 696 sayılı KHK geçtiğimiz günlerde Antalya'da gözaltındayken iddia süsüylü öldürülen Murat Araç’ın ölümü yaşanacakların işareti olarak algılandı.

2018’e girerken AKPnin çıkardığı KHK ile tüm demokratik kamuoyunun şiddet dahil her türlü yolla bastırılacağı bir dönemece girildiğini belirten Avukat Several Ballıkaya, emniyette intihar ettiği iddia edilen Murat Araç’ın ölümünün yaşanacak sürecin işareti olduğunu söyledi. Olağanüstü Hâl (OHAL) kapsamında hazırlanan ve 24 Aralıkta Resmi Gazetede yayımlanan 695 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) getirdiği yasal düzenlemelere hukukçu, siyasetçi ve sivil toplum örgütlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. 
 
Avukat Several Ballıkaya da, son 2 KHK’nin toplumsal muhalefetin tam anlamıyla susturulmasının bir aracı olduğunu vurguladı. 
 
‘TEK TİP GEÇMİŞTE DE UYGULANDI
 
KHK’lerle hak ihlallerinin en çok yaşanacağı yerlerin başında cezaevlerinin geleceğini dile getiren Ballıkaya, “Devletin baskısını en çok somutlaştıran alanlar cezaevi. Tek tip kıyafet ile kişinin ideolojisine ve anlayışına doğrudan nüfuz edilecek. Kişi hem topluma karşı teşhir edilecek hem de kişinin kendisine baskı kurulacak diye belirtti. Tek tip kıyafet ile kamuoyuna da mesaj verilmek istendiğinin altını çizen Ballıkaya, Bu uygulama, geçmişte de uygulandı. O zaman tutuklular, tek tip kıyafeti işkence olarak tanımlayıp buna karşı direndiler. Duruşmalara çıkmadılar. Çıktıklarında ise iç çamaşırlarıyla çıktılar. Açlık grevleri ve ölüm oruçlarıyla karşılık verdiler. Bugün de cezaevlerinden aynı sesler yükseliyor dedi. 
 
BU BİR DÖNEMEÇ
 
Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesinde, “tutuklulara tutuklu olmak dışında başka bir yaptırım uygulanamaz dendiğini hatırlatan Ballıkaya, şöyle dedi: Türkiyede bunu onaylayan ülkelerden biri. Türkiye’nin yükümlülükleri gereği bu sözleşmeye uyması gerekiyor. Yaptırımın amacı ayrıca işkence olarak görüleceğine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) içtihatları var. Güçlü bir toplumsal muhalefet ile buna karşı çıkmak gerekiyor. Çünkü bu gelecekte yaşayacaklarımızın işareti aynı zamanda. Yaygınlaşan baskının işareti. Emniyette, sokakta, kısacası her yerde. Bunu bir dönemeç olarak görüyorum. O yüzden de topluca karşı çıkmak gerekir.” 
 
ÇOK TEHLİKELİ, İÇ SAVAŞ ORTAMI HAZIRLAYACAK
 
696 sayılı KHK’de 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran 121’nci maddenin ne anlama geldiğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ballıkaya, “Bu madde, en çok tartışılan madde oldu. Paramiliter güçlerin sokakta insanlara saldırma ve ceza almayacağı düzenlemesi getiriliyor. Muhalefetin tepkileri üzerine bu sadece darbe gecesini kapsayan bir uygulamadır dendi. Böyle de olsa hukuki olarak hiç kimsenin başkasının vücut bütünlüğü üzerinde suç işleme özgürlüğü yok. Darbeye müdahale adı altında da olsa kabul edilebilecek bir madde değil. Bu madde, darbe dışındaki genel bir içerikte olduğu görülüyor. Ağrı İsyanı ve Zilan Katliamı dönemlerinde çıkarılan düzenlemelerin birebir aynısı bu düzenleme. Çok tehlikeli, iç savaş ortamı hazırlayacak. Toplumu kutuplaştırarak bir tarafa saldırı zemini hazırlayacak bir düzenleme. Bu haliyle iktidarın açıklamaları yeterli değil, tümüyle kaldırmaları lazım” ifadelerini kullandı. 
 
ARAÇ BU SÜRECİN İŞARETİYDİ
 
Hiç kimsenin devlet ve yargı organları dışında yargılama, karar ve hüküm verme, infaz etme gibi bir hakkının olmadığının altını çizen Ballıkaya, çıkarılan son KHK ile devletin hem cezaevi ve emniyetteki işkenceyi hem de sokaktaki şiddeti ve tüm kontrolü kendinde toplayan bir düzenlemeye imza attığını söyledi. 
 
2018’e girerken AKPnin çıkardığı KHK ile tüm demokratik kamuoyunun şiddet dahil her türlü yolla bastırılacağı bir dönemece girildiğini ifade eden Ballıkaya, Antalyada gözaltındayken emniyette intihar ettiği iddia edilen Murat Araç ve geçiştirilen sivil ölümlerin bu sürecin bir işareti olduğunu söyledi. Ballıkaya, son olarak tüm hukukçulara ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.
(mezopotamya ajansı)

Son güncelleme: 13:07 28.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı